Любими рецепти

  • 31 931
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 10 936
Тарталети с боровинки и карамел

За тестото:
300 г брашно
100 г масло
1 с.л. сметана
1 яйце
щипка сол
1/2 ч.л. бакпулвер

За плънката:
300-400 г извара
2 яйца
3 с.л. сметана
100-150 г захар
1 с.л. нишесте
400-500 г боровинки
200 г захар
4 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок

Приготвяне на тестото: Маслото се намачква с брашното, добавя се солта и бакпулверът, след това сметаната и яйцето. Замесва се меко тесто и се оставя за 20-30 минути в хладилника. След това се изважда, разточва се на тънък лист и с него се покриват намазнени форми за тарталети. Облепва се дъното и се повдига нагоре по стените.

Плънката се приготвя, като се отделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Изварата, сметаната, яйцата, нишестето и захарта се разбиват добре и се обединяват с белтъците. Готовата плънка се изсипва върху тестото. Слага се във фурната на 180 градуса за 30-35 минути, докато се зачерви.

Прави се карамел по следния начин: Последните три продукта се разбъркват и се слагат на котлона. Оставят се да се сварят, без да се бъркат и се държат на котлона докато карамелът запчне да покафенява.

Боровинките се сипват върху тарталетите. Заливат се внимателно с карамела на тънка струйка, за да ги облее равномерно. Слагат се във фурната за още 3-4 минути на 200 градусa.

Източник

Последна редакция: сб, 21 фев 2015, 13:44 от Vanja77

# 1
  • София
  • Мнения: 10 936
Крем-супа от ябълки и моркови

2 с.л. олио
1 глава лук
3 ябълки
700 г моркови
1/2 л пилешки или зеленуков бульон
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. настърган джинджифил

В тенджера се запържва ситно нарязаният лук до златисто. Ябълките и морковите се обелват и почистват, нарязват се на кубчета и се прибавят към лука. Добавя се топлият бульон, захар, сол, джинджифилът, 2 ч.ч. вода и се оставя да заври. Огънят се намалява, похлупва се и се задушава, докато омекнат морковите и след това се пасира. Поднася се със сметана и нарязан магданоз.



Източник

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 20:23 от Vanja77

# 2
  • София
  • Мнения: 10 936
Смокини с мед

2 портокала
100 г мед
1 ч.л. ванилена захар
8 бр. смокини
заквасена сметана
За плънката:
30 г орехи
1 с.л. мед
1/2 ч.л. канела

От 1/2 портокал се обелва тънка кора и се нарязва на тесни лентички. Изцежда се сокът от 2 портокала. Сипва се в тиган и се добавят портокаловите корички, ванилената захар и медът. Слага се на тих огън, докато се разтвори медът. Добавят се смокините и се варят 5 мин. Свалят се от огъня и се оставят да изстинат.

Фурната се загрява на 160 градуса. Смесват се продуктите за плънката. Смокините се подреждат в тавичка, разрязват се на 4 части, колкото да могат леко да се разтворят. Вътре се слага плънката и се пъхат във фурната за 2-3 мин. Сиропът, който е останал от смокините се слага на котлона да ври, докато се сгъсти. Смокините се изваждат от фурната и се поднасят веднага със сиропа и сметаната.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:19 от Vanja77

# 3
  • София
  • Мнения: 10 936
Торта с блатове от еклерово тесто

За тестото:
150 г брашно
4-5 яйца
150 мл вода
100 г масло
сол

За крема:
500 г извара
50 г мед
200 мл сладкарска сметана
50 мл портокалов ликьор
захаросани портокалови кори
филиран бадем

За карамела:
300 г захар
100 мл вода

Приготвя се парено тесто по следния начин: Водата се слага да заври на котлона заедно с маслото и солта. Добавя се брашното, котлонът се намалява и се бърка интензивно, докато тестото започне да се отделя от съда. Сваля се от огъня, оставя се малко да изстине и се добавят едно по едно яйцата. Тестото трябва да започне да се разтяга от лъжицата, с която се бърка.

Взима се лист хартия за печене и се очертава кръг с диаметър 23 см. Тестото се слага в сладкарски пош и с него се нанася тестото във вид на спирала, като се започне от външната страна, докато се стигне до центъра. Слага се във фурната на 180 градуса за около 40 мин. Тестото трябва да се надуе и да се получи златиста коричка. Оставя се да изстине първо на открехната фурна и след това се изважда.

Кремът се приготвя, като първо се разбива сметаната. Изварата се намачква, добавят се медът и ликьорът заедно с нарязаните портокалови кори. Всичко се разбърква добре и се смесва със сметаната. Блатът се разрязва на две части, които се запълват с крема и се слепват. Захарта се карамелизира заедно с водата, докато получи златист оттенък. Тортата се залива с горещия карамел и се поръсва с филирания бадем. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:21 от Vanja77

# 4
  • София
  • Мнения: 10 936
Патладжани по корейски

2 кг патладжани
3 л вода
6 с.л. сол
За заливката:
3 големи глави лук (ситно нарязани)
1 връзка магданоз или целина
5 скилидки чесън (счукани)
150 мл олио
150 мл оцет (по възможност 9%)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. гореща вода
3 червени чушки (нарязани на ленти)

На котлона се слага да заври водата със солта. Патладжаните се нарязват по дължина на 4 филии. Пускат се във водата за 10 минути, изваждат се, отцеждат се от водата, оставят се да изстинат и се нарязват напречно.

Всички продукти за заливката се смесват, заливат се патладжаните, разбъркват се, сипват се в дълбок съд и се слагат в хладилника. На другия ден може да се консумира.



Източник

Последна редакция: нд, 26 мар 2017, 18:09 от Vanja77

# 5
  • София
  • Мнения: 10 936
Сушени плодове и орехи в коняк

250 г сушени смокини
120 г сушени фурми (без костилки)
120 г орехи
щипка канела
1 пак. ванилин
4 бр. кардамон
кората от 1/2 лимон
50 г захар
75 мл коняк

Всички продукти се слагат в бутилка или буркан и се заливат с коняка. Съдът се затваря и се държи на тъмно около 3 седмици, след което плодовете са готови за консумация.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:24 от Vanja77

# 6
  • София
  • Мнения: 10 936
Азу в гювечета

1 кг телешко месо
2 кисели краставички
2 глави лук
3 големи картофа
майонеза
пикантен кетчуп
олио
магданоз
черен пипер, сол

Телешкото се реже на средно големи парчета, лукът - на ситно. В тиган се налива мазнина, сипва се малко вода, добавят се месото, лукът и повечко кетчуп. Държи се на котлона, докато водата се изпари. В гювечета се сипва от месото, отгоре се слагат нарязаните на кубчета краставички и картофите, нарязани на сламки. Добавят се сол и черен пипер. Сипва се по малко вода, отгоре се слага майонеза и се поръсва с магданоз. Гювечетата се слагат във фурната и се пекат около 1 час.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:25 от Vanja77

# 7
  • София
  • Мнения: 10 936
Заек с гъби

1 заек (около 1,5 кг)
500 г гъби
1/2 ч.ч. олио
1 вр. зелен лук
1 с.л. сметана
черен пипер
индийско орехче
магданоз, сол
За гарнитурата:
200 г моркови
200 г грах
200 г броколи
200 г карфиол
лимонов сок
сол

Гъбите се запържват в олиото, добавя се сметаната и се задушават за около 5 мин. Изваждат се от съда. Заекът се почиства под течаща вода, след което се нарязва на порции. Запържва се в съда от гъбите, като се сипва още малко мазнина. Добавят се подправките, вода и се задушава около 1/2 час. След това се добавят гъбите, нарязаните лук и магданоз. Оставя се за още 10 мин. на котлона и се поднася с гарнитурата.

Гарнитурата се приготвя, като се попарват зеленчуците в солена вода, след което се запържват в олио. Когато станат готови се поръсват с лимонов сок.



Източник

Последна редакция: сб, 16 сеп 2017, 10:41 от Vanja77

# 8
  • София
  • Мнения: 10 936
Доматена супа с чушки

500 г домати (от продълговатите), нарязани на четвъртинки
1 глава червен лук, нарязана на лунички
2 червени и 2 жълти чушки, нарязани ситно
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън (намачкан)
450 мл зеленчуков бульон
1 с.л. захар
крутони
пресен босилек

Фурната се загрява на 190 градуса. В тавичка се слагат доматите, чушките и лука. Разбъркват се със зехтина и чесъна. Пекат се 40-50 минути до омекване. Тавичката се изважда от фурната и се оставя да изстине. Всичко се изсипва в кухненски робот и се разбива заедно със 150 мл от бульона и захарта. Пюрето се изсипва в тенджера, добавя се останалият бульон, сол и черен пипер. Оставя се да заври и котлонът се изключва. Крутоните се напръскват с малко зехтин и се запичат във фурната до златисто, като се разбъркват няколко пъти. С тях се поднася топлата супа, украсена с листенца босилек.



Източник

Последна редакция: сб, 22 авг 2015, 19:43 от Vanja77

# 9
  • София
  • Мнения: 10 936
Торта с винен крем и желе

За блата:
120 г яйца
60 г брашно
60 г захар
малко ванилин

За винения крем:
80 г бяло десертно вино
50 г захар
50 г жълтъци
1 с.л. лимонов сок
настъргана лимонова кора
250 г заквасена сметана
6 г желатин
2 с.л. хладка вода

За плодовото желе:
200 г микс замразени горски плодове
80 г захар
30 г Гренадин
20 г пресен сок от лимон
1 ч.л. царевично нишесте
8 г желатин
3 с.л. хладка вода

За шоколадовата глазура:
450 г захар
150 г вода
500 г заквасена сметана
200 г натурален шоколад
25 г желатин
6 с.л. хладка вода

Блатът се приготвя, като се разбиват яйцата със захарта и ванилина с миксер, до удвояване на обема на сместа. Брашното се прибавя на 2 пъти, като се разбърква внимателно и бързо с лопатка, за да не спадне. С хартия за печене се покрива дъното на разглобяема тортена форма с диаметър 20 см. Изсипва се тестото и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 10 минути. След като изстине блатът се изважда от формата заедно с хартията.

Винен крем: Желатинът се разтваря във водата и се оставя настрани. В тенджерка се сипват виното, жълтъците, захарта, сокът и кората от лимона. Слага се на котлона, на водна баня и себърка непрекъснато, до сгъстяване на крема (не трябва да завира). Дърпа се от котлона. Отделно се разбива сметаната и внимателно се прибавя към крема. Желатинът се разтопява на водна баня и се добавя към крема, като се бърка непрекъснато. В разглобяема форма за торта (диаметър 20 см), дъното на която е покрито с алуминиево фолио, се изсипва сместа. Прибира се във фризера, докато стегне.

За плодовото желе: Плодовете се размразяват и се слагат на котлона да заврят. Прецжда се сокът. Нишестето се разтваря в Гренадина. Желатинът се залива с водата и се оставя да набъбне. В съд се сипват сокът от плодовете, лимоновият сок и захарта. Кипват се и се прибавя разтвореното нишесте. Бърка се на котлона, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се оставя леко да изстине. Добавя се разтопеният желатин и плодовете. Разбърква се внимателно. След като сместа е почти изстинала, се изсипва във формата върху винения крем. Прибира се в хладилника леко да стегне. Най-отгоре се слага изпеченият блат с хартията нагоре. Тортата се прибира във фризера за 15-20 минути.
За шоколадовата глазура: Шоколадът се настъргва или смила. Желатинът се залива с водата да набъбне. В дълбок тиган се сипват водата и захарта. Слагат се на котлона да кипнат. Добавя се сметаната и се сваля от огъня. Сипва се шоколадът, разбърква се добре и се добавя разтопеният желатин.

Тортата се освобождава от формата и се обръща, така че блатът да остане отдолу. Маха се хартята. Приготвя се форма с диаметър 23 см, постила се хартия и в нея се слага тортата (блатът да остане отдолу). Залива се с полуизстиналата шоколадова глазура. Прибира се в хладилник, да стегне. Освобождава се от формата и се украсява по желание.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:29 от Vanja77

# 10
  • София
  • Мнения: 10 936
Класическа рецепта за тесто за пелмени и вареники

2 ч.ч. брашно (в зависимост от сорта, влажността на брашното и големината на яйцето, може да се наложи да се  добави още малко брашно)
1 яйце
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. вода
1 ч.л. олио (без него тестото няма да е толкова еластично и податливо на обработка)
1 ч.л. сол (ако плънката е сладка, се слага по-малко)

В купа се сипва брашното. Прави се кладенче и в него се слагат яйцето, солта, олиото и леко затоплените вода и мляко. Всичко се омесва много добре. Съдът се покрива с кърпа и се оставя за около 40 минути, да почине тестото.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:30 от Vanja77

# 11
  • София
  • Мнения: 10 936
Провансалски кексчета с козе сирене

150 г козе сирене
100 г шунка
20 бр. маслини
8 бр. сушени домати в зехтин
3 бр. яйца
350 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. олио
1 с.л. сушен босилек

Сиренето се намачква и към него се добавят яйцата, олиото и брашното, смесено с бакпулвера. Всичко се разбърква добре. Шунката се нарязва на кубчета, маслините - на кръгчета, а доматите - на ивички. Всичко се добавя към тестото, заедно с босилека.



Разбърква се добре и се сипва във форми за кексчета.


 
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 50 минути.



Източник

Последна редакция: пн, 15 яну 2018, 20:34 от Vanja77

# 12
  • София
  • Мнения: 10 936
Месно руло със сушени домати и сирена

800 г телешко филе
100 г бекон
50 г синьо сирене
150 г меко козе сирене
100 г пармезан
150 г сушени домати (в зехтин)
1/2 ч.л. микс пипер
1 вр. магданоз
5 стръкчета мента

Филето се измива и подсушава. Прави се разрез по дължина, но не до края и се разтваря. Леко се начуква. Посолява се, поръсва се със счукания пипер и се намазва с козето сирене. Поръсва се с настърганите пармезан и синьо сирене. Следват нарязаните зелени подправки, доматите и ако има в буркана чесън. Ако не, нарязват се 3-4 скилидки.

Завива се руло. Стяга се с конец, в краищата се захваща с клечки за зъби.

В малка тавичка се слага алуминиево фолио, върху него - рулото. Покрива се плътно с парчета бекон, като се застъпват. Всичко се завива добре с фолиото. Пече се на 180 градуса, около 1 1/2 ч.

15 мин. преди да се извади от фурната, рулото се освобождава от фолиото и се оставя да се запече.

Източник

# 13
  • София
  • Мнения: 10 936
Президентски коледен сладкиш

За тестото:
125 мл хладко прясно мляко
1 кубче мая за хляб
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.ч. червени листа от роза
1 ч.л. розова есенция
1/2 ч.л. шафран
4 с.л. бренди
200 г пудра захар
500 г брашно
щипка сол
10 жълтъка
225 г меко масло
100 г печени нарязани бадеми
50 г череши
2 с.л. настъргана лимонова кора
4 1/2 с.л. меко масло

За гарниране:
750 мл разбита сметана
50 г пудра захар
4 с.л. бренди
розови пъпки

Разтворете захарта и маята в прясното мляко. Оставете сместа на топло място, докато обемът й се удвои. През това време натопете розовите листенца в брендито за 20 мин., след това ги извадете и оставете да се отцедят върху абсорбираща хартия. В същото бренди разтворете шафрана. В голяма купа смесете 325 г от брашното и пудрата захар, като направите кладенче в средата. Там изсипете млякото с маята, розовата есенция, жълтъците и брендито с шафрана. С дървена лъжица бъркайте, докато получите хомогенна смес. След това добавете маслото и бъркайте, така че тестото да се оформи на топка. Поставете тестото върху дъска, поръсена с брашно. Започнете да го месите, като постепенно добавяте още 175 г брашно. Когато повърхността на тестото стане гладка и блестяща, оставете го в намазана с масло тава. Поръсете го леко с брашно, покрийте с памучна кърпа и оставете на топло място за около час, докато обемът му се удвои.

Смесете розовите листенца, бадемите, черешите и лимоновата кора. Добавете 4 с.л. брашно и разбъркайте отново сместа. Натиснете с юмрук в средата на тестото и изсипете там плодовата смес.
Омесете отново до равномерното разпределение на плодовете. Покрийте дъното на кръгла форма с хартия за печене, намазана с масло от двете страни. Изсипете тестото. Покрийте го с кърпа и го оставете за още 30 мин.. Тестото ще стигне до ръба на формата.

Загрейте фурната на 100 градуса. Поставете формата с тестото на по-ниската скара и печете 15 мин..
Повишете температурата на 160 градуса и печете още 1 час. Сладкишът ще бухне над ръба на формата. Извадете го и го оставете да изстине 15 мин. преди да го извадите от формата.

Разбийте сметаната до втвърдяване, добавете брендито и захарта и продължете да я разбивате.
Разстелете я върху сладкиша и я украсете с глазирани розови пъпки.

Пъпките се глазират, като се потопяват в разбит белтък, към който е добавена малко вода. След това ги овъргаляйте в кристална захар и ги изтръскайте.

Източник: Списание "Журнал"

# 14
  • София
  • Мнения: 10 936
Мусака по нашенски

2 кг картофи
500 г кайма (смес)
1-2 глави лук
400 г домати от консерва
4-5 с.л. олио
2 ч.л. червен пипер
чубрица
джоджен
черен пипер, сол
За заливката:
2 бр. яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. сол

В предвидената тава за мусаката се слага каймата и се размесва с малко хладка вода. Добавят се доматите от консервата, олиото, ситно нарязаният лук и обелените картофи, нарязани на кубчета. Слагат се подправките и всичко се разбърква добре. Залива се с вода, колкото да покрие картофите и се слага да се пече в умерено загрята фурна. След като картофите се запекат и поемат водата се прави заливката от посочените продукти. Мусаката се връща за още 10-15 минути във фурната, за да се запече.

# 15
  • София
  • Мнения: 10 936
Глинтвайн

За 8-10 чаши греяно вино:

- 120 грама захар
- 1л гроздов сок
- 1 л червено вино
- 400 мл Порто
- 1 пръчка канела
- 2 дафинови листа
- 1 звезда анасон
- 5 карамфилчета
- 4 плодове от хвойна
- 1/4 лимон - разрязан на 4
- 1/2 портокал - разрязан на 4

В тенджера се карамелизира захарта. След това към нея се добавя загрятият гроздов сок и двата вида вино. Слагат се подправките и плодовете и се вари 20 минути. Сипва се в чаши и се поднася горещ.

# 16
  • София
  • Мнения: 10 936
Сладкиш от Капри (Torta Caprese)

125 г масло
140 г захар
3 бр. яйца (големи)
140 г натурален шоколад
175 г бадемово брашно
сол
пудра захар за поръсване

Шоколадът се натрошава и се разтопява в микровълновата фурна. Разбърква се добре и се оставя настрани да се охлади.
В купа се слага маслото със стайна температура, захарта и солта и се разбиват за няколко минути с миксер до получаване на кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата (със стайна температура), след тях - разтопеният шоколад и бадемовото брашно. Бърка се до получаване на гладка смес. Изсипва се в намазнена и набрашнена форма с диаметър 20-22 см и се изравнява с шпатула или гърба на лъжица.



Слага се в предварително загрята на 170 градуса фурна и се пече 45 минути. След като се извади от фурната се оставя във формата за няколко минути и тогава се прехвърля в чиния. След като изстине, сладкишът се поръсва с пудра захар.





Източник:  cucchiaio.it

# 17
  • София
  • Мнения: 10 936
Пастет от хумус

200 г сух нахут или 400 г прецеден от буркан
3 с.л. сусамов тахан
1/2 бр. лимон
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. червен пипер
щипка шафран
индийско орехче
черен пипер
смлян кориандър
сол
сусам за поръсване

Ако се използва сух нахут, той трябва предварително да се накисне в голям съд с вода, в която е разтворена сода. След като изминат няколко часа и нахутът набъбне, той се пуска под течаща вода, за да се отмие содата. Слага се да се вари. Най-добре е това да стане в тенджера под налягане (за около 1 час). След като се свари, нахутът се прехвърля с решетъчна лъжица в голям съд (водата не се изхвърля), залива се с хладка вода от чешмата и се претрива с ръце, за да паднат люспите. Те остават на повърхността на водата, лесно се обират с цедка и се изхвърлят. След това, отново с цедка, се прехвърлят зърната в купа. Към тях се добавят около 150 мл от водата, в която е врял нахутът и нарязаните скилидки чесън.



 Пасират се до получаване на пюре. След това се добавят зехтинът, таханът, сокът от лимона и подправките.



Ако шафранът е едър, се стрива в хаванче със солта, както е показано на снимката.


 След това сместа отново се пасира.
Ако се използва нахут от консерва, след като се отвори се прецежда и при пасирането се добавя чешмяна вода.
При поднасянето пастетът от хумус се поръсва със зехтин и сусам.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 01:06 от Vanja77

# 18
  • София
  • Мнения: 10 936
Нежно шоколадово суфле

200 г масло
200 г натурален шоколад
270 г захар
7 бр. яйца
50 г какао +допълнително за поръсване на формите
125 г брашно

Шоколадът се натрошава и се разтопява с маслото в микровълновата фурна или на водна баня на котлона. Разбъркват се добре и се оставят леко да изстинат.






 През това време с миксер се разбиват яйцата и захарта, след което започва по малко да се добавя от шоколадовата смес, последвана от пресятите брашно и какао. Всичко се разбърква много добре.
Приготвят се 8-9 форми за суфле с диаметър 8 см. Намазват се с масло и се поръсват с какао от всички страни,



 след което се напълват с шоколадовата смес. Какаото позволява суфлето да се обърне в чинии при сервирането.



Фурната се загрява на 225/210 градуса (реотан/вентилатор) и суфлето се пече 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект. След като се извадят от фурната, се оставят за 3-4 минути да изстинат. Преди да се обърнат, за да стане по-лесно, се минава внимателно по края с гладко ножче.



*Тъй като дозата за рецептата е за повече форми, част от тях може да не се пекат веднага, а да се сложат във фризера и да се приготвят след няколко дни. Тогава времето за печене се увеличава на 15 минути.

Източник: recepti.ezine.bg

# 19
  • София
  • Мнения: 10 936
Класическо тирамису

6 бр. яйца
110 г захар
500 г маскарпоне
400 г бишкоти
600 мл силно кафе
няколко лъжици захар за кафето
какао за поръсване


Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Разбиват се поотделно с миксер като към жълтъците се добавя захарта. След това към сместа с жълтъците се добавя разбърканото с лъжица маскарпоне, а накрая и белтъците. Правят се няколко пласта като се редуват бишкоти, топнати в подсладеното кафе и крем. Завършва се с крем, поръсен обилно с какао. Готовият десерт се прибира в хладиника.

# 20
  • София
  • Мнения: 10 936
Пухкава пица без месене

За тестото:
• 125 г брашно 00
• 125 г брашно от манитоба
• 200 мл вода
• 30 мл зехтин (екстра върджин)
• 7 г суха мая
• 1/2 с.л. захар
• 5 г сол
• За плънката:
• 150 г доматен сос
• 125 г моцарела
• зехтин (екстра върджин)
• сол на вкус

В купа се сипва хладката вода и в нея се разтварят маята и захарта. Добавя се зехтинът и се разбърква.



След това се добавят двете брашна и солта и се разбърква, точно колкото да се хидратира брашното.



 Покрива се с домакинско фолио и се оставя да втаса на топло място, докато тестото удвои обема си.



 След това се прехвърля в намазнена тава и с помощта на ръцете се разпределя тестото.



 След това се оставя да втаса за още 30 минути. Покрива се повърхността на пицата с доматеното пюре, посолява се и леко се поръсва със зехтин.



 Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна (реотани) за 15-20 минути. Добавя се добре отцедената моцарела, нарязана на малки кубчета и се връща във фурната за още 10 минути. Декорира се с листа пресен босилек.







*Продуктите са за 2 порции.

Направих пицата в голяма тава (26х37 см) и стана тънка. Ако се направи в по-малка тава ще стане още по-пухкава.

Източник: ricettedalmondo.it

# 21
  • София
  • Мнения: 10 936
Задушено свинско с тиквички и подправки

400 г свинско месо
1 бр. тиквичка
1 ч.л. подправка за месо
 1 ч.л. смес от пипери
 сол на вкус
 1 глава лук
1 с.л. олио
 по няколко клонки магданоз и копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Тиквичката се измива и се нарязва на полукръгчета. В тефлонов тиган се сипва мазнината и парченцата леко се запържват. Изважда се и на нейно място се добавя почистеното и нарязано на дребни парчета месо. Запържва се на силен огън за 5-7 мин.. След това към него се добавя ситно нарязаният лук. Посолява се и се добавят подправките. Огънят се намалява и месото се задушава под капак заедно с лука около 20-25 минути. След това тиквичките се връщат към месото и се задушава още 10 минути под капак. Добавят се нарязаните магданоз и копър и след 1-2 минути тиганът се дърпа от котлона.



Източник:  iamcook.ru

# 22
  • София
  • Мнения: 10 936
Пухкав кулич със стафиди и подправки

Продукти:
50г вечна закваска
75г бяло брашно
75 мл вода
За доомесване:
750г брашно
 230г масло
 230мл прясно мляко
120г захар
 4 бр. яйца (големи)
 50г ванилена захар
 1ч.ч. светли и тъмни стафиди (смес)
 кората от 1 лимон или портокал
по 1 щипка кардамом и индийско орехче (на прах)
 щипка сол
 1 бр. яйце за намазване

Всички необходими продукти трябва да са със стайна температура. Брашното се пресява няколко пъти.
 В голяма купа се слага вече захранената за няколко часа закваска с 2 с.л. от захарта, млякото и около 200 г от брашното. Разбърква се, покрива се и се оставя на топло за 3 часа.



След като увеличи обема си двойно, започва приготвянето на тестото. Мекото масло се разбива с останалата захар и ванилената захар. Добавят се едно по едно яйцата и подправките и настърганата кора от цитрусите, а също и малка щипка сол.



Разбива се с миксера до получаване на еднородна смес. След това се добавя набъбналата смес със закваската и внимателно се разбърква с лъжица. На няколко порции се добавя брашното и се омесва еластично тесто. Масата се поръсва с брашно и тестото се прехвърля върху нея. Трябва да се получи меко, приятно на допир и да не лепне по ръцете. Слага се в намазнена купа да се надигне за още 2,5-3 часа на топло като съдът се покрива с домакинско фолио.



На всеки час се изтегля тестото от външните страни навътре.



 Накрая се изважда от купата и към него се добавят предварително накиснатите за 15 минути в гореща вода и след това подсушени стафиди. Разпределя се в 2 високи форми, така че да заема1/2 от обема им.



Покриват се и се оставят за още 3 ч. да се надигнат двойно.



Намазват се с разбитото яйце. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 1-1,10ч. като първите 10 мин. се пече на пара.





Източник: karaoke-k3.ru

# 23
  • София
  • Мнения: 10 936
Пухкава заливка за мусака

 4 бр. яйца
 400 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
100 г масло
сол
черен пипер

Отделят се белтъците от жълтъците и  се разбиват млеката с жълтъците. Поставя се на котлона тенджерка и се слагат маслото с много малко олио. След като загрее добре се запържва брашното до златисто и се добавя млякото с жълтъците, подправя се със сол и пипер и  се бърка постоянно до сгъстяване. Намалява се котлона на минимум за около 5 минути да къкри спокойно, като се бърка, за да не залепне. Спира се котлона и се оставя да изстива (като поизстине става доста гъсто), а през това време се разбиват белтъците на сняг и се смесват  внимателно с вече поизстиналата смес. С получената смес се залива мусаката и се връща във фурната да се допече.

Източник: Facebook.com

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 13:33 от Vanja77

# 24
  • София
  • Мнения: 10 936
Прегънати сладки с крема сирене, оваляни в захар
(от тефтера на баба)

250 г масло
250 г крема сирене
3 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
захар за овалване

От посочените продукти без захарта се омесва тесто и се разточва тънък лист. С винена чаша се изрязват кръгове. Всеки от тях се потапя от едната страна в едра захар, похлупва се на половина, пак се потапя в захар и се прегъва още веднъж. Така получената четвъртинка се потапя от едната страна отново в захарта. Сладките се подреждат в тава, предварително застлана с хартия. Пече се в умерена фурна.

# 25
  • София
  • Мнения: 10 936
Keкс със синьо сирене и лешници

50 г стафиди
80 мл коняк
200 г брашно
1/2 пак. бакпулвер
3 яйца
50 мл течна сметана
200 г синьо сирене
40 г лешници
брашно за наръсване
черен пипер на вкус

Стафидите се слагат в коняка да набъбнат. Брашното се размесва с бакпулвера, добавят се яйцата и на порции - сметаната , натрошеното сирене, едро счуканите лешници, стафидите заедно с коняка. Сместа се наръсва с черен пипер. Разбърква се добре, сипва се в тавичка и се пече до златисто в умерена фурна.

Баница с фиде

300 г натрошено сирене
5 яйца
500 г кисело мляко
100 г масло
50 мл олио
1 ч.л. сода бикарбонат
5-6 топки фино фиде

В подсолена вода за няколко минути се кипва натрошеното фиде, изважда се и се изплаква със студена вода. Яйцата се разбиват, прибавя се киселото мляко, а след това и останалите продукти. Сместа се разбърква добре, изсипва се в набрашнена тавичка и се пече в умерена фурна.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 09:38 от Vanja77

# 26
  • София
  • Мнения: 10 936
Кекс със зеленчуци за руска салата

5-6 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. хл. сода
брашно, колкото за кексово тесто

За плънката:
1 ч.ч. смес от нарязани:
кисели краставички
салам
сварен морков
грах
1/2 ч.ч. вряла вода

Содата се разтваря в киселото мляко, прибавят се разбитите яйца, солта, продуктите за плънката, водата, брашното и всичко се разбърква добре. Сместа се сипва в продълговата кексова форма и се пече в умерена фурна.

Картофен кекс с гарнитура от месо

За кекса:
4 картофа
1 морков
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
бакпулвер

За пържолите:
500 г месо
1 с.л. масло
1 с.л. дом. пюре
подправки на вкус

Кексът се приготвя, като картофите и морковът се нарязват на кубчета и се сваряват. Разбъркват се яйцата, олиото, киселото мляко, брашното и бакпулверът, докато се получи хомогенна смес. Към нея се прибавят сварените картофи и моркови. Изсипва се в продълговата кексова форма и се изпича.
Пържолите се изпичат на скара, след това се задушават в соса, който се приготвя от маслото, дом. пюре и малко вода. Подправят се на вкус. Готовите пържоли се поднасят върху картофения кекс.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 09:40 от Vanja77

# 27
  • София
  • Мнения: 10 936
Яхния с пиле, маслини и гъби

1 голямо пиле
олио или зехтин за пържене
1 глава лук
няколко скилидки чесън
100 г маслини (зелени или черни)
100 г гъби
500 г домати
черен пипер, сол
сух босилек
1 ч.ч. бяло вино

Пилето се нарязва на порции и се изпържва от двете страни в мазнината. Изважда се и в същата мазнина се запържват ситно нарязаният лук, счуканият чесън, почистените от костилките маслини, нарязаните на едри парчета гъби и обелените и нарязани също на едро домати. Добавят се подправки на вкус и виното. След като заври, се връщат порциите пиле и ястието се задушава под капак до готовност, като при нужда се долива малко вода. Поднася се със сварен ориз или със задушени в масло моркови.

Пуешко къри със смлени бадеми

500 г пуешко месо
2 с.л. масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
черен пипер, сол
2 с.л. къри
1/2 ч.л. кимион
3 домата
1 ч.ч. бульон
3 с.л. млени бадеми
магданоз

Пуешкото месо се нарязва на хапки с дебелина 1 см и се изпържва до златисто в маслото. Изважда се и се оставя да се стече мазнината. В същия съд се изпържва нарязаният на дребно лук и скълцаният чесън. Добавят се подправките, а след това и нарязаните домати. Сипва се бульонът и се вари 5-7 минути на тих огън без похлупак. В получения сос се слагат хапките пуешко месо, сипват се лим. сок, нарязаният магданоз и бадемите. Задушава се 5 минути и се поднася топло.

# 28
  • София
  • Мнения: 10 936
Индийски пърженки "Пакора"

За 1 порция:
50 г картофи
50 г лук
50 г патладжан
50 г тиквичка

За панировката:
нахутено брашно
щипка червен пипер
пикантни подправки на вкус

Картофите и лукът се обелват и нарязват на кубчета. Патладжанът и тиквичката се измиват и също се нарязват на кубчета. Брашното и подправките се смесват. Всички зеленчуци се объркват в купа, овалват се в сместа за панировката. Гребва се с лъжица от сместа и се пържи в сгорещено олио. Гарнира се със сос от кисело мляко, мента и подправки.


Соленки със сирене и орехи

За тестото:
250 г мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 жълтък
1 к.л. хл. сода
100 г настъргано сирене
брашно, колкото поеме

За намазване:
1 белтък

За поръсване:
смлени орехи

Маста леко се разтопява. Содата се разбърква с киселото мляко. Всички продукти за тестото се забъркват. Трябва да се получи по-твърдо тесто. Разточва се на кора с дебелина около 1/2 см. Намазва се с разбития на пяна белтък и се поръсва със смлените орехи. Нарязва се на лентички, които се пекат в загрята фурна до златисто.

# 29
  • София
  • Мнения: 10 936
Пилешко бонфиле с панировка от корнфлейкс

1 тарелка пилешко бонфиле
300 г обикновен царевичен корнфлейкс
2-3 яйца
2 вида слаб алкохол
(около 70 мл бяло вино и 100 мл бяло вино)
1 вид силен алкохол
(около 60 мл ракия, уиски, ром)
сол, черен пипер, олио за пържене
сирене "Пармезан"

Бонфилето се подправя със солта и черния пипер и се слага в дълбок съд, като парчетата се подреждат едно върху друго. Заливат се с двата вида слаб и със силния алкохол и се захлупва. Оставя се да престои една нощ в хладилника. На другия ден, корнфлейксът се разбива с блендер на ситно или се начуква на ръка. Отделно се разбиват яйцата. Всяко парче от бонфилето се потапя първо в яйцето, след това в корнфлейкса и се пържи в сгорещено олио до зачервяване на панировката. Сервира се с бяло вино и салата според сезона.


Пиле в "носия"

1 печено пиле
4-5 печени чушки
1 варен картоф
3-4 с.л. заквасена сметана

За "пояса" и "навущата":
1 стрък зелен лук

За "очите":
2 зърна черен пипер

За "обувките":
1 маслина без костилка

Печеното пиле се поставя върху подходяща основа (конус от дебел картон или върху хляб), като се закрепя с клечки за зъби или дървени шишчета, за да стои седнало или изправено. Намазва се със сметана, като се набляга на гърдите, пояса и навущата. От картофа се оформя главата, която се закрепва към шийката на пилето с помощта на клечки за зъби. За калпак се поставя отрязаният връх на едната чушка, а останалите чушки се залепват на гърдите за "елек" и се увиват около бутчетата за "потурите". Пристъпва се към украсяването на "пояса" и "навущата" с помощта на зеления лук и маслините.

# 30
  • София
  • Мнения: 10 936
Шоколадови хапки оваляни в кокос или орехи

4 яйца
12 равни с.л. захар
125 г масло
10 г бакпулвер
16 с.л. брашно
1 лимон (кората - настъргана)

За шоколадовия крем:
125 г масло
3-4 с.л. какао
2 ч.ч. захар
2 бр. ванилия
150 мл вода
1 с.л. коняк

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се разтопеното масло, брашното с бакпулвера и лим. кора. Изсипва се в правоъгълна тава и се пече. След това още топло се нарязва на хапки.
Кремът се приготвя, като всички продукти (без коняка) се смесват и се слагат на котлона да кипнат. Дърпа се настрана и се слага 1 с.л. коняк. Хапките се пускат в крема. Вадят се с решетъчна лъжица и се нареждат в тава. След това всяка една се овалва в кокосови стърготини или смлени орехи по желание.

*От посочените продукти се получават около 40 хапки.


Калии (Ушички)

2 яйца
2 к.ч. пудра захар
2 к.ч. брашно
12 черешки от сладко

Разбиват се яйцата с пудрата захар, прибавя се брашното. В тава, застлана с хартия за печене, с чаена лъжичка се сипва от сместа на разстояние. Пекат се в загрята фурна до зачервяване на крайчетата (стават много бързо). Още горещи се прищипват с пръсти в единия край, така че да придобият форма на кала. В средата се слага черешка от сладко.

*От посочените продукти се получават 12 бр.

# 31
  • София
  • Мнения: 10 936
Сладко от портокали (лимони)

5 кг захар
5 кг портокали (лимони)
5 ч.л. лимонена киселина
5 л вода

На ситно ренде се остъргва жълтата част от кората на плодовете. Набождат се на няколко места с дебела игла. Изваряват се в 3-4 води за по 4-5 минути, като след всяко сваряване се поставят в студена вода. Приготвя се сгъстен захарен сироп. Портокалите се нарязват на парчета и се поставят в сиропа. Когато се сварят и сиропът се сгъсти, се добавя киселината, като се вари още 4-5 минути.


Конфитюр от дюли, ябълки и праскови

2 кг захар
1 кг ябълки
1 кг дюли
1 кг праскови
2 ч.л. лим. киселина
6 ч.ч. вода

Всеки от плодовете се измива добре и се нарязва на кубчета. Поставят се в захарен сироп и се варят на силен огън до сгъстяване на сиропа. Слага се разтворената лим. киселина и се вари още 3-4 минути.

Общи условия

Активация на акаунт