4 яйца
12 равни с.л. захар
125 г масло
10 г бакпулвер
16 с.л. брашно
1 лимон (кората - настъргана)
За шоколадовия крем:
125 г масло
3-4 с.л. какао
2 ч.ч. захар
2 бр. ванилия
150 мл вода
1 с.л. коняк
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се разтопеното масло, брашното с бакпулвера и лим. кора. Изсипва се в правоъгълна тава и се пече. След това още топло се нарязва на хапки.
Кремът се приготвя, като всички продукти (без коняка) се смесват и се слагат на котлона да кипнат. Дърпа се настрана и се слага 1 с.л. коняк. Хапките се пускат в крема. Вадят се с решетъчна лъжица и се нареждат в тава. След това всяка една се овалва в кокосови стърготини или смлени орехи по желание.
*От посочените продукти се получават около 40 хапки.
Калии (Ушички)
2 яйца
2 к.ч. пудра захар
2 к.ч. брашно
12 черешки от сладко
Разбиват се яйцата с пудрата захар, прибавя се брашното. В тава, застлана с хартия за печене, с чаена лъжичка се сипва от сместа на разстояние. Пекат се в загрята фурна до зачервяване на крайчетата (стават много бързо). Още горещи се прищипват с пръсти в единия край, така че да придобият форма на кала. В средата се слага черешка от сладко.
*От посочените продукти се получават 12 бр.