Was invented by Erdinc, all rights reserved.
рецептата не е моя и няма нищо особенно в нея, тя е на баща ми, той я натъкми. Малко е диетична, понеже имаме забрани, правим го с възможно най малко забранени продукти.
Продукти:
Прясно мляко...................140мл(5/8чч) (топло)
Пресен лимонов сок........15мл (1 сл) прибавя се в 15мин на месенето или най късно със звука за допълнителните продукти, също така той убива миризмата на маслото
Олио ................................60мл (4сл)
Ванилия............................5г (1пакетче)
Яйца.................................3бр (разбити много добре, внимавайте, според големината на яйцата се променя консистенцията на тестото, отделете половината жълтък смесен със малко олио/зехтин за мазане на козунака отгоре)
Захар................................120г (4/8 чч или 10сл) (може да увеличите малко захарта до 135г, защото по причини ние го слагаме възможно най малко и понякога го правим със фруктоза, внимавайте: много захар ще стегне тестото )
Пресято бяло брашно......500г (3 5/8 чч) (пресято най малко 2 пъти със щипка сол)
Мая...................................7,5г (2 1/2 чл)
в последно време добавям и 10мл(2чл) уиски
Настъргана кора на лимон/портокал/мандарина ...1бр или 2сл (ние слагаме също така понякога и мандарина, малко лимон и малко портокал, корите на портокала ги изсушаваме през сезона им)
а от горепосочените продукти : олиотo, лимоновия сок и от уискито правя смес разбита в шейкър и ги добавям след 10а мин на месенето по чл и така до последната 5а мин на месенето като внимавам за консистенцията(''играчка'' е да, но си струва)
също така леко стопленото мляко плюс яйцата на стайна ги смесвам със захарта до разтварянето и
Препоръчвам ви Юва мая или френската
1. в контейнера на машината сложете първо течните(разбъркайте яйцата със млякото и със щипка сол и захарта) после сухите. Посипвайте брашното със лъжица ( да поеме повече въздух, или я пресейте заедно със щипката сол 2 пъти). добавете захарта(аз я добавям по средата на брашното), в средата на брашното на кладенче добавете и маята(знаете че маята не трябва да е в съприкосновение със течните продукти).
2. нагласете контейнера в машината.
3. включете машината на програма за френски хляб и на най светла кора(внимавайте да не пропуснете настройката за цвета, иначе ще ви прегори козунака).
4. след първите 5мин проверете състоянието на продуктите(трябва мн добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със шпатула.
5. след 5 мин почваме да проверяваме състоянието/консистенцията на тестото, ( трябва да бъде по малко твърдо от месцето на ухото). Ако e много твърдо тестото добавете ч.л. зехтин/олио или п.мляко , ако е много мокро добавете по с.л. брашно.
Тестото за козунак трябва да бъде еластично, когато тестото се разтегля и събира на топка е ОК.
а това го знаете вече
-упътване за по добро тесто:
прекалено сухо прекалено мокро OK
източник: http://www.kucinare.it
Колкото повече се меси, толкова по-хубави стават.
6.след звука за прибавяне на допълнителни продукти, може да импровизирате с различни семена, понякога аз корите ги добавям в този стадий, но по ги обичам ако са добавени още от начало, сякаш така козунака ухае мн повече
7. една мн важна стъпка, в последните 25или30 минути на печенето( някъде към или после средата на стадий печене) намажете набързо отгоре със отделения жълтък(*) и посипете със захар, тука трябва да сте много бързи, защото ако се забавите от топлината козунака се изпича намазаното яйце
8. наблюдавайте към края на печенето да не ви прегори козунака, по точно в последните 10 минути бъдете на щрък(особено за първия козунак правен по горния метод ), ако забележите че е почнал да прегаря(крайния резултат на цвета горе долу трябва да е като на снимките), изключете машината и го извадете веднага, ако не, оставете да свърши програмата
9. след звука за свършване на програмата за печене, извадете веднага козунака, и я завийте със памучна кърпа.
>>>>>>>>
10. понякога го правя на 1ва програма(там печенето е с около 5мин по малко), на опция малък по размер хляб и на най светла кора
опитайте и двете програми, която ви устройва най вече, занапред нея ползвайте, м/у другото, никога козунак на кратка а винаги възможно на най дългата програма, а най дългата е винаги френската
да ви е сладко
edit:
помолих бащата и той ми даде неговата ръчна настройка:
презатопляне:...................................15мин
месене(разбъркване)1:.....................20мин
месене 2 :.........................................35мин
втасване1:.........................................35мин
изкарване на въздух(*).....................15cek.
втасване2:.........................................25мин
оформяне на тестото(**).................1мин
втасване3:.........................................70мин
Печене...............................................60мин
градуси за печене.............................120Ц
Същия козунак във фурната(продуктите увеличени на половина)
За да са осезаеми конците, усуквахме фитилите със намазани ръце. Втасва на топло(във фурната включвана от време на време към 50Ц) отгоре мазахме с зехтин/олио, за да не хване кора. Зае 1/3 от обема на кръглата форма за кекс. Пекох 55мин на 140Ц с вентилатор, в първите 30мин на средна поставка, реотан загрят отгоре и отдолу, след 30мин мазахме отгоре със жълтък и ръсихме със захар, смъкнахме козунака с една степен по надолу и пекохме със долен реотан на вентилатор(150Ц), последните 15мин обвихме горната част със алуминиево фолио. За да не прегори и изсъхне на дъното на фурната сложихме купичка с вода. Извадихме го топъл и покрихме с памучна кърпа.