Веганството - да споделим опит - 11

  • 42 858
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 1 267
В магазина човек купуваше кестени.
Каза да се цепнат малко и в тиган на сухо да се понапекат, за до 7-10 мин били готови.
Трябва да се пробвам.

# 166
  • Мнения: 5 713
Печени съм яла само купени от някоя будка на улицата едно време в БГ. Simple Smile
Аз от няколко години (откакто сме тук) всяка есен-зима купувам сурови и ги варя. Яли сме и сурови, но не е същото.

# 167
  • Мнения: 5 713
Нещо, което обсъждахме днес с една приятелка и току-що прочетох в една тема:

"...животата в храната като прана-това включва биологично отгледана храна и храна, която е поела праната от друг човек. Затова има и изисквания към здравословното състояние и емоции на хората, които готвят.Защото ние не се храним само с материалната субстанция, а поемаме и "невидимата". Затова и има голяма разлика в храната на хора, които могат да готвят и го правят с кеф и такива, на които не им се удава или го правят по задължение.
Прана може да се усети и във всяко едно произведение на изкуството, шевица, подредба на дома, излъчване на самия човек и пр."

Надявам се авторката да не се сърди, но много ми хареса и смятам, че е важно. Свързано пак с разните му съвременни подхлъзвания, заблуди и изопачавания.

# 168
  • Мнения: X
Абсолютно е така, Вери.
Аз по себе си съм го установила.Когато готвя само защото трябва да сложа нещо на масата, когато съм ядосана, нервна, просто храната има друг вкус.
Хубавото при мен е, че готвенето ми е хоби и в повечето случаи нещата ми се получават.   Simple Smile

В неделя , на Йорданов ден, беше първият ми "сблъсък" с недоверчиви хора.Вече цяла година, откакто се храня различно, всеки, който е разбрал, просто го приема, нито осъжда, нито подкрепя.
Домакинята сервираше основното и ни попита дали с мъжа ми все още не ядем месо, да знае какво да ни поднесе.Една от гостенките веднага реагира:"Ами, че тогава, какво ядете?    newsm78  "
Отговарям обикновено :"Всичко останало."
Тук разговорът се преустановява.Но не и въпросната дама:
"Ами, че то почти нищо друго няма...."
При което аз само се усмихвам, и млъквам.
Но, мъжът ми започва спор....беше ми интересно да наблюдавам отстрани.
Не ми се беше случвало на живо,само съм чела за вашите сблъсъци досега.
От цялата работа поне разбрах, че съм избрала правилното поведение.Да не се обяснявам.

# 169
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Затова и има голяма разлика в храната на хора, които могат да готвят и го правят с кеф и такива, на които не им се удава или го правят по задължение.

Преди време готвех "терапевтично", когато нещо ми е криво и недоволно, когато съм ядосана... никога не ми се получаваха нещата - или не втасваше хляба или манджата имаше ужасен вкус, загарях, пресолявах и т.н.... Когато готвиш сърцето ти и душата ти трябва да пеят.  Heart Eyes Проумях го един ден разгеле!  Grinning

# 170
  • Мнения: 1 267
трогателно, наше, изконно, доскосващо.
http://www.youtube.com/watch?v=-dZwZ83BlJ0

# 171
  • София
  • Мнения: 5 205
трогателно, наше, изконно, доскосващо.
http://www.youtube.com/watch?v=-dZwZ83BlJ0

Благодарим ти от все сърце!

# 172
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
И аз благодаря!  Heart Eyes

# 173
  • Мнения: 961
Някои хора пеят под душа - аз докато готвя  Laughing, обикновено детски песнички. Не винаги пея на глас, понякога само си тананикам, но гледам да звучи музика в главата ми.  Crazy

# 174
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Купих днес от меките фурми, като тези в зелените кутии, myryam или нещо такова, но опаковани в по-солидна кутия с надпиди ГМО фрий, халал и т.н., т.е. с по луксозен вид, без стикер на български език и данни за вносите, както и да е. Та на кутийката пише: this dates are vacuum fumigate, metal detected, inspected and approved. Някой знае ли що за метод за консервиране е това, че излизат едни фермани на първо четене в гугъл ooooh!

# 175
  • Мнения: 1 732
ох...........Ане,
тази история е много разстърсваща. Сърцето ми се пръска като мисля за бг- село, за положението в България. Какво спомени имам от детството си- от китните добруджански села.  Heart Eyes

Не знам какво да направим. Имам усещането , че е някакъв зловещ процес на пагубна трансформация. Какво става с тази страна? Вече сме под 6 милиона, селата ни са масово обезлюдени или заселени с цигани. Четох някаква статистика, че се очаква всеки 5-ти жител в БГ да е от ромски произход. Животът не е развитие, а опит за оцеляване....Плашеща престъпност и агресия, страшна неграмотност и опростачване... Ох, не мога да го проумея. Раздирам се от мъка.
Имам чувството, че малко се говори, малко се прави за спасяването на България.  Как може да сме в ЕС, а за децата да няма детски добавки към заплатата на работещите родители? Защо е допустимо това?  - в другите ЕС страни има и то съвсем прилична сума, а в БГ- не?? Пълен геноцид.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5429691.
Чувствам с е виновна и неудобно като  споделям тук за  рецепти, а има толкова семейства, за които едната прясна супичка е лукс.
Извинете ме, моля, за тъжния пост. Peace

# 176
  • Мнения: 1 267
Mooimeiske, фурмите само с киснене. И сега кисна.

Аз купих едър белен слънчоглед, едвам покълна, какво ли му е...и вкус няма като хората.

Усмихни се, сигурна см, че ще има голяма промяна, сега тярбва да започне...Позитивна.
Иамме слънцето, земята, ако и потенциала зад граница се върне, поне част...ще има промяна.
Има много завърнали се.

Ти  остави малцинствата, но наши имоти се купуват главоломно.
В Бургас навсякъде има руска реч - в кварталите, площадки, купуват и панелки.
Над 200 000 жилища са собственост на руснаци.
В Москва навсякъде кънтят реклами " Недвижимость в Болгарии"
На юг от Благ-град, гърци купуват имоти.

По тъжно е че купуваме френски картофи, китайски боб и т.н.

Но и известен брой млади семейства отиват на село и движат някакво земеделие, не само за собствени нужди. Ще има развитие.

Около Коледа постоянно репортажи се въртяха за бедни хора, които повтярвяха само: нямам пари за месо и пържоли.
Отец Касиан е физик и математик,
преди години получава просветелнието.
Преди години го дават по телевизията, в търсене на строителен инженер, които да разшири манастира.
По онова време един преуспял млад мъж с професия, пари, успехи, всичко уж...не се чувтсва добре обаче, нещо липсва, няма пълнота и удовлетвореност,
случайно пуска телевизия ( няма случайни неща) и вижда репортажа на отеца.
Грабва се и при него, та до днес.
Друг един автомобилен инжинер живее в Америка, отново бизнес, , пари, пътуване, всичко. Неудовлетворен духовно, се
Прибира се в БГ, отива в Атон и там среща строоителният инжинер, който за кратко е там.
Така и вторият се озовава в Копиловския манастир.
Част са вече от манастира.
Всяка сутрин колата потегля от манастира, за да извърши десетки заявки не само за млечни продукти.

Притеснена съм и аз кой ще бъде нашият Патриарх. Има доста небалгочестви хора от митрополитите.

# 177
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Mooimeiske, фурмите само с киснене. И сега кисна.

Т.е. купуваш само твърди ли?

# 178
  • Мнения: 1 267
Меки предимно купувам, не сушени, твърди.
Меките стават много хубви, захарната опаковка пада, както и част от оцветяването.
кисна ги не само за вегански топки с ядки по избор, но и само така за директна консумация.

# 179
  • София
  • Мнения: 5 205
Ане, каква захарна, какво оцветяване... ? те не са ли естествени? на мен така ми казаха в склада на борсата (на евразия)- че са натурални

Общи условия

Активация на акаунт