Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 38 704
Ние ще трябва да си поръчаме гардероб. Дълбочината е под 50 см, а ширината и височината ще са големи.

# 511
  • Мнения: 46 565
Икеа PAX имат дълбочина 40 (38 рамка и 2 см вратичка) и височина 201 или 236 см. Имат ширина 50, 75 и 100 см.  По принцип ги рекламират с такъв лост, но ако се вземат подходящи закачалки може да минат с обикновен и да съберат повече. Ок са като качество и излизат на прилична цена. Могат да се комбинират с плъзгащи или обикновени врати. В спалнята имаме от дълбоките, 60 см, за детската планирах от плиткия, но дъщеря ми хареса Brimnes.

Виж и PLATSA, те също имат 40 см + 2 вратички стават 42 см.





# 512
  • Мнения: 5 967
Още 1 глас против холокухните. Дълго време живяхме в апартамент с отделна кухня. Мислех, че холокухнята ще е по-добре. Предимството и е само, че не си отделен от семейството като готвиш. Хвърляш по едно око на телевизора. Но от миризмата няма спасение. И аспираторът ми е сметнат за обема и прозорец имам непосредствено до печката и пак мирише. Вече се съобразявам какво готвя. За любимите сарми със зелеви листа вадя котлон на терасата, колкото и да не ми харесва. За риба или нещо пържено пък-да не говорим. Такова разпределение е добро за хора, които рядко готвят или не им пречи да мирише на готвено.

# 513
  • Мнения: 2 920
Колкото хора, толкова и мнения. Преди бяхме с отделна кухня в двустаен апартамент, сега сме с общо помещение хол, кухня и трапезария - еми много по добре ни е така. Вечер всички сме заедно  и за мен е в пъти по удобно и функционално от преди. Аспиратора ни е мощен и като е на 2 или 3 степен и отворя врата за 10 минути се проветрява.

# 514
  • София
  • Мнения: 38 704
Ние предимно печем.
Когато мм си намисли да пържи пускам абсорбатора на макс, отварям прозореца, пръскам с ароматизатора...

# 515
  • Мнения: 46 565
Така е. Няма никакво значение на кой как му е удобно Simple Smile Ако ще на 10 други хора им е ок кухнята да е отделна, щом на мен ми е некомфортно, какво ме грее това? Всеки си прави дома, спрямо личните усещания Hands Plus1
Във всички предишни жилища кухнята ни е била отделна, опитала съм и от двата типа и за себе си никога не бих избрала отново отделна кухня.
Иначе ние готвим всеки ден. Аспираторът тегли здраво. Без да отваряме, само повдигаме дръжката на балкона и всичко излита.

# 516
  • Мнения: 15 265
Аспиратора ни е мощен и като е на 2 или 3 степен и отворя врата за 10 минути се проветрява.
Това е най-доброто решение -мощен аспиратор, не само за холокухня. Аз съм със светъл бокс и си взех такъв, супер е.

# 517
  • Пловдив
  • Мнения: 1 902
До сега съм живяла в големи жилища ,но остаряхме и оставихме големите  домове на децата ,а ние си купихме малко жилище .
Сега жилището ни се състои от само две стаи .Хол с кухня и спалня .
От една страна много бързо почиствам ,но от друга ми е трудно да свикна .
Мъжът  ми се майтапи ,че всичко е на една ръка разтояние .
Рядко готвя ,но когато това се случи цялата къща мирише .
Аспиратора уж на най-силно го пускам ,но мирише особено когато пържа .

# 518
  • Мнения: 906
За да е ефективен аспиратора трябва да има постоянен достъп на свеж въздух, т.е. да има отворен прозорец            /дори частично/.

# 519
  • Мнения: 2 920
За да е ефективен аспиратора трябва да има постоянен достъп на свеж въздух, т.е. да има отворен прозорец            /дори частично/.
Абсолютно вярно! Пролет, лято и есен имаме постоянно отворено прозорче над вратата към терасата. Отделно когато готвя винаги отварям вратата към терасата. Също на 2-3 седмици почиствам филтрите на аспиратора с обезмаслител.

# 520
  • Мнения: 906
Дори и зимата отварям прозореца, когато готвя. Имам позиция, при която може да се открехне само отгоре. Апропо, това важи и за вентилатора в банята, когато работи вратата трябва също да е открехната /за да поддържам банята суха/.

# 521
  • Мнения: 41 368
Ако имаше единодушно и безусловно най-добро решение нямаше да има И отделни кухни, И холокухни Mr. Green Ама ей на, има ги и двете Wink
Ако в някоя къща се готви много и два пъти дневно, ако се готвят пържени и миризливи ястия, там явно си трябва отделна кухня. Ама ако се готви 2-3 пъти седмично, ако не се готви шкембе чорба и не се пържи, нещата стават различни.

Също така и аспираторът си има тънкости - най-добре е не да се проветрява и да се разкара миризмата, а да не се допусне изобщо (или поне да е минимална)подобна ароматна дисперсия. За целта трябва да има отворен прозорец, ама не отстрани, а по пътя на миризмата към жилището. В стандартна холокухня например (с бокс в тъмното дъно и прозорец от другата страна) течението затваря миризмата в зоната около котлона и спира изобщо разпространението. В същото време, ако холокухнята е от "хубавите" със светъл бокс (т.е. с прозорец отстрани и в непосредствена близост до печката) ефективността на аспирирането е по-малка и част от миризмата все пак си отива към холната част. Всъщност при такъв хол може би по-ефективно е да се сложи аспиратор не над котлона, а на прозореца. Или даже само да се отвори същият (ама не при всякакви атмосферни условия имаме поток навън, понякога е навътре Twisted Evil).

Помага и в холокухнята да няма тежки завеси, килими и текстилни меки мебели, защото поемат миризма. Ако няма плътни завеси, ако мебелите са кожени и няма килими, то миризмата няма къде да се загнезди.

Та така, комплексни са нещата, всяко нещо си има плюсове и минуси, но при подходяща оптимизация (готвене, разположение, мебелиране и обзавеждане) холокунята си е много добър вариант.  

Дори и зимата отварям прозореца, когато готвя. Имам позиция, при която може да се открехне само отгоре. Апропо, това важи и за вентилатора в банята, когато работи вратата трябва също да е открехната /за да поддържам банята суха/.

Всъщност няма значение точно колко се отваря прозорецът. Нали целта е да се осигури оптимален дебит, а дебитът е равен на входящия отовор (колко е отворрен прозорецът) умножен по скоростта на потока. Направете си експеримент - пуснете аспиратора и отворете целия прозорец, после застанете пред него - няма да усетоте нищо. А после оставете само един пръст отворено и ще усетите как въздухът навлиза в помещението със свистене. Е, при много малко открехване вече не стават нещата - тогава не може да се постигне нужния дебит. Но в определени граници е все едно колко е отворен прозорецът.

Що се отнася до банята имам някои теоретични разработки по въпроса Joy Докато се къпем и тече вода безспорно най-добре е да има максимален поток - я открехната врата, я вентилационна решетка. Обаче след като къпането свърши не съм сигурна дали изпаряването на водата от стените няма да е по-бързо, ако се затвори вратата, защото тогава ще се понижи налягането в банята, а това ускорява изпарението. Не съм правила експеримент да проверя дали е така Twisted Evil

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 17:14 от Черна станция

# 522
  • София
  • Мнения: 38 704
Много зависи. При нас бокса е тъмен, обаче и звука, и миризмата се въртят странно и отиват към другата стая. Завеси и килими няма.

# 523
  • Мнения: 41 368
Така е, динамиката на флуидите е сложно нещо. Но можете експериментално да видите кои прозорци да отваряте за максимален ефект.  И да затваряте вратата на хола също така, тогава нищо няма да ходи към другата стая Wink

# 524
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 721
Аз затварям вратата и отварям прозореца. Ама при нас нагоре всеки си е бутал комини и абсарбатора изхвърля виздуха просто навън, няма тяга като в комин, нищо не тегли, въпреки, че абсорбатора се води полупрофесионален и е много мощен. Сега, дивана е с дамаска, ама всичко е на ципове и се пере лесно в пералнята. При нас стандартните шкафове в спалнята не ставаха, защото дълбочините трябваше да са между 33 -35 и 38 см. Икейските неща са хубави, първо тях гледах, но нямам място за тях, а и излизат скъпо , като почнеш да купуваш всичко необходимо.
У нас има и огромно количество професионслни книги и пак вдигнахме библиотеките над дивана. За худ.литература гледам да е само в електронен вид, че положението с липса на място е страшно направо.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 18:01 от Unknown_lady

Общи условия

Активация на акаунт