mama@cvety, защото може да съдържат листерия, а тя е опасна за бременните...
Радвам се, че всичко с теб и бебчето е наред!
"Листерията е вид бактерия, която се открива навсякъде в почвата, подземните води и растенията. Зеленчуците могат да се заразят от почвата или от натуралните торове. Животните и хората могат да пренасят листерията в телата си без да се разболяват. Микроорганизмът е бил открит както в различни сурови храни-меса и зеленчуци, така и в обработени храни, които са заразени след обработката-студени месни деликатеси (сушени и пушени меса), меки сирена. Повечето инфекции при хората се получават от приемането на заразени храни.
Хормоналните промени по време на бременността карат имунната система на жената да отслабне и тя става по-податлива на листериозата. Според Центъра за превенция и контрол на инфекциите, вероятността бременна жена да се инфектира от листериоза е около 20 пъти по-голяма отколкото при друг възрастен здрав индивид. На практика една трета от случаите на листериоза са регистрирани при бременни жени. Листериозата може да се предаде на плода чрез плацентата дори и ако майката не показва никакви признаци на инфекция. Това може да доведе до преждевременно раждане, аборт, раждане на мъртво дете, увреждания и инфектиране на новороденото.
Съвети за бременни жени и други хора в рисковата група:
Не консумирайте хот-дог, месо от консерва, деликатесни меса преди да ги преварите!
Не консумирайте меки сирена от типа на "фета", "бри", "камамбер", синьо сирене, мексикански сирена от типа "queso blanco fresco". Твърдите сирена, полумеки сирена като "моцарела", пастьоризирани сирена, топено сирене, крема сирене и "котидж" сирене могат да бъдат консумирани без проблем!
Не консумирайте пресни пастети от месо. Консервираните и тези, които могат да издържат дълго, могат да се приемат!
Не консумирайте пушени риби-сьомга, бяла риба, пъстърва, треска, тон и скумрия, и морски деликатеси от хладилник, освен ако те не са приготвени на огън. Риба в консерва като тон и сьомга, или такава, която е специално преработена за издържливост, може да се консумира!
Не пийте сурово, непастьоризирано прясно мляко и не яжте храна, приготвена с непастьоризирано мляко. Обработвайте добре на огън сурови пилешки, телешки, свински меса!
Отделяйте суровото месо, пилешко, риба от зеленчуците и сготвените вече ястия!
Измивайте ръцете, ножовете и дъската за рязане след като сте обработвали сурови храни!
Измивайте много добре суровите зеленчуци преди консумация!
Какво още може да се направи?
Листерията живее дори при 4 градуса по Целзий!
Консумирайте пресните храни или сготвените храни колкото се може по-рано!
Почиствайте хладилниците си регулярно!
Използвайте хладилен термометър, за да сте убедени, че температурата в хладилника е под 4 градуса по Целзий!"