Преди малко повече от 350 години един французин (разбира се ) прави за първи път този десерт.
Днес реших следобедното кафе да бъде подсладено от тази вкусотия - Милфьой с крем патисери, ягоди и къпини.
Хрупкавото бутер тесто се топи в устата, а плодовете с леко киселата си нотка много добре се съчетават със сладкия крем.
С две думи - не се колебайте - направете го
Продукти:
1 пакет бутер тесто
ягоди и къпини
Продукти за крем патисери
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 супени лъжици захар (аз сложих 15 с.л пудра захар)
6 супени лъжици брашно
2 ванилии
80 грама масло
Млякото и ванилията се слагат на котлона, докато се стопли. През това време жълтъците се разбиват с миксер със захарта и брашното. Към тях се добавя на струйка млякото, докато напълно се разбие. Сместта се връща на котлона и се вари до сгъстяване на крема. След като е готов, се прибавя около 80 грама масло.
След като се приготвили крема, се заемете с бутер тестото.
Нарежете всеки лист на 9 правоъгълника, като се стараете да са равни.
Надупчете ги с вилица и печете на 180 градуса за около 15-20 минути.
Оставете бутерките да изстинат напълно.
След това пристъпете към сглобяване на милфьоя.
Всяка изпечена бутерка разделете с остър нож по дължина на две. Така от единия лист бутер тесто ще получите 18 броя или 6 десерта, тъй като всеки милфьой се състои от три парчета бутер тесто, като между тях слагате от крема и гарнирате с плодовете.
Завършвате, като последната кора поръсвате с пудра захар и украсявате по избор.