патладжани - 3,5 / 4,0 кг
домати (едри и среднотвърди) - 1,5 / 2,0 кг
чесън - 200 грама (3/4 глави)
магданоз - 3/4 връзки (големи)
сол
оцет
олио
Патладжаните се нарязват на кръгове с дебелина около 1 см, посоляват се и се оставят за половин час, за да си пуснат горчивината. После се изплакват добре, оцеждат се и се изпържват. Доматите също се нарязват на кръгове с дебелина около сантиметър. Скилидките чесън се обелват и по желание се нарязват на филийки или се пасират с преса. Магданозът се измива и се нарязва не много на ситно.
После зеленчуците се редят в буркани (тип "Омния" или с винтова капачка), на дъното на които се слага половин чаена лъжичка сол. Започва се с магданоз, поръсва се чесън, после - патладжани, следват кръговете доматите. След тях може леко да се притисне, за да се уплътни. Редовете се повтарят, докато се напълни бурканът. Накрая (отгоре) се сипват 1 чаена лъжичка олио и супена лъжица оцет. Бурканите се стерилизират 25-30 минути.
Харесвам рецептата, защото съчетани по този начин доматите балансират пържения патладжан и разядката не е мазна. (Имам предвид, че патладжаните поемат доста олио при пърженето.)
Аз се престарах и направих двойна доза, но усилията ми си струваха. Напълниха се цели 16 буркана с капачки на винт...