Рецепти и съвети за здравословно хранене

  • 21 231
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 244
Здравейте момичета. Добре дошла Савина. Купих си пош и реших да го изпробвам с еда рецепта от бон апети за херцогски картофи със спанак. Е естествено не сложих маслои вместо кашкавал сложих сирене и все пак вкуса беше добър. А ето и рецептата:
400гр. картофи
180гр. спанак
40гр сирене
зехтин
сол
индийско орехче
черен пипер
Стъпите за приготвяне следвах от оригиналната рецепта. Но ми хрумна следтова че получаната смес може да се изпече като пай в някаква подходяща форма или да се яде и така...

# 16
  • Русе
  • Мнения: 99
Страхотна тема. Записах си всички рецепти, дано има по - голям интерес и много рецепти. Аз сега постя и се придържам към правилата на поста, но за напред мисля изцяло да променя навиците си.

Само да кажа скоро направих един сладкиш, стана страхотен, но не записах мерките. Всичко беше на око.
Ориентировъчно - 2-3 яйца, 2ч овесени ядки преди това накиснати - кисело мляко или във вода, 1ч брашно, кой каквото използва, настъргани моркови и ябълки по 2бр, канела. подсладено с мед, но това всичко се обърква и престоява, ябълките си пускат сок, ядките да омекнат. Пекох на 160-170 за да може бавно да се измекат ядките.

Дано съм била полезна като идея, че инъче мерките ми бяха на око, кой да мисли, че може да се получи Simple Smile

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Ето една рецепта за фалшиви "пържени" картофи. По принцип не пържа нищо, но от както я открих децата спряха да мрънкат за пържени картофи, тези не ги различават от пържените.

Фалшиви "пържени" картофи
Картофите се измиват много добре и се нарязват на дълги пръчици (не много тънки) с корите. Не се белят. Не е нужно да са пресни картофи. Бланшират се 7 мин (ако са пресни не повече от 3-4 мин) в кипяща, леко подсолена вода. Отцеждат се добре (даже може да ги подсушите с кърпа). Объркват се с малко сол, няколко капки зехтин или олио и подправки по желание. В оригиналната рецепта е розмарин, но аз не обичам и слагам чубрица или копър и чесън. Разстилат се в тава постлана с хартия за печене, намазана с няколко капки мазнина. Пекат се до зачервяване. Стават хрупкави и фантастично вкусни.

# 18
  • Мнения: 2 576
Записвам се да ви следя  Flutter
Много хубави рецепти споделяте  Peace
savina_33 рецептата за картофките звучи много вкусно,ще я пробвам със сигурност  Heart Eyes

# 19
  • Мнения: 184
savina_33, хареса ми много идеята за картофките, аз снощи правих едни по рецепта на Джейми Оливър и се получиха ужасно вкуси.
Картофи по рецепта на Д. ОливърКартофите се обелват и се сваряват за 10 мин. в подсолена вода. След това се прехвърлят в тавичка, цели, без да се режат. Отгоре се слага малко зехтин и подпарвки, аз сложих чесън на прах, чубрица, босилек и шарена сол/оригиналната рецепта е с розмарин, но аз снощи открих, че у нас я нямам тази подправка/ Пекат се 30минути на 170 гр, след това се изваждат, с решетъчна лъжица леко се натискат отгре, така че да се разпукат леко и се връщат във фурната за още 30мин.
Резултатът е много ароматни и хрупкави печени картофи, с които просто си облизах пръстите.

# 20
  • Мнения: 2 576
savina_33, хареса ми много идеята за картофките, аз снощи правих едни по рецепта на Джейми Оливър и се получиха ужасно вкуси.
Картофи по рецепта на Д. ОливърКартофите се обелват и се сваряват за 10 мин. в подсолена вода. След това се прехвърлят в тавичка, цели, без да се режат. Отгоре се слага малко зехтин и подпарвки, аз сложих чесън на прах, чубрица, босилек и шарена сол/оригиналната рецепта е с розмарин, но аз снощи открих, че у нас я нямам тази подправка/ Пекат се 30минути на 170 гр, след това се изваждат, с решетъчна лъжица леко се натискат отгре, така че да се разпукат леко и се връщат във фурната за още 30мин.
Резултатът е много ароматни и хрупкави печени картофи, с които просто си облизах пръстите.

И тези картофи ще се пробват  Peace

# 21
  • Мнения: 244
savina_33, хареса ми много идеята за картофките, аз снощи правих едни по рецепта на Джейми Оливър и се получиха ужасно вкуси.
Картофи по рецепта на Д. ОливърКартофите се обелват и се сваряват за 10 мин. в подсолена вода. След това се прехвърлят в тавичка, цели, без да се режат. Отгоре се слага малко зехтин и подпарвки, аз сложих чесън на прах, чубрица, босилек и шарена сол/оригиналната рецепта е с розмарин, но аз снощи открих, че у нас я нямам тази подправка/ Пекат се 30минути на 170 гр, след това се изваждат, с решетъчна лъжица леко се натискат отгре, така че да се разпукат леко и се връщат във фурната за още 30мин.
Резултатът е много ароматни и хрупкави печени картофи, с които просто си облизах пръстите.

Благодаря за рецептата мисля още довечера да я пробвам.
ПП Радвам се, че темичката има все по-голям интересен и се споделят прекрасни рецепти.  chef

# 22
  • Мнения: 3 352
Записвам се да следя темата с един крем с извара, кисело мляко и ягоди:

Равни количества извара(натурална, без сол), кисело мляко и замразени ягоди(които преди това сме извадили от фризера, за да се отпуснат - ако пък се сложат замразени, би се получило нещо като сладолед) се пасират до получаване на еднородна смес. Добавя се мед на вкус за подслаждане.
Получава се вкусен и лек десерт или закуска.
Вчера опитах крема във вариант със съвсем малко мед, но пък поръсен с домашна гранола - отново се получи много вкусно Heart Eyes

# 23
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Много добре ми звучи този крем. Тони, млякото цеди ли се? И какво е гранола?

# 24
  • Мнения: 3 352
Много добре ми звучи този крем. Тони, млякото цеди ли се? И какво е гранола?

Аз лично не го изцедих, за да не добавям излишни калории, но ако се изцеди, кремът ще е по-плътен и маслен.
Със сигурност ще се получи добре.

Гранолата представлява хрупкава смес от запечени овесени ядки, ядки, сушени плодове, някакъв подсладител(мед, кленов сироп и др.), мазнина(олио, кокосово масло или нещо друго) и каквото още ти хрумне като добавка. След това може да се яде с кисело мляко, прясно мляко, ядкови млека, да се поръсва върху плодове, кремове - вариантите са безброй.

Моята последна гранола беше с овесени ядки, лешници, бадеми, кашу, сушен кокос, стафиди, лешников тахан, мед и малко олио(обикновено я правя с кокосово масло, но ми беше свършило) - общо-взето всичко, което намерих по шкафовете Laughing

Калорична е, затова аз я ям в символични количества, но големият ми син много я обича за закуска с кисело мляко.

# 25
  • Мнения: 1 380
О, колко се радвам на новите момичета и рецепти   chef Имам и аз няколко рецепти  за споделяне. Дано скоро  си открадна малко време, за да ги напиша.

# 26
  • Мнения: 2 576
Днес сготвих мусака с тиквички ,стана много вкусна  Peace
Децата не можаха да разберат,че вместо картофи ядат тиквички  Mr. Green.Много им хареса.
http://www.art.satto.org/musaka-s-tikvichki/
Първият вариант направих.

# 27
  • Мнения: 1 232
Алкалното хранене е най- здравословно. Можеш да си хапваш всичко, без да се лишаваш, стига да знаеш как.

# 28
  • Русе
  • Мнения: 8 802
И аз се записвам, да ви следя. Ще споделя по някое време нещо здравословно и от мен.  Wink

# 29
  • Мнения: 244
Здравейте на новите момичета   chef. Като се заприказвахме за тиквички и патладжани и се сетих за кюфтенца от тях. Принципно рецептата е почти еднаква, с малки разлики може би.
Кюфтета от тиквички:
тиквички- рендосани и много гобре отцедени
сирене - козе, че е по-сухо
яйце
може и магданоз и копър
Кюфтета от патладжани
Патладжани - нарязани на кубчета, осолени и изцедени от горчивата вода (става и с консервирани)
яйце
магданоз
тук сирене се съм слагала но по желание сигурно пак ще се получат.
Оригиналните рецепти са за паниране и пържене след това, но аз ги слагам във фурната върху хартия за печене и стават много хубави и няма излишна мазнина. Все пак в рецептите се слагат сол, зехтин и други подправки на вкус.
ПП Тиквените кюфтета трябва сместа да е гъста и наистина много добре да сте отцедили тиквата, в противен случай, може да се разтекът докато са във фурната.

Общи условия

Активация на акаунт