КГБ = Клуб на Готините Баби - 162.

  • 48 919
  • 733
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 1 563
Здравейте и от мен  мили приятелки !
Светле Hug така ме разведри с твоят пост ,че се смях със глас.Как образно го описваш hahaha!
Ами то ние не сме по различни от вас  hahaha Пенсионерска история hahaha  Ами то и нашият мухабед е -  пи ли си лекарствата , какво ще готвим , къде ще ходим днес , пред ТВ , пред компа , някой коментар по новините  , децата обадиха ли се ,мълчание и това е.... hahaha
За филето , наистина става много хубаво. Хареса ли ти това с чимена ? Ние също си правим  като застудее.  За обелването на суджуците и аз го знам о младини от свекър ми. Той цял живот работеше като закупчик в Месокомбината. Що луканки , бабеци  , филета са се изяли. за това съм на този хал.
 Бях фина , слабичка , а сега вече се търкалям  Joy
Само ММ наследи на баща му касаплъка. До скоро все си правехме луканки , но нещо се отказахме ,че  си е трудоемко .
Децата още като бяха малки, свекър ми беше забранил да се купуват и дават на децата кренфирши,също и създърма . Той знаеше от какво се правят и ни е казвал.
Светле и аз съм същата , а вярвам че и другите са така , като се събудя през нощта всичко де  що е било от години   минава като на филмова лента...
Светле,Маринка, Фло, Иха, Янче, Тантика, Римарче, Жабка и Джили благодаря ви за позитивното зареждане !

Довечера ще имам гости ,та нали ви казах ,че вчера направих тортата и сърми , сега овкусих  пържоли- свински врат и направих бюречета от патладжан . Вече са във фурната , та ще ставам да си погледна. Овкусих пържолите и се чудя  на скарата ли , с топено сирене и гъби ли...  , нещо като вретено ли... newsm78 Искам да е нещо по различно , а пък и да не ме затормозява... hahaha нали има една приказка "хем щипано , хем хапано " hahaha Ако някой има някакква идея , да ми пише.
Следобед в 15,30 часа съм на зъболекар.
Ставам ,че нещо се отпуснах , а и да видя  бюречетата .
Приятен  ден милички !
Целувки и прегръдки от мен ! Hug Hug Hug Hug love001 love001 love001 lovekiss sun sun

Мамси Hug изпревари ме миличка !  Сега нямам време да ти пиша рецептата ,че времето ми напредва . да забравих и аз да кажа на Шпунц ,че видях бебка у кака , бати , мама ! живи и драви да са ви !
Ето и Жабчето ме изпревари... леле колко съм туткава ! Жабче , навсякъде е психоза.... Бог да ни пази и да вразумява политиците ! Видях във Фб снимки. Важното е да има повод за веселба , това остава ! Kissing Heart Kissing Heart Kissing Heart

# 706
# 707
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Мамси, моята рецепта е проста: Месото -телешко бонфиле или контрафиле за пастърмата и свинско контрафиле за филе "Елена"- се почиства от ципите и се поставя в тавичка покрита със сол(обикновена готварска) и се покрива цялото със сол като със сняг, отникъде да не се вижда месо. Държи се на студено 2-3 дни. След това се измива, поставя се в студена вода за 5-6 часа, като през това време два-три пъти сменяш водата. След това се подсушава много добре в кърпа.
Правиш си чесън с оцет като за шкембе-чорба, но с добавка 1 лъжица захар и хубаво намазваш с четка месото от всички страни. Оставяш малко да позасъхне. След това:
За пастърма подправките са 50 г смлян чимен, 30 г червен пипер и 20 г смлян чер пипер. Объркваш ги върху вестник или дъска и отупваш хубаво отвсякъде месото с тях, да не се вижда месо.
За филе Елена - подправката е само чубрица - ситно смляна.
Промушваш по един конец на всяко парче месо и сушиш на балкона - гледаш да не е на слънце, а на ветровито местенце.

За пастърмата тази година освен моята си суха смес, ползвах и  кайзерова каша - подправките се смесват с малко вода или бяло вино и с тази каша се намазва месото и пак се суши. Още не съм я опитала, но Луси я похвали, така че сигурно е добра.

Само да уточня, че ако месото е дебело парче, трябва да се нареже на две, защото дебелината не бива да е повече от 5 см, за да може да изсъхне.

Направете си, лесно е и не може да се сбърка. Сега му е времето, щото като паднат температурите, не може да съхне.

Фло,
Твоят Никола аха-аха и мен да ме разплаче, обаче радостта надви!

Последна редакция: ср, 18 ное 2015, 14:49 от svetal4o27

# 708
  • Мнения: 1 563
Флоооо ooooh! и аз се просълзих !
Голям сладур, умник и ето, че оценил на баба добрината  личният пример е най -важният!
А за баба Фло  има какво да се пише ,за добрината , за голямо сърце , което го има за всички !
 Hug Hug Hug Hug love001 love001 love001 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51

# 709
  • Мнения: 2 099
Фло, разби ме Ники. Ама каква е последната дума?
Луси, когато ме обземе всемирната любов - и приготвям "срази" - месни сърми. Махам кокала, начуквам съвсем на тънко пържолите, овкусени, разстилам. Намазвам с малко горчица малко доматено пюре, наситнен лук, някакво пушено месце на дребно, сланинка, наситнено някакво жълто сирене... лелеее, 7-мата съставка ми се губи! Леля ми в Германия така ме учеше - "7 неща за плънката". 7-мото сама си го съчини, каквато си уфатна. Завивам като сърми, връзвам с конец, в йенско с водичка във фурната да си къкре там колкото ще. Ако ти се иска - 10 мин. преди изваждането от фурната - 4-5 надребнени гъбки в соса.

ААААААААААААААААА, сетих се за 7-мото! МНОГО ВАЖНО! Надребнени кисели краставички .

Хубав ден, милички!

# 710
  • София
  • Мнения: 2 673

Фло, поздравления  Никола! Оценил е той баба си отдавна и ето го, вече черно бяло я показва любовта си!  Hug

Показах на Влади,  той го прочете и каза, че освен, че пише много красиво, Никола пише и много умно и верни неща за своята баба. Да го похвалиш от мен и Влади!  bouquet

Здравче, последата дума е широко - да се усмихва широко.  Heart Eyes А, ти говориш за свински руладини. Обожавам ги и ме подсети за тях. Ще направя и аз скоро от тях, нищо че сега е пости.

Луска, ето ти една рецепта, близка до таз на Здравчето.

http://www.az-gotvia.bg/recepta/svinski-ruladini-s-plynka

Мамси, Светле, май всички сме от една партия, с мислите...  Hug Hug Hug

Жабче, давай на разходка на морския бряг, пък другото дето го мислим, дано да не става!  Hug

Шпунци, много са сладките и бебката, пу-пу, и двете братче и сестриче. А мама е просто разкошница, да я поздравиш тази мама-героиня!  Hug

Иви, съчувствам ти за болежките. Дано скоро се оправиш и сподели какво ти рекоха кардиолозите за диуретиците.  Hug

Ихичка, хайде свършвай с работата, че Коледа иде и да почваме други занимания със сладките.  Hug

Като казах Коледа да ви питам ще правите ли Щолен?


Целувкиииииии









# 711
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Маринка, не знам...Моите нещо не припадат по него (аз го обожавам!), та някак не ми се прави само за мен... Ама може да ми дойде друг акъл дотогава.

# 712
  • Мнения: 1 334
Ами , да се обадя и аз.

Браво на Никола- внукът на Фло  Hug(На кой ли прилича? Heart Eyes) За мен най-важното е , че се е научил да ОЦЕНЯВА доброто . Мисля си ,че тази черта е дефицит в днешно време , а наистина е много ценна – така ще се научи на почит, уважение, благодарност. Пожелавам му да расте щастлив , добър човек и да среща много доброта в живота си

Светъл4о, и аз да ти кажа , че много се кефя на постовете ти /И след това не виждам какво мога да кажа , освен да повтарям другите/- пълни с образност, духовитост , мъдрост. Радвам ти се.

А “нощното бдение” е и при мен :“Аналогичен случай в наше село”. Сигурно е и от ЕГН-то. Опитвам се да не мисля за проблемите (така съсвем се разсънвам) , а да си мечтая (така се приспивам)

Зимнина от мръвки и ние се готвим да правим- днес си говорехме. Но ще чакаме студът. Кайзерът и филето май миналата година по-малко ни се хапваха. Но суджуците - и сухи и мокри /пържени, печени/ ни бяха много добре. Запазих една кутийка изсушени чревца, сега ще е зор да я намеря/във фризера/

На Иви и ако има и друг болен – пожелавам по-скорошно оздравяване.

Маринче, тя работата пак се опитва да ме награби , пък да видим.

Поради не знам каква причина ,за сега още съм “кротка” в подготовката за Коледа. /Може би защото се оформя, че за първи път може и да сме сами. Младоженците ще ходят на меден месец от 20.12 до 14.01 , а дъщерята , каза да изчакам до края на месеца, за да обяви и тя плановете си. Досега винаги сме били всички заедно. Ще чакам. Друг път правя приготовления от далеч. По-миналата година направих септември месец Английски кекс (до Коледа се полива с уиски и т.н и ММ ми се майтапеше, че съм изпила цяло шише) , а миналата година правих щолена. Ами срам , не срам  Embarassed, май това не са точно нашите вкусове. Виж за баклава, коледно пънче и т.н. мммм. Бакавата я правя с турски кори ( по 100бр. в пакет) и турска рецепта. И малко майтап. Сега , като бях в Израел , на арабския пазар /Където имаше и от пиле мляко/ купих кедрови ядки и едни други ядки , които помислих , че са шам фастък /за зелената баклава/, но дъщерята ме приземи , като ми каза , че това е кардамон . Като помирисах – да.

Снощи си сварих шипковата каша / от Пирот/ Стана истински , ароматен шипков мармалад (без купешките “пълнители”). Направих си сметка , че за 6лв /две шишета по 2литра/ набрани , изчистени , смляни шипки , е много удовлетворително.

Сега се готвя за съботно-неделното разчистване на градината във Варвара .

# 713
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Иха, откъде купуваш турски кори?
Има някои турски неща, които много искам да си купя, обаче няма в София май турски магазин.
Много искам да си купя една подправка - черни ъгловати семенца, нигела се казва. Слага се на печива.
Искам и турски чай с аромат на карамфил.
И сигурно и други неща искам, ама не се сещам в момента.

Ихичка-миличка, точно така се чувствах и аз на първата Нова година без едното дете...
Като бяха децата на 10 и 15, една съседка, майка на едната ми приятелка, ми казваше: радвай се сега, докато семейството ти е цяло, децата са поотраснали, но още са при теб, че после..., като се разбие семейството..., никога няма да се върне това време и това чувство. Аз тогава се почудих - викам си, какво по-нормално и естествено от това,  децата да се задомят и да ни напуснат. Обаче по-късно разбрах за какво е говорила жената.
Да ви кажа, на каквото съм се почудила, всичко ми е дошло до главата, до едно.
Аз не съм от тези, дето се присмиват, но представям си, пък ако се бях присмивала...

Ние добре че се събираме всички у нас за Бъдни вечер, та някак се попритъпява чувството на непълнота. А на Нова година не сме събирали всички не знам от кога, толкова отдавна е било. Преди всички се събирахме у нас навръх Нова година - нашите, ние, децата с гаджета или приятели, които нямат къде да отидат - до 12 часа. Вечери, салтанати, веселби - честитим си Новата година и после всеки нанякъде - ние по приятели, децата по клубове, купони и барове.
Но това беше преди. Сега, ако щете вярвайте, ми харесва да си стоим двамата вкъщи. Нито ми се ходи някъде, нито ми се посрещат гости. Готвенето не ме притеснява, аз обичам да готвя и особено празнично меню, обаче не знам кога ще си тръгнат, не ми се седи вече цяла нощ на маса.
Мм не е нито по яденето, нито по пиенето и се изнервя, ако гостите се заседят и особено, ако се напият Joy, хич не може да понася пияни хора.
Не обичам и да ходя на Нова година на гости, защото после е трудно прибирането. А да празнувам в ресторант въобще не ми харесва.
А бе, бабешка работа...Едно време можех всякъде да празнувам, по всяко време и нищо не ми пречеше, важното беше да има танци. Joy

Сега къде стигнах newsm78 Не е Багдад. Май на площада във Варна преди 40 години... 

# 714
  • в сърцата на любимите ми хора
  • Мнения: 913
Светълчо, благодарско за рецептата. Ще купя месце и тази събота ще се правя на месарка. Дано стане. Щолен не съм правила, защото ми се вижда доста труден, а иначе и аз много го обичам. Напълни ми се устата със слюнка само като си помислих за него. Ще помоля щерките да пратят, верно, купешки, ама за мързелива баба и това ще е много Simple Smile Мисля да заформя само някакви коледни сладки, тези, дето си ги правя всяка година, че да съм сигурна в резултата.
Иначе правя баклава, по една турска рецепта, с шоколад. Навива се на игли за плетене. Става много вкусна.

Иха, и аз на опашката за турските кори - откъде ги купуваш или трябва да се ходи до съседите /което няма да е по силите ми/? И аз не знам в София да има турски продукти. Китайски магазини бол, но виж, турски май няма.

Фло, Никола и мен ме просълзи. Браво на детето, сладкодумен и умничък като баба. И как хубаво и истинско го е написал  bouquet

Здравче, и твоята рецепта мисля да пробвам - тъкмо ще ми идват едни приятели на гости. Като гледам продуктите, няма как да не стане вкусотийка.
Моля някой да премести рецептите при останалите, аз не знам как става.

# 715
  • Мнения: 2 099
Ей! За първи път чувам - аз саксонката - да се прави щолен /саксонски/  в къщи. Това е обявено за загубена кауза. Щолен се купува. Или както беше в моята махала - съседките събират продуктите и ги носят на пекаря да го обърка и изпече. Бъркане в големи количества, втасване, пак бъркане, печене, и не знам си още какво. После им ги разпределя. Прави се в големи количества, демек. Инак не става, колкото и трудно да е. И вай-важното: щоленът е най-вкусен по Великден! Оня, коледния, де.

Не ми е коледно, момичета.
 Hug Hug Hug

# 716
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Аз, понеже не знаех, че не се прави вкъщи, от години правя домашен Joy, по рецепти на Бригита Чолакова и на една колежка германка.

А на англ. кейк му се канех веднъж, обаче рецептата, която намерих, беше с лой и се отказах.

# 717
  • Мнения: 1 250
Привет девойки Hug
Фло, детенцето златно е оценило отлично баба си.Просълзи ме.
Гледам всички вече се настройвате на вълни предстоящи празници. Тъй като по мое време не се празнуваше Бъдни вечер цялата олелия ми е странна и нищо не ми говори. Затова пък новата година винаги се е посрещала най тържествено.Докато моите деца бяха малки и джуджета на дядо мраз ни посещаваха  редовно,сега с внуците правих опити,подаръците приемат с кеф, но всичко е до там.Дори празнични вечеря вече не правим. Така ми се иска да прекарам новата година така както беше едно време, дори ми се ще да замина за Бг по това време, Ей. така , носталгично по миналото бешело, но ето уже не то Sad  Но поне винаги правя зелеви сърми на този ден, за другите ей така да се включи в менюто, а за мен да ми припомни част от празника. Пържолките мислено ги опитвам, а ги хапвам шест седем месеца по късно Mr. Green
Днес почти за мой и ужас на домочадието едва не се изтресох надолу  по стълбите към фризера долу натоварена с меса които накупих.Така изписках, че стреснах децата, а те също ми помагаха с покупките. Сега съм се излегнала на дивана и си казвам Тhe importance of being...fat.С други думи, колко е важно да бъдеш ... дебел,добре  подплатен и др синоними Joy
Лека вечер мили девойки на всички без изключение

# 718
  • Мнения: 641
Днес съм "весела баба". Моят дядо сутринта отиде да вари ракия и ми се обади да му занеса обяд, че си забравил сандвичите ( сефте).Попитах го колко човека са на "казана"...купих тарелки с кюфтета, хляб и отидох. Казанджията извади скара и аз ги опекох....та и останах.Вече мъжете бяха "избистрили" нашата и международна политика и разговорът беше на "болежки".....научих нар. лечение за язва.Мъжът каза, че се е излекувал и който е провел лечението е имал положителен резултат.
През пролетта преди да се раззелени орехът се изровели корените му, изчиствала се  на една жила върха, отрязвал се и слагала в шише с чист зехтин.Отворът на шишето се завивало да е чисто и се заравело, през есента се изваждало шишето.....човекът каза, че дървото изсмуквало част от зехтина и през есента връщало йод в шишето и после  сутрин на гладно се пиело по една лъжичка от болния и така се излекувал.
,..опитахме ракията  с ММ....ще я харесат зетьовете...
Фло.....целувки за теб и внучето ти Никола!

Последна редакция: ср, 18 ное 2015, 20:58 от cream_

# 719
  • София
  • Мнения: 16 111

Ами то ние не сме по различни от вас  hahaha Пенсионерска история hahaha  Ами то и нашият мухабед е -  пи ли си лекарствата , какво ще готвим , къде ще ходим днес , пред ТВ , пред компа , някой коментар по новините  , децата обадиха ли се ,мълчание и това е.... hahaha

Ако си мислите, че на работещите семейства разговорите и действията са по-различни - лъжете се. Най-много да обменим мисли за поредните плащания по таксито. Времетраенето е по-малко само.
Фло, браво на бабата на Никола и на него! Много хубаво написано - и правопис, и мисли.
Не разбрах къде гледате празника на Кремчето и внучката на Шпунц.
Но радвам се, че бебка вече си е вкъщи. Сега бързо ще трупа грамчета.
Пържоли, филета, суджуци - много вкусно тук.
Отдавна се каня  да си направя и аз някакво мезе. Като чета с осоляването ще се справя. Но изниква въпросът със сушенето на въздух.
Балконът ми е южен, ако има слънце пече до 15.30 след обяд. Майсторки, как мислите - дали ще яде Айшето мръвки или ще умириша блока на развалено месо? Че и куче нямам вече да го изяде.  Пламен сигурно няма да  го кусне и ще мърмори.
Иска ми се и със суровия суджук да пробвам. Но все ме е страх,  нали не е сварено, не е мариновано в сол - да не се получи гниене и да съм рядко щастлива после.
Каролин, дано нищо не те боли след инцидента. Няма ли как да оптимизирате кухнята и всичко да ти е на едно ниво?

Общи условия

Активация на акаунт