Трапезата за Бъдни вечер

  • 54 687
  • 316
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 679
само че, майонезата не е постна Peace
Майка ми също я прави тази салата и и каза"фалшив хайвер", но не става за Бъдни вечер.

# 61
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
Аз традиционно вече правя:

содена питка
боб
сушени чушки, пълнени с ориз
туршия
лютеница
тиквеник
сушени плодове
орехи
а на края на вечерта евентуално може и пуканки да направим

# 62
  • Мнения: 7 171
само че, майонезата не е постна Peace
Майка ми също я прави тази салата и и каза"фалшив хайвер", но не става за Бъдни вечер.

Вярно,  Laughing но аз слагам яйце и на сармите. За мен е по-важна идеята и традицията. Не съм дълбоко вярваща.

# 63
  • София
  • Мнения: 12 011
Аз майонеза не купувам, а си правя. Правя дори веганска майонеза.

# 64
  • Мнения: 7 171
Аз майонеза не купувам, а си правя. Правя дори веганска майонеза.

Как?

# 65
  • Sofia
  • Мнения: 21 724
Веганска майонеза от чисто любопитство искам да разбера как се прави. Simple Smile
Иначе и аз не купувам майонеза - правя си и млечна, и яйчна.

# 66
  • София
  • Мнения: 12 011
Вегетарианска/веганска майонеза
100 мл. студено мляко (прясно или соево/бадемово)
200 мл. растително олио (само зехтин не е добра идея, може да се комбинира със слънчогледово и от гроздови семки олио)
щипка винена или лимонена киселина
1 ч.л. дижонска горчица
1/2 ч.л. морска сол

по желание може да се добави лимонова кора, пресован чесън, черен пипер или друго.

всичко се смесва във висок съд, който е подходящ за пасатор. Пасаторът се включва и няколко пъти бавно се изтегля нагоре.


яйчна майонеза
1 голям жълтък
1 с.л. дижонска горчица
сол и пипер на вкус
360 мл растително олио
1 ч.л. винен оцет

в купа с миксер се разбиват жълтъкът и горчицата. мазнината се добавя по малко, като след всяко добавяне се бърка докато се поеме изцяло. от време на време се прибавя по малко от оцета.

# 67
  • Sofia
  • Мнения: 21 724
Хм, моята "млечна" е същата с краве прясно мляко. Simple Smile  Яйчната ми също е същата.  Само не ползвам оцет, а лимон/лайм. Често и + чесън и за двата вида.  После пък смесвам с кис. мляко и стават чудни сосчета към много ястия.

# 68
  • Мнения: 6 395
Горчицата не е постна също. има яйчен прах или там както му се казва........

# 69
  • Sofia
  • Мнения: 21 724
Горчицата не е постна също. има яйчен прах или там както му се казва........
Това според мен е по скоро изключение, отколкото правило. Simple Smile

# 70
  • София
  • Мнения: 10 984
Горчицата не е постна също. има яйчен прах или там както му се казва........

За първи път чувам за горчица с яйца.  Thinking

# 71
  • Мнения: 6 395
Ми тя оригигиналната рецепта е с яйце

# 72
  • София
  • Мнения: 12 011
На буркана на дижонската горчица не пише дори следи от яйца.

# 73
  • Мнения: 2 450
Дай рецептата оригиналната моля, че и  на мен ми стана интересно, а никъде не намирам такава с яйце  newsm78

# 74
  • Мнения: 3 048
Аз винаги приготвям едно и също - някак си ми е останал навик и от баба, майка, бившата ми свекърва... Разбира се - нечетен брой /защо?, забравила съм вече, та, ако някой знае, да сподели Sunglasses

Много ми хареса идеята за сламата, вечерята на свещи и всичко друго, което прави вечерта нетрадиционна, но ние се задоволяваме с огън в камината, свещ /плюс лампи/, и една икона, която купихме от Италия и е точно за Рождество - забравих как я наричаха, мъжът ми я видя във Ватиканския сувенирен магазин и я купи. Веднага казвам - не сме особено религиозни, по-скоро сме философски ориентирани към религиите, но харесваме традициите. Подреждаме масата, слага се всичко, по средата - питката с една свещичка, която запалваме, прочитаме молитвата, разчупваме питката, отделяме 2 парчета - едно за Богородица и едно за къщата. Едното се слагаше на високо, ама кое и защо - пак не помня, а за съжаление вече няма кого да питам /освен във форумите Sunglasses/.

И така менюто -
1. Старинна купа с плодове, цели орехи /след вечеря мъжете се опитват да ги счупят с пръсти, нали така по вътрешността им се гадаело за следващата година/ и една глава /или голяма скилидка/ чесън - било за здраве.
2. Питка с пара
3. Мед /като се разчупи питката топваме по 1-2 залчета в меда - може би за "сладка" година?/
4. Сурова туршия /със зелените домати и киселото зеле - да има контраст с вкуса на греяната ракия/
5. Гъст боб яхния
6. Сухи чушки пълнени с ориз и малко праз лук
7. Зелеви сармички от кисело зеле със същата плънка
8. Тиквеник
9. Ощаф - за адет, никой не го яде, но докато го варя къщата замирисва много хубаво на канела и карамфил.

Естествено и червено вино. След което отваряме подаръците и т.н.

Сега имам 2 въпроса - как се правят пълнени сухи чушки с боб - по-скоро питането е за боба - има ли нещо по-особено в приготвянето, подправките, освен, че логично трябва да е по-гъст?

И се чудя, може ли содената питка да я направя така - омесвам тестото, разделям го на малки топки, слагам късметчета във всяка една, след което ги подреждам плътно в кръг в тавичка и пека?

Общи условия

Активация на акаунт