158 Коледарчета в Америка пишат късмети и сурвакат за здраве

  • 118 124
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 4 291
а каква е традицията за нова година освен баница с късмети? у нас се е спазвала традиция само за бъдни вечер, а Коледа и НГ винаги е било волна програма относно менюто.

# 61
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Соу, традицията при нас е била сарми за основно и пълнени сухи варени чушки (същата плънка), баницата, питка, кисела туршия, руска сала или снежанка, печено свинско месо с лук и червен пипер, баклава. Бабите ми горе долу това правеха, това и нашите правеха, лели и т.н. Като се омъжих, горе долу същото и на мм родителите.

# 62
  • Мнения: 4 291
явно всяко семейство си има свое традиционно меню. При нас(включително и двете ми баби), след Бъдни вечер се започваше голямото деликатесно готвене точно по Коледа и НГ. Спокойно могат да се явят на конкурс. Това е времето на страшните експерименти, по комунистическо доколкото позволяваше пазара, но си спомням едно канапе с няколко вида месо, сирена, а по средата грейпфрут сготвено по рецепта от предаването на Бригита Чолакова Laughing Та наистина не знаехме какво ще бъде сервирано, защото и домакините не са били на 100% уверени Laughingсъщо си спомням почти пожар по време на фламбиране и мехури по пръстите от карамелизирана захар за да се правят ''корони''на някакви кремчета...и други такива кулинарни опасности.

# 63
  • Бостън
  • Мнения: 13 591
Тиквеника го направих по рецептата на Агента мисля, че беше и стана екстра...
Grinning Еее, какъв комплимент отнесох! Мерси, то готвачът има критикал тежест, рецептата е само ориентир!

Ние отиваме на гости в Бубка, ще врътна една баница, че обикновено се изяжда, пък можем и да я накичим с късмети, ако не ни домързи много.

Вчера празнувахме 10 год брак, поподсмръкнах каква кръшна булка съм била и затапих мъката с нечовешки количества суши и сашими. Така де, мазната риба поне елимира бръчките, освен че заглажда дупето  Crazy Може да съм дърта, но все още съм (частично) суетна!

Весело посрещане на Новата 2016! От здраве, късмет, хубави емоции и още по-хубави пътешествие да не се отървем, и ние и семействата ни и всички, които обичаме!

PS Традиционно на Нова Година майка ми правеше пържоли на фурна с гъби и питка.

# 64
  • Чикаго / София
  • Мнения: 3 636
Здравейте момичета!

Изпуснах ви напоследък. Ние сме ваканция от 2 седмици и сме в Бг за празниците. От скитане насам-натам не ми остава време да седна на компютъра. Много ни е хубаво тук. Скитаме по цели дни и нощи - видяхме се с толкова много приятели, празнуваме празника с баби и дядовци. Чудесно е! И времето за сега е с нас.  Днес само стана студено, но въпреки това е чудесно да се разхождаш из София!

Весело посрещане на Новата Година!

Бъдете здрави!

# 65
  • Мнения: 8 163
Агент, много си хубава! И как ти подхожда да носиш корона...

Само че май си сбъркала годината на албума - пише 2006, а за да празнувате 10 години, трябва да е било 2005. Или аз бъркам нещо? Може пък да изчислявате като корейците  Wink

***

Хич никакви трапези няма да подреждам. По мой тертип само правя основно чистене. И винаги посрещам къпана Новата Година, като нося нещо чисто ново, независимо какво. Този път ще е лак за нокти на Smith & Cult.

Последна редакция: чт, 31 дек 2015, 22:54 от Фея Кръстница

# 66
  • Бостън
  • Мнения: 13 591
Екзифа на снимките е объркан, Фейо, и аз се чудих много, защото бяхме забравили кога ни е точно датата и първо екзифи реших да проверя. И за капак и аз съм объркала наименованието на албума, със сигурност се женихме 2005  Mr. Green Mr. Green Мерси, че ми обърна внимание!

# 67
  • Мнения: 4 291
 Хубави Фръцли Heart Eyes
Агент, и ти си много хубава и сега и тогава. Честита годишнина!
Ирка, весела ваканция!




# 68
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 748
   Скаридите ги правя много бързо и лесно. Купувам от големите - около 20 бр. на паунд; вземам 1.5 паунда. Слагам ги за минута във вряща вода и после бързо под течаща студена. Обелвам ги, изчиствам  Sick онова нещо  Blush и слагам за минута в цвърчащо масло на тигана, колкото да се свият. Прибавям две скилидки пресован чесън и около 1 опаковка сирене "Филаделфия"  и чакам докато се разтопи и останат на сос. Може да се сервират върху нудълс или така за мезе, може и с препечени багети или много са вкусни с топли индийски питки Парата (Paratha). Стават за не повече от десетина минути, беленето е голямата разправия.

# 69
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 847
Скаридите се чистят преди да се саварят, това със сигурност.
Агент и аз се усъмних в годината, и то защото ние сме женени 2006 и празнувахме (почти седмица след датата де) -9 годишнина.
Ние сме втора седмица на ски, и трапези няма да има. Взела съм скариди, малко сирене, вино и плодове..и това ще е.

Весела нова година! Да е успешна, пълна с положителни емоции и много много здраве и късмет!

# 70
  • Бостън
  • Мнения: 13 591
Hmmm, скариди...

... и понеже ме засрамихте с фенси манджите си, а аз само с една гола и проста баница, спретнах набързо салата от авокадо, червено цвекло, кисели краставички, копър, зелен лук, портокали, горгонзола и сурови бадеми за декорация. Ще докладвам дали ще ме линчуват публично за импровицацията  Mr. Green

# 71
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 748
  Аз вече писах - първо попарвам скаридите, след това чистя обвивката и чак след това махам тази ненужна част. И СЛЕД това готвя. Никъде не съм писала, че ГОТВЯ (не ги варя, само попарвам, за мен това са две различни неща) преди да почистя.
  И един цитат от интернет:
     
  Decide whether to peel the shrimp before or after cooking. Many cooks maintain that keeping the shell on the shrimp during cooking enhances the flavor, since the shell keeps juices in and is itself packed with flavor. However, some people like to peel the shrimp before cooking, so it's easier to eat the finished dish. •If you want to keep the shell on the body while you're cooking it, but you'd rather not cook it with the legs and vein, use a pair of kitchen scissors to snip the shell along its back. This way you can still devein the shrimp, and peel off the shell when it's done cooking.
  справка

# 72
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 847
Месото на скаридите е много нежно и няма нужда от попарване...а цитата от местото, което си дала, може да го напише всеки. Попарването не е cooking между другото.

# 73
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 748
Месото на скаридите е много нежно и няма нужда от попарване...а цитата от местото, което си дала, може да го напише всеки. Попарването не е cooking между другото.



  Окей, все забравям, че знаеш всичко  Wink. Лека и приятна вечер на всички, дано сме по-умни, добри и ... догодина.

   Що ли все така се получава, дадох рецептата си, която ми бе поискана.
МОЯТА рецепта, така, както АЗ правя нещата, и ... спор, мрън-мрън. Все с нещо някой е несъгласен, нали затова споделяме - всеки има своя опит. 

# 74
  • WA, USA
  • Мнения: 512
Някои хора просто спорят заради спорта.
Отивайте да пиете и да се веселите и не се връзвайте за глупости bouquet

Да сте живи и здрави, и много щастливи Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт