За пицата с любов

  • 35 117
  • 173
  •   1
Отговори
# 105
  • MI
  • Мнения: 11 868
Барбалена, това с дългото втасване може да се получи само със силно брашно. Ако не се лъжа беше обяснявано подробно някъде, но според мен почнете с това.

 Другото е наистина много мая слагате, то втасването и с малко спокойно става същия ден, всъщност зрее в хладилника и накрая е много по-лека за храносмилане пицата, не че няма да втаса или да има въздушен борд без това. Това зависи по-скоро от брашното и дали е добре измесено.

За първото втасване аз ползвам купата на планетарията с фолио отгоре.

# 106
  • Мнения: 1 809
Барбалена , както nelи и Mikkey и казаха  и както самата аз установих след много експерименти , хубавата пица с борд се получава САМО когато използваш хубаво брашно
Скрит текст:
Тестото за неаполитанска пица
1кг качествено брашно, най- добре такова за дълга ферментация.
ето такова или подобно


700 мл хладка вода
около 3-4 гр. мая или 1/2 чл суха, няма грешка това тесто се прави с много малко мая!
и 25-30 гр сол , отново няма грешка ,солта е толкова  и около 1-2 сл зехтин.
Замесване в купа слагате не цялото количество пресяно брашно , прибавяте постепенно водата, като в малко количество от нея предварително сте разтворили маята, но не е задължително. Започвате да месите докато сложите цялото количество вода и останалото брашно и най-накрая солта и зехтина. Замесвате меко тесто , ако е нужно прибавяте и допълнително количество брашно. Готовото тесто оставяте да втаса, след което отново омесвате и разделяте на 6 части, за по -големи пици  или на 8 за по -малки. Оформяте на топки и редите в кутия.
След което поставяте в хладилника и приготвяте на следващия ден- тестото може да преседи в хладилника до 3 дни.
На следващият ден изваждате тестото 1-2 часа преди приготвянето да се отпусне, но както сама установих най-добре 3-4 часа и приготвяте както поръсвате повърхността със семолина, овалвате топката тесто в нея, но не много и тогава пристъпвате към нейното оформяне за пица. Това е тесто е много меко и леко лепкаво, но такова трябва да бъде, това е причината хубаво да се оваля в семолина, за да  е лесно приготвянето на блата!
Малко е сложно докато го четете, но всъщност е много лесно.
За съжаление хубава пица с въздушен борд се получава само с дълго чакане:smiley: Но дългото чакане си заслужава, повярвай ми SmileyYum

# 107
  • In transit
  • Мнения: 11 996
Барбалена, както ти е казала Нели, първото втасване може да е в купата на миксера, но и във всяка пластмасова кутия, ако го оставиш да зрее в хладилника. По-удобно е за съхранение и по-добре се разпространява температурата в тестото, докато е в хладилнка.

А за контейнера не ти препоръчвам да купуваш голяма кутия, по няколко причини. Първо, дори да ги сложиш на далечно разстояние, тестото ще се разлее повече. Т.е за да се слагат така си има някаква цел. Дори да се поразтегли или скъса в края тестото не е проблем за самата пица и за борда. Второ ако е много голям контейнера ще ти е трудно да го събереш в хладилника, ако решиш да го оставиш, за по-късно приготвяне.

Аз не видях къде съм намазвала панетите с мазнина? Само контейнера е намаслен леко, за да може да се отлепи тестото от дъното. Иначе се ръси обилно със семола и се работи нежно с тестото.

За маята Нели ти е казала. Колкото по-малко мая сложиш и колкото по-дълго втасва и зрее тестото, толкова по-лесно става за храносмислане, няма да усещате тежест след яденето на пица или подуване. Това важи и за хляба приготвен по подобен начин.
 

# 108
  • София
  • Мнения: 5 762
За домашна пица каква сметана се купува? Единия син обича със сметана ,а идея си нямам каква да купя за пица.

# 109
  • Мнения: 2 677
Какъв миксер Simple Smile) Месим на ръка, стара школа сме ние Smiley

Така! В Метро съм. Реших да видя дали няма гастронорми тук, имаше разбира се Simple Smile Взех и една шпатула и брашно 00, някакво Дивела, няма такова дето споменавате вие. Ох, има зверска опашка тук. Кръгла купа с капак исках да взема за втасване на брашното, но имаше само една голяма, 7 литра. Огромна ми се видя.

Благодаря отново за разясненията, момичета Hug

# 110
  • In transit
  • Мнения: 11 996
Дивела за пица става, но другия път потърси Капуто. В София, ако си имат магазин.

# 111
  • Мнения: 1 902
А ползвате ли камъните дето се нагряват във фурната и после полагате пицата на тях?
Мисля,че добре се получава с тях.

# 112
  • Мнения: 9 413
Четох мнение,че истинската пица трябвало да се яде веднага щом я извадите от пеща,ама наистина веднага – една-две минути най-много след изваждането. Иначе ако се остави за по-дълго,се втвърдявала и губи вкуса си. Има ли нещо вярно?

# 113
  • Мнения: 1 809
А ползвате ли камъните дето се нагряват във фурната и после полагате пицата на тях?
Мисля,че добре се получава с тях.
Да, аз ползвам такъв камък. Получава се добре. Предполагам, че заради самата фурна, не се получава отлично, както аз искам. За това съм намислила да си купя специална малка фурна за пица ,за да видя дали най- накрая ще я докарам до отличното състояние, което аз бих искала да постигна.
Цитат
Четох мнение,че истинската пица трябвало да се яде веднага щом я извадите от пеща,ама наистина веднага – една-две минути най-много след изваждането. Иначе ако се остави за по-дълго,се втвърдявала и губи вкуса си. Има ли нещо вярно?
Може и да има нещо вярно в това, но според мен, това много зависи от тестото ,от което е направена самата пица и от личните предпочитания на ядящия пицата Wink

# 114
  • In transit
  • Мнения: 11 996
Да, с камък за пица става най-вкусно и се доближава най-много до професионално направена пица.

Данифин, загряваш ли добре камъка, поне 30-40 минути на максинална температура? А слагаш ли го на по-високо във фурната? Трябва разстояние между камъка и горния реотан да е като в професионалните фурни. Освен това за да се получи максимално добре и равномерно изпечен борд е важно да се пече на максимум градуси + вентилатор.
Тестото е ясно. Simple Smile

deaf, чак да се втърдява, не, ако е направено както трябва. Ако не, е напълно възможно. Може да е жилаво дори още като се изпече.

# 115
  • Мнения: 1 809
Mikkey
Цитат
загряваш ли добре камъка, поне 30-40 минути на максинална температура? А слагаш ли го на по-високо във фурната? Трябва разстояние между камъка и горния реотан да е като в професионалните фурни. Освен това за да се получи максимално добре и равномерно изпечен борд е важно да се пече на максимум градуси + вентилатор.

точно така правя , даже държа камъка 1 час преди да сложа пица, но някак си пак не ми харесва резултата, възможно да е от самата фурна. Влязла ми е муха в главата за фурна за пица, като я купя и направя пица в нея ще споделя резултата.
То всички, за които съм приготвяла пица  ме хвалят за страхотните пици, леле колко нескромно звучи Rolling Eyes Flushed, но аз пак нещо не съм доволна. Може би съм прекалено взискателна, не  знам. Smiley

# 116
  • Мнения: 3 321
от години се мъча да подобрявам пиците си, като променях тестото най-вече и малко това което е отгоре.
Ако се слага прощуто или хамон го слагам като я извадя, никога не го пека.
Преди слагах зехтин в тестото и то доста, пробвал съм с квас и с мая.
В момента в тестото не слагам абсолютно нищо, освен брашно и вода+сол.
Купих си пекарна за пица, която пече на 400 градуса. Минус е, че се слага по една пица-като за един човек, но пък става за 90-120 секунди.

# 117
  • Мнения: 1 902
Каква е тази фурна за пици и колко струва?

# 118
  • Мнения: 1 809
Много сложен въпрос задаваш Wink
Има основно два вида -  за навън и за в къщи. Цените са в широки граници в зависимост от модела от 100 паунда  и на горе .
Примерно нещо такова за отвън

за в къщи

# 119
  • Мнения: 1 716
Имам втората. Пробвах с купено тесто. Залепна ми 2 пъти и я прибрах в кашона. Чака по-добри дни. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт