Билкосъбиране

  • 19 084
  • 160
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 377
Ох колко информация съм изпуснала,, ама пусто заринах се от работа. Успях обаче най-накрая да отделя няколко минутки да обновя етикетите на домашната ни билкова аптека. Цяля сутрин сковаваме етажерчици от Икеа, хитро .. но сме с нови дрешки вече Wink Така че вече събирам рецепти хехех

# 136
  • Мнения: 242
Имам въпрос! / задавам го заради всички, които се питат..../
Можем ли да използваме пресни билки за направата на сиропи, тинктури, лапи и пр...?
Ако използваме пресни билки какво да е съотношението пресни/сухи. За да изпълним точно дадена рецепта?

Хареса ми рецептата. Ще си я приготвя за зимата /имам билките... / 

Можеш да използваш пресни билки, даже е желателно да са такива. Но рандемана (съотношението на пресни-сухи) е определен за всяка една билка. До сега не съм попадала на материал, в който да е описано всяка една билка какво й е съотношението. Ако те интересува конкретна, можеш да поровиш (или двете да поровим) и да намерим за определената билка рандеман. Иначе го дават за кг свежо, колко излиза сухо и вече ще можеш да си изчислиш колко ти трябва.

# 137
  • Мнения: 242
Аз пък имам други два въпроса. Ако нямам билките мога ли да си ги купя от аптека и да си направя сиропа? И втори въпрос - за колко малки деца става този сироп?

За момента аз така правя. Отивам в аптеката и казвам какви билки искам. Те са в едни картонени кутии в хартиена опаковка вътре. Тях най-много тача. Simple Smile Следи за срокове на годност, не за друго, няма да навредят, но има опасност да са с буби или по-лошо, ако е изтекъл срока, растението вътре е негодно, поради изветряване на лечебните съединения.
Сиропа- няма вреда на деца под 5г., но ако са под 5г. давай в кафени лъжички. Състава на сиропа няма растение, което да е отровно, така че не се притеснявай. Има някои от тях, които са горчиви, но 200гр небет шекер убива всякаква горчивина, повярвай ..хахах

Да допълня, сиропа като стане е хубаво да се държи в стъклени тъмни шишета и нека престои 24 часа в хладилника и тогава да се дава. Вчера установих, че така смекчава сладкото. Иначе, ако го дадеш веднага, сладкото "накъртва", но след ден-два става приятен Simple Smile

# 138
  • Мнения: 242
Ох колко информация съм изпуснала,, ама пусто заринах се от работа. Успях обаче най-накрая да отделя няколко минутки да обновя етикетите на домашната ни билкова аптека. Цяля сутрин сковаваме етажерчици от Икеа, хитро .. но сме с нови дрешки вече Wink Така че вече събирам рецепти хехех



Тази снимчица, която си качила на етикети..каква е? Ти ли си ги правиш? Я сподели инфо Simple Smile  Blush Blush Blush

# 139
  • Мнения: 1 377
Ох колко информация съм изпуснала,, ама пусто заринах се от работа. Успях обаче най-накрая да отделя няколко минутки да обновя етикетите на домашната ни билкова аптека. Цяля сутрин сковаваме етажерчици от Икеа, хитро .. но сме с нови дрешки вече Wink Така че вече събирам рецепти хехех



Тази снимчица, която си качила на етикети..каква е? Ти ли си ги правиш? Я сподели инфо Simple Smile  Blush Blush Blush

Да аз си ги правя.. обичам да се занимавам с това. Миналата година на купихме буркани и наслагаме в тях билките дето майка ми набра лятото в Пирин. Някои даже са брани на Еньовден.  Направих им етикети с кратък текст на гърба за приготвяне на запарка, а пък ние и студен чай си правим от всякакви билки.
Тази година им направих нови етикети, понеже се увеличиха билките а стария файл го загубих та от нулата.. ама по добре стана че сега по-си ги харесвам..
Взехме малки щайги  от Икеа и ги за качихме на стената вместо рафтове и съвсем на билкова аптека заприлича.
Ето ги старите



Като ги отпечатан всичките ще покажа как е станало всичко  bouquet bouquet bouquet bouquet
Пък тук поне интересни неща чета за което благодаря  bouquet

# 140
  • Мнения: 242
Скрит текст:
Ох колко информация съм изпуснала,, ама пусто заринах се от работа. Успях обаче най-накрая да отделя няколко минутки да обновя етикетите на домашната ни билкова аптека. Цяля сутрин сковаваме етажерчици от Икеа, хитро .. но сме с нови дрешки вече Wink Така че вече събирам рецепти хехех



Тази снимчица, която си качила на етикети..каква е? Ти ли си ги правиш? Я сподели инфо Simple Smile  Blush Blush Blush

Да аз си ги правя.. обичам да се занимавам с това. Миналата година на купихме буркани и наслагаме в тях билките дето майка ми набра лятото в Пирин. Някои даже са брани на Еньовден.  Направих им етикети с кратък текст на гърба за приготвяне на запарка, а пък ние и студен чай си правим от всякакви билки.
Тази година им направих нови етикети, понеже се увеличиха билките а стария файл го загубих та от нулата.. ама по добре стана че сега по-си ги харесвам..
Взехме малки щайги  от Икеа и ги за качихме на стената вместо рафтове и съвсем на билкова аптека заприлича.
Ето ги старите



Като ги отпечатан всичките ще покажа как е станало всичко  bouquet bouquet bouquet bouquet
Пък тук поне интересни неща чета за което благодаря  bouquet

 newsm09 newsm09 newsm09 Божичкоооооо колко са красивиииии  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Поздравявам теее!!!! Уникални са! Задължително ще искам още снимки!

# 141
  • Мнения: 242
Привет!
Обещах да напиша нещо за хапчетата.

Взимате около 100гр краве масло
20гр хардал (черни синапени семена-има ги в аптеките)
20гр джинджифил на прах
20гр царевично брашно.
Стривате хардала на прах, разтапяте маслото на водна баня (не в микровълнова!) Трябва да е разтопено, но не и горещо. Смесвате всичко, което изредих по-горе и бъркате с дървена лъжичка, докато всичко стане равномерно. По рецепта, която спазвах предния път, но много се омазах и време мина, и маслото после замириса, се взимат малки топченца масло (след като се втвърди) и се овалват в пудра захар, за да не се слепят. Топчето трябва да е голямо колкото грах. Но този път не направих така. Докато беше още течно маслото, заедно с всичките му съставки-го излях във формички за мъфини, едни квадратни, като ги напълних по половин пръст. Мушнах ги във фризера и чакат прекрасния момент, в който ще ги разрежа на малки квадратчета.... но този момент все още не му идва реда.... Whistling Whistling Whistling Забравих да допълня, че формите, които имам са силиконови- за по-лесно изсипване после.

# 142
  • Мнения: 242
Хайде да си поговорим малко за Шипките

Rosa canina е латинското им име

Берат се узрелите шипки, но докато са още твърди. Освен тях се берат и шикалковите образувания, които също са богати на витамини. Суши се на сянка или в сушилня. Съхранява се в хладни и тъмни помещения до една година.
Съдържа Витамин С, Б2, К и Р, флавоноиди, гликозиди, захари, пектин, танини и редица други. Действа запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително и капиляроукрепващо.
И за всяко лечебно, което намирам ще ви пиша и рандеман, за да можете лесно да определите какво количество ви трябва, ако имате свежото растение. Идеята ми хрумна от въпроса на маманет. Благодаря ти!  bouquet

Рандеман: от 2,5кг свежи плодове се получават 1кг сухи.

# 143
  • Мнения: 242
Започвам изграждането на моята първобитна табличка за Рандемана на различни растения, за да може по-лесно да правим съотношенията и изчисленията Simple Smile  Blush



Моля дайте отзиви Simple Smile  Blush

Последна редакция: ср, 12 окт 2016, 17:15 от steli.vd

# 144
  • Мнения: 375
Аз пък имам други два въпроса. Ако нямам билките мога ли да си ги купя от аптека и да си направя сиропа? И втори въпрос - за колко малки деца става този сироп?

За момента аз така правя. Отивам в аптеката и казвам какви билки искам. Те са в едни картонени кутии в хартиена опаковка вътре. Тях най-много тача. Simple Smile Следи за срокове на годност, не за друго, няма да навредят, но има опасност да са с буби или по-лошо, ако е изтекъл срока, растението вътре е негодно, поради изветряване на лечебните съединения.
Сиропа- няма вреда на деца под 5г., но ако са под 5г. давай в кафени лъжички. Състава на сиропа няма растение, което да е отровно, така че не се притеснявай. Има някои от тях, които са горчиви, но 200гр небет шекер убива всякаква горчивина, повярвай ..хахах

Да допълня, сиропа като стане е хубаво да се държи в стъклени тъмни шишета и нека престои 24 часа в хладилника и тогава да се дава. Вчера установих, че така смекчава сладкото. Иначе, ако го дадеш веднага, сладкото "накъртва", но след ден-два става приятен Simple Smile

Благодаря. Слава Богу още не сме болни, но тази рецепта ще се направи и за малки и големи в нашето семейство.

# 145
  • Мнения: 242
Скрит текст:
Аз пък имам други два въпроса. Ако нямам билките мога ли да си ги купя от аптека и да си направя сиропа? И втори въпрос - за колко малки деца става този сироп?

За момента аз така правя. Отивам в аптеката и казвам какви билки искам. Те са в едни картонени кутии в хартиена опаковка вътре. Тях най-много тача. Simple Smile Следи за срокове на годност, не за друго, няма да навредят, но има опасност да са с буби или по-лошо, ако е изтекъл срока, растението вътре е негодно, поради изветряване на лечебните съединения.
Сиропа- няма вреда на деца под 5г., но ако са под 5г. давай в кафени лъжички. Състава на сиропа няма растение, което да е отровно, така че не се притеснявай. Има някои от тях, които са горчиви, но 200гр небет шекер убива всякаква горчивина, повярвай ..хахах

Да допълня, сиропа като стане е хубаво да се държи в стъклени тъмни шишета и нека престои 24 часа в хладилника и тогава да се дава. Вчера установих, че така смекчава сладкото. Иначе, ако го дадеш веднага, сладкото "накъртва", но след ден-два става приятен Simple Smile



Благодаря. Слава Богу още не сме болни, но тази рецепта ще се направи и за малки и големи в нашето семейство.


Да ти кажа, за профилактика може да даваш по 2 на ден сутрин на гладно.  newsm22

# 146
  • Мнения: 2 362
Записвам се да ви следя,не знаех,че има такава хубава темичка  Hug bouquet
Другата седмица ще се опитам и аз да направя рецептата.А за профилактика има ли ограничение колко време да се дава? Благодаря  chef

# 147
  • Мнения: 242
Записвам се да ви следя,не знаех,че има такава хубава темичка  Hug bouquet
Другата седмица ще се опитам и аз да направя рецептата.А за профилактика има ли ограничение колко време да се дава? Благодаря  chef

Можеш и две седмици да даваш Simple Smile Но дозата е на половина и през ден.

# 148
  • Мнения: 1 377
Хайде да си поговорим малко за Шипките

Rosa canina е латинското им име

Берат се узрелите шипки, но докато са още твърди. Освен тях се берат и шикалковите образувания, които също са богати на витамини. Суши се на сянка или в сушилня. Съхранява се в хладни и тъмни помещения до една година.
Съдържа Витамин С, Б2, К и Р, флавоноиди, гликозиди, захари, пектин, танини и редица други. Действа запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително и капиляроукрепващо.
И за всяко лечебно, което намирам ще ви пиша и рандеман, за да можете лесно да определите какво количество ви трябва, ако имате свежото растение. Идеята ми хрумна от въпроса на маманет. Благодаря ти!  bouquet

Рандеман: от 2,5кг свежи плодове се получават 1кг сухи.

У нас пием много шипкова вода... просо след лимоните това ми е любимата отвара. Варим голямо количество и в хладилника.И хубавото е че може поне 2-3 пъти да вариш и продължават да пускат. Wink

# 149
  • Мнения: 2 362
Благодаря ти,Стели  Hug и за труда,който полагаш  bouquet
Значи,ако правилно съм разбрала-пием две седмици за профилактика и след това само при нужда,примерно настинка,кашлица и т.н.  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт