Емблематичният "Пино ноар" на ВИ "Едоардо Миролио"

  • 4 170
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Когато през 2002 г. световноизвестният италиански производител на текстил и вино Едоардо Миролио решава да създаде изба в България, в регион Тракийска низина, той безрезервно вярва в тероара и е вдъхновен от изключително благоприятните климатични условия за производство на качествени вина. Задълбочените анализи на почвите в микрорайона на с. Еленово доказват това по безспорен начин. Тероарът е уникален за България и е еднакво подходящ за отглеждане както на червени, така и на бели сортове грозде. Лозята ограждат винарната от всички страни, спускайки се по склоновете към село Еленово. Видът на почвените слоеве, физико-химичният им състав, микроклиматът на хълмистата местност, разположена на над 400 метра надморска височина на хълма Св. Илия, са необходими условия за производството на грозде с изключително качество. Почвите са песъчливо-глинести, сиви горски и канелени горски. В тях има отличен въздушен дренаж, който способства за доброто "извеждане" на борбата с болестите и вредителите. Този дренаж е предпоставка за получаване на грозде с високо качество.

Лозовите масиви са изградени от елитен френски и български посадъчен материал. Изключително богат е сортовият им състав. Застъпени са както някои традиционни български сортове като "Мавруд", "Рубин", "Мелник", "Букет", така и едни от най-популярните международни сортове като "Пино ноар", "Каберне Совиньон", "Мерло", "Каберне фран", "Шардоне", "Мускат Отонел", "Траминер", "Совиньон блан", "Вионие" и др. Всички те са внимателно подбрани спрямо тероара на с. Еленово.



Не прави изключение и сорт "Пино ноар". Той е засаден на първия масив на избата през 2002 г. в района на с. Еленово, а първата реколта от него е получена през 2004 г. Насажденията започват точно от този сорт грозде, защото по това време той липсва на българския пазар и е било истинско предизвикателство да се работи с него, тъй като е един от най-трудните сортове. От засаждането си до днес пино ноарът на "Едоардо Миролио" е един от най-награждаваните и харесвани сортове на избата както в България, така и по света.

"Пино ноар" е десетият най-отглеждан сорт грозде в света. Известно е, че той е класически червен сорт от Бургундия – френски район, който винаги е бил еталон за производството на тези вина.
От около дванадесет години насам обаче интересът към българското вино от "Пино ноар" дава основание да се размишлява за българската интерпретация на този силно харесван от винолюбителите сорт. Климатът в с. Еленово се оказва изключително подходящ за него, тъй като има голяма температурна разлика между деня и нощта. Средната стойност на валежите благоприятства отглеждането му. Доста е ветровито и не е много влажно. Районът е по-хладен и това е предпоставка за запазване на киселините, което гарантира свежестта на виното. От друга страна обаче, напъпва рано, което го прави податлив на измръзване, и зрее сравнително рано.

Сред най-добрите български образци в стилистиката на бургундската класика е подредено виното "Пино ноар резерва". В аромата му доминират червени плодове – зрели черни череши и ягоди. Той е многопластов. При отлежаване плодовите аромати отслабват и започват да изпъкват т. нар. землисти тонове - сушени листа, дим, подправки и лек мускусен нюанс. "Пино ноар резерва" на винарска изба "Едоардо Миролио" старее интересно, променливо и сложно.

Освен червено вино от този сорт винарска изба "Едоардо Миролио" произвежда също така бяло вино – "ЕМ Блан де Ноар" и розе – "ЕМ Розе де Ноар".
"ЕМ Блан де Ноар"  е интересно бяло вино от червено грозде. То има свеж и деликатен аромат на ябълка и ягода, подплатен с фини нотки на пушек. Това е вино с индивидуалност и характер.
"ЕМ Розе де Ноар" е едно най-предпочитаните розета сред винолюбителите. Ароматът е много фин, пикантен, плътен и плодов. Долавят се аромати на ягода, съпътствани от тонове на червена череша и сухи листа. Вкусът е елегантен и с много добре балансирани киселини.

В избата се произвежда и "Пино ноар" в по-масовата серия – ЕМ. Това вино е с червен цвят с керемиденокафяви нотки. Вкусът му е комплексен, с елегантен екстракт от череши, допълнен от нотки на дъб и пушек. Плътен ванилов крем, сладки танини и дълъг послевкус характеризират това уникално вино.

"Пино ноар", заедно с "Шардоне", влизат в състава на висококачествените естествено пенливи вина, които избата произвежда по класическия метод – "Брут розе" (100% Пино ноар), "Бял Брут" (80% "Пино ноар" и 20% "Шардоне"), "Брут Зеро" - без захар (80% "Пино ноар" и 20% "Шардоне") и "Брут блан де блан" (100% "Шардоне").

Събирането на реколтата от "Пино ноар" и "Шардоне", използвани в различни съотношения според различните видове естествено пенливо вино, се извършва към края на август, когато захарността на плода е 10 – 10,5%. Гроздето от нашите лозя е натурално обогатено и това придава на вината, получени чрез класическия метод, неповторима елегантност и свежест, с които ясно се отличаваме.
Отглеждането на плодородно и качествено лозе не може да се импровизира. Изисква се много труд, страст, опит и познания. Безспорно комбинацията между пиемонтския стил на винопроизводство и впечатляващия българския тероар е изключително успешна. През 2015 г. немското списание Decanter в едно от изданията си, написа за винарска изба "Едоардо Миролио" - "Те намериха Бургундия в България".

Последна редакция: пн, 13 фев 2017, 10:35 от Реклама

# 1
  • Мнения: 2 755
А с каква температура е трябва  да бъде виното, когато се консумира и как се определя с които храни се съчетава добре?

# 2
  • София
  • Мнения: 1 626
Основен ингредиент на ястията за пино ноар по принцип е месото - говеждо, агнешко, свинско, телешко, заешко, също така бъбреци и черен дроб.
Може също да се консумира и като комбинация с птици - гълъби, фазан, патица, пилешко и пъдпъдъци. От рибите най-подходящи са сьомга и риба тон.
Аз си направих една много пищна салата - паста, риба тон, каперси, риган и зехтин....получи се прекрасно Simple Smile За температурата нямам ни най-малка представа Sad

Общи условия

Активация на акаунт