До колко време Nutella-та е годна за употреба

  • 1 163
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5
Здравейте,
Вчера в дълбините на шкафа в кухнята, намерих буркан Nutella (отворен), погледнах и се оказа, че съм залепил етикетче, където пише че е купена преди 1 година (към Август 2023). Въпросът ми е дали трябва да изхвърля буркана или още е годен за употреба.

# 1
  • Мнения: 9 584
Виж състава, дали има разваляне това чудо? Просто го опитай, не гледай срока.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 312
Абсолютно. Това е страшна химия...

# 3
  • Мнения: 4 026
При възможност да прочетете етикета на буркана, който се намира пред вас, или да напишете в гугъл въпроса си и да да получите отговор без дори да се налага да отваряте нито една страница, вие предпочетохте да създадете нова тема във форум за този въпрос?

Предполагам, че гугъл не работи на вашия телефон/компютър, затова ще ви съжаля и ще ви отговоря - 12 месеца след отваряне.

# 4
  • INFJ
  • Мнения: 9 457
Да, трябва да изхвърлиш буркана. Безсмислени калории и диабет.

# 5
  • София
  • Мнения: 13 589
Най-добре въпросният продукт хич да не го ядеш, независимо от срока на годност.

# 6
  • Melmak
  • Мнения: 3 277
Сигурно не е развален, но не те съветвам да ядеш такъв боклук. Сигурно капачката да изядеш ще е по-полезна от съдържанието в буркана. 😁

# 7
  • Мнения: 10 630
Нищо му няма на "шоколада", срокът на годност на съставните суровини е мин 2 години.
Опитай го, ако не е гранясало (едва ли е), яж си го

# 8
  • Мнения: 9 844
Като лепиш етикетчета кога е закупен продуктът лепиш ли и такива, на които пише кога е отворен?

# 9
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 301
Че то е 80% палмово олио, какво да се развали?
Ако е отворено отдавна, ввроятно има някакъв бактериален растеж, но чак развалено не е. Ако държите да не се изхвърля, може да го употребите в някой кекс/ пай, да мине термична обработка.

# 10
  • Мнения: 10 630
Какъв е смисъла от етикетчета кога е купен, след като си има срокове на годност и обоняние. Обикновено се ползват двете в комбинация.

# 11
  • Мнения: 267
Това чудо е като храната в Макдоналдс - няма разваляне с години ( заради палмовото масло).
Интересно дали може да има бактериален растеж в тази гранясала палмова мазнина, някой химик би могъл да отговори.
В Ютюб има забавни клипчета за вредни храни, който са "вечни' ,  с безкраен срок на годност.

# 12
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 509
Че то е 80% палмово олио, какво да се развали?
Чудесна хранителна среда за бактерии, стига да ги добавиш в маслото като отвориш буркана. Биологията е интересна наука.

Общи условия

Активация на акаунт