ИТАЛИАНСКА кухня

  • 103 529
  • 992
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
Привет, момичета! Simple Smile
Дали може да се включа тук с една от любимите ни рецепти (ама от най-любимите) с паста, която силно ви препоъчам да пробвате, ако и които не сте разбира се. Simple Smile

То рецепта е силно казано, но пък е съвсем в духа на италианската кухня - просто и вкусно, с качествени съставки.
 
Талиатели с чери домати, чесън и салвия, а може и с пангретата (съвсем друга работа става с нея  Crazy), снимката е линк към рецептата.




# 676
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 739
На снимката, пастата е с босилек, не салвия.

# 677
  • София-Младост
  • Мнения: 23 354
На снимката, пастата е с босилек, не салвия.
Прочетете рецептата, салвията се слага в зехтина за овкусяване...а босилека е за украса и допълнителен вкус.

# 678
  • MI
  • Мнения: 11 803
Пан граттато е просто нашите галета -  млян печен стар хляб.
Тази рецепта е по-скоро за спагети, не талятели - едното е без, другото с яйца. Пастата с яйца обикновено върви с по-богати сосове. Салвията тоже. А на снимката си е класически доматвн сос с босилек. Simple Smile  И обичайно се слага сирене, само в рецепти от Сицилия и Калабрия съм виждала с галета, но там талятели нямат, от доста по на север са.

# 679
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
На снимката, пастата е с босилек, не салвия.
... салвията се слага в зехтина за овкусяване...а босилека е за украса и допълнителен вкус.
Точно.
Пък и не претеднидрам да съм експерт по италианска кухня. Simple Smile
Но и определено не е доматен сос на снимката - запържвам  черитата само в мазнина, докато се карамелизират, та сос няма.
Не бих си позволила да предлагам повече рецепти, щом ще е такова разнищване в детайли и не са 100 % издъражани по италиански. Simple Smile

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 12:05 от Morena

# 680
  • MI
  • Мнения: 11 803
Морена, всъщност точно така се прави соса с чери домати, както ти го правиш. Simple Smile Не беше с лошо, просто казвам как можеш да подобриш.
Като ми остане време ще пиша за различните сосове...

# 681
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 739
Morena, аз не видях рецепта! Като кликна на синият текст,не ми се отваря нищо! Живея в Италия от 16 години и не съм видяла да се ползва олио със салвия за овкусяване на паста с доматчета и босилек. В италианската кухня не се смесват много подправки, за да не променят вкуса на ястието. Салвия си среща по тосканските райони. На мм дъщерята много я употребява. Пастата от снимката изглежда много вкусна. Аз само уточних, каквото видях.Нямах намерение да се заяждам,така че прощавай!

# 682
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
Morena, аз не видях рецепта! ... Пастата от снимката изглежда много вкусна.
Дани, писала съм..."снимката е линк към рецептата", уточнявам щом ти изглежда вкусна, да я видиш. Simple Smile
Няма нищо за прощаване. Simple Smile

# 683
  • MI
  • Мнения: 11 803
Салвията се използва много при готвене на месо, както и често с равиоли и подобни. Просто вкусът й е доста силен, би покрил по-деликатните вкусове тип на домат. Иначе в комбинация с розмарин е класика за печени меса.

# 684
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Салвия с масло за мен е класика върху ньоки.

# 685
  • MI
  • Мнения: 11 803
Основно за пълнена паста, но като цяло за всичко по-тежко. Аз да се оплача, че моята все умира, три пъти пробвам да завъдя в саксия. Ако някой има идея защо...

# 686
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Нели, поливаш ли я? Имам две саксии на около 3 години. Едната е от магазина, другата ми я даде приятелка от голям храст издънка. Пресях ги в керамични саксии и стоят целогодишно на балкона. Поливам ги редовно, обичат водата и слънцето. Не ги е страх от зимата, не съм ги прибирала като паднат Т. Балконът ми е югоизточен.

# 687
  • MI
  • Мнения: 11 803
Пробвах и да поливам, и да не поливам почти и все същия резултат. Балконът е изцяло южен и наистина много топъл, ама нали уж обича слънцето? Чудя се да не е от влагата или някой вредител? Изсъхват му все едно листата, не знам с какво мога да третирам евентуално....

# 688
  • Мнения: 61
Честит ден на пицата, момичета! Pizza  Pizza  Pizza

И ако ви е интересна темата: https://lavespablu.blogspot.com/2020/01/blog-post_17.html

Видях, че обсъждате салвията. Аз пък имам проблем с босилека... Купувам си го, засаждам си го, но след време потъмняват листата и падат. Вече две саксии уморих Flowers Herb Cry

# 689
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 739
Ами той е пролетно растение. Моят босилек умира в края на юли. Обикновено през август не сме у дома и няма кой да го обгрижва. В kрая на юли обирам всичко и правя песто. Като се върнем имам още малко босилек ,но е малко хилав и го ползвам за украса върху сосове. Би трябвало да иьдържи до октомври.Консервирам във фризера песто и ползвам при желание.

Общи условия

Активация на акаунт