ИТАЛИАНСКА кухня

  • 103 503
  • 992
  •   1
Отговори
# 705
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Да побутна малко темата...интересува ме знае ли някой как се отглежда радикио? Много го обичам, а много трудно се намира тук. Като намеря и все се запасявам. Бях купила семена на майка ми, но нещо не се получи...порастнаха само едни листа като на манголда и освен, че развъдихме голи охлюви, друго не стана с радикиото ми. Simple Smile

Да питам и за едно растение, което на италиански се казва карди. Не знам как е на български. Днес видях, че това, което му се яде расте в почвата, а листата се хвърлят. Приличаше малко на селъри, ама по-едро такова. Интересно ми е какъв вкус има.

# 706
  • На остров
  • Мнения: 13 498
Аз и двете не съм ги чувала Simple Smile
Как изглеждат ?

# 707
  • MI
  • Мнения: 11 803
За отглеждане на радикио не мога да помогна, но имай предвид че има много сортове, може просто да не сте избрали подходящ за конкретните условия.

За картите, обожавам ги. Те са всъщност див артишок, ако обичаш едното, ще ти хареса и другото. Бодливо е малко, но то си е братовчед на магарешкия бодил доколкото знам. Grinning За черния дроб е много полезен. Ако намериш вземи, поне на мен ми е от любимите зеленчуци.

# 708
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Нели, не съм виждала тук карди, само рецепти гледах в един брой на фачиле кучина, но ако е като артишока, ще ми хареса. За радикиото няколко вида семена имам, но просто не се завиха на зелка. Ще трябва да търся някъде как се гледа. Предполагам, че има някаква особеност както всички цикории.

Две в едно, радикиото е виж цикория, единия вид са едни червени "зелки":
това е най-разпространено в България. Тук му казват "радичио". На вкус е леко горчиво, но по-малко от руколата. Аз го ям прясно на салата, като го смесвам със зелена салата, рукола, кедрови ядки, грана падано на люспи, зехтин и балсамико. Така се омекотя вкусът му. Иначе италианците го и готвят или пекат на скара. Аз съм правила ризото с радикио, горгонзола и орехи. Много вкусно става. Допълват се добре.
Другите разновидности са тези:


Карди-то изглежда така:

и му се яде само долната част на стеблото. За вкуса Нели каза вече.

# 709
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мики, нищо сложно няма в отглеждането.
При мен растяха бавно, имам семена от кръглото и от снимката средното на първия ред. То доста горчеше, стана доста голямо, външните листа бяха жилави.
Кога си зася? Моите станаха есента, значи лятото съм ги сяла. Студоустойчиви са. Зимата оцеляха навън.

# 710
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Ами по спомен мисля, че лятото ги зася майка ми. Май-юни. Обаче не се свиха на зелка изобщо. Сега четох, че не обичат плътна пръст, тип глинена, а нашата май е точно такава. Иначе порастнаха, но приличаха по-скоро на манголд, само стеблата им леко почервеняха.

# 711
  • На остров
  • Мнения: 13 498
Мики много благодаря не съм ги виждала и пробвала, но другият път ще се огледам в магазина Simple Smile !

# 712
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 739
Radicchio е горчиво,но на грил е много вкусно. Или на фурна.В северна Италия се тачи много. Обича студен климат.
Карди са стъблата на артишок. Много са вкусни. Но трябва да се обелят,което винаги ме е възрпирало да ги купувам. В нашият район се отглеждат много. След обелване почерняват и затова се слагат във вода с лимон. После се правят на фурна, или пържени....

# 713
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз мисля по-късно го сях.
При мен е песъчлива почвата, станаха малки топки, колкото голяма ябълка.
Другата салата на точките стана огромна.

# 714
  • MI
  • Мнения: 11 803
Данилу, не са стъблата на нормалния артишок, братовчед име кадрите. Поне на мен ми е по-лесно да изчистя тях, отколкото артишок с, а и по-малко се хвърля. И паста страхотна става, и с домати, да не говорим за кардоне беневентано, но е много играчка там. Само веднъж ме излъга ММ да го направя, за мен никоя супа не заслужава толкова труд. Joy
Радикиото е класика и на ризото (ала тревиджана). Аз много не го обичам, въпреки че горчиво харесвам, но на ризото е наистина много добре...

# 715
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз се чудех как да го предлагам, смесвах го с други салати и добавях портокал.
Как се прави на ризото? На лентички нарязано, на ситно, на едро?

# 716
  • In transit
  • Мнения: 11 823
Аз се чудех как да го предлагам, смесвах го с други салати и добавях портокал.
Как се прави на ризото? На лентички нарязано, на ситно, на едро?
Ето тук има една рецепта: https://www.youtube.com/watch?v=4WvARySTtcw
и още две: https://dox.abv.bg/download?id=eff32f9a24# - Линк за сваляне

# 717
  • MI
  • Мнения: 11 803
На сравнително ситно, не че има толкова значение, стига да не е съвсем на цели листа. Grinning Иначе си се прави като нормално ризото.

# 718
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Благодаря.
Ще видя дали тази година ще сея, та може да пробвам.

Ризото е добра ключова дума за вечеря 😏

# 719
  • Мнения: 10 379
А как го ядете артишока? Виждала съм на пазара, но като не знам какво да го правя не ми се купува. Купувала съм консервиран артишок и от Лидл един път паста от артишок, която много ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт