ИТАЛИАНСКА кухня

  • 104 329
  • 995
  •   1
Отговори
# 720
  • MI
  • Мнения: 11 841
Има наистина много варианти, само запържен в зехтин със скилидка чесън, с доматен сос, на ризото, на паста, пълнени с месо или без, печени на нещо като огретен, дори лазаня. Simple Smile При тях чистенето е кофти, трябва само най-нежните вътрешни листа да останат, че иначе не става за ядене. Потърси клипче как се чисти, че е дълго за писане. После се слага във вода с лимон за поне половин час и чак тогава се готви. Но и той е много полезен за черния дроб.

# 721
  • Мнения: 10 408
Благодаря за отговора. Ще потърся клипче, но май само от любопитство, много сложно ми се вижда за нещо, което нямам представа как ще е на вкус.

# 722
  • MI
  • Мнения: 11 841
Не е толкова сложно, само за обяснение е дълго. Grinning Единственото сложно е да се научиш да познаваш хубав ли е артишока, аз не винаги се справям, признавам. Защо не пробваш първо замразени? Не са толкова добри като пресните, но са готови за готвене и вкусът в крайна сметка не е толкова различен.

# 723
  • In transit
  • Мнения: 11 895
Нели, тук не съм виждала замразени. В момента има пресни, а постоянно има в консерви варен и нарязан, който е идеален за пица. Има и консерви с артишок в олио. Предполагам е за салати.

И докато сме на вълна зеленчуци, финокиото готвено/печено или на скара омеква ли му анасоният вкус? Яла съм го само прясно. Ще се радвам да споделиш как го приготвяш, ако го харесваш.

# 724
  • MI
  • Мнения: 11 841
Зависи как ще го приготвиш, ако е варено, например на крем супа, имам чувството че се усилва даже, така не мога да го ям. Готвено го правя само печено на резенчета със сол, чер пипер, зехтин и пармиджано. За 20на минути е готово и е хубава гарнитура. Иначе на салата със сол, пипер, лимон и зехтин или с тънки резени портокал и маслини и същото овкусяване. Пробвай, на мен ми е от любимите зимни салати, защото помага много за храносмилането.

# 725
  • In transit
  • Мнения: 11 895
Ще го пробвам още тия дни. Виждала съм, че го гарнират с портокал, но не съм пробвала наистина.
В Торино го ядох на салата с риба тон, моцарела, домат и зелена салата. Много вкусна беше и добре се допълваха вкусовете.

# 726
  • In transit
  • Мнения: 11 895
Намерих в едно старо списание Cucina Italiana нагледно показано какви видове артишок има, как се почиства, как се приготвя и маринова.
Ако на някой му е интересно, може да си изтегли файла: https://dox.abv.bg/download?id=ede0ef2e92# - Линк за сваляне

# 727
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 770
Артишок с ориз(risotto)  или със спагети. Ммммм... Аз правя и страхотен крем от артишок. Но през април,когато им е сезонът. Близо до нас организират празник на артишок и тогава купувам на връзки,или с касетки.
Нели,слага се във вода с лимон,за да не почернява артишок. Ползвам и ръкавици, защото ръцете ми почерняват.
За великден се правят и на жар по традиция. Вкусни са всякак.

# 728
  • MI
  • Мнения: 11 841
Казвали са ми инче маха малко от горчивия вкус, но не съм пробвала без за да знам така ли е. Simple Smile Иначе вярно е, че принципно са пролетни зеленчуци, но ги има цяла зима на същата цена, за целта поливали терена преди това. Така реално изкарват две реколти... Но гледам че не са всички сортове, предполагам че не всички понасят по-ниски температури.

# 729
  • Мнения: 10 408
Преди малко гледах артишок в Лидл, беше по 1,50 лв бройката. Не знам дали е скъпо

# 730
  • In transit
  • Мнения: 11 895
Цената е добра. Само гледай да е по-свежо, че преди малко се засилих там за фенел и беше много изстрадал.

# 731
  • Мнения: 10 408
Като видях в списанието, че ги готвят по десетина, май ще ми излезе доста добра манджа.

# 732
  • Мнения: 61
ох, аз много обичам една пица във Франкос пица с артишок, шамфъстък и песто дженовезе Cupid
Имам един подарък артишок в консерва - мисля да пробвам да си я направя някой път у дома Pizza

# 733
  • На остров
  • Мнения: 13 498
Консервиран артишок си е класика на пица Simple Smile

Аз много обичам и пица със круши, горгонзола и рукола. Вероятно няма нищо италианско в нея но в Швеция е популярна.

# 734
  • Варна
  • Мнения: 1 951

Аз много обичам и пица със круши, горгонзола и рукола. Вероятно няма нищо италианско в нея но в Швеция е популярна.
Тази комбинация на пица още не съм виждала, но със зелена салата е убиец! Любима у нас, подправена с медено-горчичен дресинг....

Общи условия

Активация на акаунт