ИТАЛИАНСКА кухня

  • 104 711
  • 995
  •   2
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 336
Споменах Джейми Оливър, защото рецептите му са достъпни, интересни и осъвременени.

# 76
  • Мнения: 2 755
nelig благодаря за рецептата. Сицилия винаги ми е изглеждала най-екзотична от цяла Италия, тази рецепта го доказва,  доста странна е, дори и за мен. Усеща се силно арабско влияние с тези стафиди, пък комбинирани с риба... На теб харесва ли ти като се приготви, как е на вкус?

# 77
  • MI
  • Мнения: 11 868
nelig благодаря за рецептата. Сицилия винаги ми е изглеждала най-екзотична от цяла Италия, тази рецепта го доказва,  доста странна е, дори и за мен. Усеща се силно арабско влияние с тези стафиди, пък комбинирани с риба... На теб харесва ли ти като се приготви, как е на вкус?
Ами аз за пръв път я ядох в Палермо и се понатрових много сериозно (не знам от нея или друго) и после една година за сардини не исках да чуя. Само периодичното мрънкане на ММ (и цената на сардините Grinning) ме накара да пробвам аз да я направя, отначало версията без стафиди и пиноли (слага се и малко чесън в този вариант) и много ми хареса. После правих брачоли наполетани (от говеждо, пак навито, ако ви интересува ще напиша точната рецепта), в оригиналния вариант със стафиди и пиноли и много ми хареса, видях, че ако се сложи съвсем малко всъщност вкусът е много балансиран, сладкото почти не се усеща. Така се престраших да направя и написаната горе рецепта на сарде а бекафико и наистина много ми допадна. Сардините имат силен вкус и някак ги омекотява този пълнеж. Само наистина сложи много малко, да е последната съставка в пълнежа. Да кажем по 1 стафидка на руло.Имай предвид, че аз по принцип съчетание сладко и солено много мразя, но явно има и много добри попадения. 

Нелиг, специални благодарности за пастата с тиквички...невероятна е, днес си я сготвих и не мога да повярвам колко е вкусна bouquet bouquet bouquet
Ееее, много се радвам че ти е харесала, най-простите неща са най-добри според мен. Hug Ще видя уикенда да напиша някоя подобна, има доста без домати, които ми харесват и са много леки.

# 78
# 79
  • Мнения: 2 142
Обожаваме пармиджана вкъщи! Но ние обичаме повече Ннеаполски стил:

Нарязват се патладжаните на кръгчета и се бланшират. Нарязва се моцарела на кръгчета. Доматеният сос се сготвя предварително.

После се нареждат в тава: ред патладжан, ред доматен сос, ред моцарела, ред босилек - така няколко пласта и се пъха във фурната.



Последна редакция: сб, 03 фев 2018, 11:16 от Snowche

# 80
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Направих тирамису по рацептата от тази тема. Кремът стана леко редичък и след като престоя малко в хладилника се стече надолу, а бишкотите изплуваха отгоре. Какво не направих както трябва? Утре ще докладвам за вкуса.
И едно италианско пиле, което изглежда фантастично и е много вкусно, за това давам рецепта.

Пиле с моцарела
600 гр пилешки гърди се изтъняват като се разрежат на две и леко се начукват. Овкусяват се със сол и черен пипер. Овалват се в брашно, яйце и галета и се изпържват в зехтин. В зехтин се запържват 2 ск. чесън, риган и 800 гр. домати на кубчета. Готви се 10 мин на тих огън. Аз добавих и щипка захар, но я няма в рецептата. В неголяма тавичка се редят сос-пиле-настърган пармезан-сос-пиле-сос-шайби моцарела-пармезан. Пече се 15 мин на 190 градуса.
Звучи пипкаво, но всъщност става доста бързо и лесно.

# 81
  • MI
  • Мнения: 11 868
Тази пармиджана от линка няма да се храносмели 5 дена. Традиционната рецепта е тази на Сноуче, дори директно се пържат патладжаните и после се оставят на хартия д попие мазнината. Доматения сос се прави само домати, зехтин и чесън, мозарелата е хубаво да се изцеди, иначе ще стане водниста. Слагат се цели листа босилек между пластовете. Отгоре се поръсва с пармиджано. Не трябва да е водниста.

За тирамисуто, да не си ползвала миксер случайно?

# 82
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Да, как иначе да разбия жълтъците на пяна?

# 83
  • Мнения: 3 615
Да, как иначе да разбия жълтъците на пяна?
Не се ли бият белтъците  на пяна жълтъците на водна баня и се сгъстяват после се смесват с маскарпонето и белтъците с шпатула поне моята рецепта е такава и никога крема не се е разтичал.

# 84
  • MI
  • Мнения: 11 868
Ок разбиването, но съединяването на съставките никога не го прави с миксера, само с лъжица, бъркайки отдолу нагоре бавно. Иначе става рядко и се разтича. Другият вариант бе да си сложила много каге, но тогава кремът нямаше да е рядък. Правила съм и двете грешки в началото. Wink

# 85
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Белтъците изобщо не съм ги ползвала. Само жълтъци (сурови), захар и маскарпоне. Такав беше дадената тук рецепта, която претендираше за автентична. Може би маскарпонето не трябваше да разбивам с миксер. Нищо де, беше страшно вкусно. Следващия път ще знам за миксера. Между другото от къде купувате маскарпоне? Че в Кауфланд беше 12 лв и ми се видя множко...

# 86
  • Мнения: 3 440
Лидълското е хубаво.

# 87
  • Мнения: 2 142
Вкъщи винаги ММ прави тирамису и изобщо не съм обърнала внимание на точно съотношение и пр., но веднъж му стана доста рядко и той каза, че е защото не е разбил добре белтъците (явно има белтъци).

А между другото, за който не пие кафе, миже да пробвате тирамису с ягоди, вместо кафе. Пасират се ягодите и се използват вместо кафе в трафиционната рецепта. Става страхооотно 😍

Савина, сигурна съм, че другия път ще се получи. По принцип тирамисуто е едно от най-автентично запазените италиански десерти и се приготвя еднакво почти навсякъде. Поне моите наблюдения са такива. Та мисълта ми е, че можеш да пуснеш търсачка за хубава рецепта Simple Smile

# 88
  • MI
  • Мнения: 11 868
Да, не е само заради белтъците (нвкои ги слагат), сиренето се разводнява. Само с лъжица бъркай, за жълтъците и захарта си ползвай миксер но после е строго забранено. Simple Smile Ако слагаш разбити белтъци в някоя рецепта също никакъв миксер. Друго важно е да не прекаляваш с кафето/ягодите. Топват се за съвсем малко савоярдите, не да прогизнат.
Виж да е италианско маскарпонето, че има ужасни немски и румънски имитации. За моцарелата също.

# 89
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Италианско беше. Явно миксерът е проблема, следващият път ще бъркам на ръка.

Общи условия

Активация на акаунт