Спестяване на пари

  • 128 231
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 2 220
  • Мнения: 19 021
Хамалогия си е градината, и не е само да боднеш семка и да сипваш водичка.
Да, тиквичките и магданоза са лесни ама останалото се плеви, извързва, тори, пръска за вредители...времето също е важно, не само че ще ги опазиш от градушка доматите, има години дето е до 40 градуса седмици наред, други пък вали много...

Вкъщи също ядем домашни зеленчуци август и септември и се слагат домати за зимата. Миналата година бяха много хубави доматите ама предишната не бяха, гледат се по един и същи начин. Но има кой да се занимава. Краставиците са много капризни, много лесно знам че хващат някакви неща и им завяхват листата и трябва редовно да се пръскат, после пък карантина няколко дни, те прерастват....

# 2 221
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Натка, като каза магданоз ми напомняш и давам идея и за някой друг.

Миналата година бях приятно изненадана колко салати излязоха с отглеждане на балкон. Слагах по 2 в сандъче и на балкона, купих 5 разсадчета, но от хубав градински супермаркет. Тъй като не ядем само зелена салата, а зелен микс, като набера 5 листа стигаше за една салата. Постоянно късах най-външните и най-големи листа, а вътрешността си растеше и също ставаше голяма. 6 коренчета (3 сандъчета) ни бяха достатъчни за времето, в което ми се занимаваше да гледам и климатът тук позволяваше. Освен спестяването на пари, хареса ни и вкусът на току-що набраните свежи листа, супер хрупкави, а ако ги откъснеш по-мънички, бяха като бейби салатките, които поне тук са още по-скъпи. И все пак си спестявам нитратите, защото знам с какво поливам и каква почва купувам.

Добавях домашен зелен лук, по-късно и домашни черита. Другите неща купувах, но ако казвате, че руколата не е трудна, ще опитам, много обичам. Семенца съм си купила...

# 2 222
  • Мнения: 12 998
Руколата е по-лесна от магданоза даже, по-бързо започва да расте и си става, но може и да искаш да засееш на няколко пъти а не само веднъж за годината. Расте като бурен, само вода да има достатъчно и да е на светло. И оставиш ли я да се засуши, пиши я нацъфтяла съвсем скоро. Моята беше на южна тераса и бързо я изтървах първия път. Иначе ако консумирате често, си е спестяващо много, че поне тук никак не е евтина.
Аз пробвах точно защото хем е скъпа, хем сама не изяждам опаковката и в духа на темата, изхвърляне на скъп продукт неизяден просто не ме устройва.

# 2 223
  • София
  • Мнения: 19 262
Моите мъже внезапно харесаха руколата, която досега аз си пасях самостоятелно. Ще ме подяждат, ама-ха...
Вчера си намерих едни неотваряни семена, ще сея след месец. Досега не съм, дано не я изтърва да стане прекалено горчива.

# 2 224
  • Мнения: 1 745
Преди 30-50г хората се издържаха от баба и дядо на село, които и животни и плодове и зеленчуци снабдяваха. Сега на балкона можеш магданоз, босилек, за останалото е сложно. Но примерно вместо да плащаш за фитнес, си ходиш на градинка, работа в двора. Пилета не виждам как ще е трудно да гледаш например, ако имаш двор. Ясно е че времето за отглеждане не стига, но ако е хоби и е здавословно идва от спестяване на пари от доктор.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 15:39 от ierldan

# 2 225
  • Мнения: 3 363
Ние имаме огромен двор, и в началото като се преместихме със съпруга ми си засяхме домати и краставици с голям ентусиазъм. И двамата сме градски чеда, невиждали градина, “но то лесно”. Съседите ни казаха да не сме много оптимистични и се оказаха прави. Аз засях домати, получих няколко с размера на чери доматчета и един брой ужасно крива краставица.
Оттогава отглеждаме само подправки. Имам замразени магданоз, копър, розмарин, и още няколко вида.
Първо, че ние със съпруга ми сме много зле в графинарството и второ, имаме много посещения от сърнички, в двора ни живеят зайци, та нищо не става като хората.
Може ми ще опитаме салати тази година. Щом казвате, че е лесно….

# 2 226
  • Мнения: 1 123
Моите впечатления са от дворната градина на майка ми. Тя е млада пенсионерка с достатъчно време и ентусиазъм, така че да боца всичко в 600-те свободни квадрата в двора ни в градче от селски тип. Брат ми ѝ направи оранжерия, така че доматите, краставиците и марулите да са вътре. Нито краставиците, нито доматите стават, нито пиперът. То поливане, то пръскане (почти ежедневно), то копаене, връзване и накрая - две салати. Неблагодарна работа. Все я увещавам да си пести времето и да спира с тези зеленчуци. Идеално обаче станаха зелето и картофите. Тази година имаше достатъчно зеле за бидони, карфиол и броколи на корем, отядохме си всички. Малини, боровинки, ягоди пресни, колкото за дъщеря ми, също станаха, както и нарът, черешата и аронията. Тях ги одобрявам. Не съм смятала какво и колко спестявам, но всеки път си ходим от там с торби картофи и много яйца. Ние обожаваме яйца и при нас много вървят. Дори не им знам цената в магазина, но предполагам, че пестим от яйцата нещичко.

# 2 227
  • Мнения: 12 998
Ние имаме огромен двор, и в началото като се преместихме със съпруга ми си засяхме домати и краставици с голям ентусиазъм. И двамата сме градски чеда, невиждали градина, “но то лесно”. Съседите ни казаха да не сме много оптимистични и се оказаха прави. Аз засях домати, получих няколко с размера на чери доматчета и един брой ужасно крива краставица.
Оттогава отглеждаме само подправки. Имам замразени магданоз, копър, розмарин, и още няколко вида.
Първо, че ние със съпруга ми сме много зле в графинарството и второ, имаме много посещения от сърнички, в двора ни живеят зайци, та нищо не става като хората.
Може ми ще опитаме салати тази година. Щом казвате, че е лесно….
И да не са сърни и зайци, при вас и само катериците правят достатъчно бели, а от това което видях те са както врабчетата тук... Grinning
Иначе има и там да отглеждат по нещо в миниатюрните задни дворчета, но пак човек неподготвен трудна работа, иска проучване най-малкото. Сортове, кое кога и какво изобщо вирее в съответната зона и прочие.
Това не го казвам за да откажа някого, а да насърча "написване на домашното" преди да се започне, че да няма отказване прекалено рано.

Yst_89, от яйцата със сигурност пестите, цените им са безобразни напоследък. Но то за вас ако просто ви ги дават, всичко е спестено... цената просто я плаща друг, че те не излизат безплатно на гледащия кокошките.

# 2 228
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 702
Аз съм пробвала с обикновени ягоди в сандъче на прозореца.  Стават по-дребнички, но с вълшебен вкус и аромат, нищо общо с тези от пазара. Разсад купих от градинския център на Практикер.
Аз бих се занимавала само с малка оранжерия ей така, за хоби и каквото стане. Смисълът на градината е домашният вкус на зеленчуците, без разни химии в тях. А отглеждането на животни също не е за всеки и никак не е лесно. Хамалогия си е и още как.

# 2 229
  • София
  • Мнения: 337
Една година се бях вдъхновила от една влогърка, която отглеждаше невероятно количество и разнообразие от зарзават на балкончето в Германия. С подправките имах голям успех, ядливи цветя също, успях да изкарам и малко морковчета и лилав фасул в саксия без особени грижи. Последните години пътувам много, особено лятото, и нямам достатъчно време, но ми беше кеф да се занимавам с балконската градинка. Даже бях почнала да компостирам.

По спестовната тема, мисля тази година да изкарам книжка. Живеем на тъпо място без много опции за градски транспорт. Работя изцяло от вкъщи, но миналата година ми се налагаше да ходя по лекари, изследвания, операции, физиотерапии, и транспортът ми беше голямо перо. Навсякъде с такси, иначе с градски транспорт ми отива половин ден да ида където и да е, трябва да сменям по 2-3 и повече линии. Еми то да ида на лекар не ми мърдат 20-30 лв. за такси. Двойно вдигнаха цените за година-две. Един двуседмичен курс физиотерапия - бам 150 лв. за транспорт в едната посока, при положение че приятелят ми ме караше до болницата на път за работа. Добре че поне имам допълнително здравно и за прегледите и лечението не трябва да плащам, че съвсем щях да се разоря. Ако имам книжка, дори и без собствена кола ще мога да щъкам със Спарк-а при нужда и ще ми е по-евтино.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 18:27 от MojaveGhost

# 2 230
  • Мнения: 3 363
Аз съм пробвала с обикновени ягоди в сандъче на прозореца.  Стават по-дребнички, но с вълшебен вкус и аромат, нищо общо с тези от пазара. Разсад купих от градинския център на Практикер.
Аз бих се занимавала само с малка оранжерия ей така, за хоби и каквото стане. Смисълът на градината е домашният вкус на зеленчуците, без разни химии в тях. А отглеждането на животни също не е за всеки и никак не е лесно. Хамалогия си е и още как.

Аз също, не с цел пестене, защото нямам достатъчно познания и време да се занимавам както трябва, за да има финансов смисъл.
Аз имам и това

И си отглеждам подправки през зимата.

# 2 231
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 950
Моите родители имат градина и отглеждат разни неща, измежу които домати, краставици, чушки, грозде, подправки, тикви, цветя…  За градината се грижи изключително само майка ми. Баща ми е в инвалидна количка и няма как. Пенсионери са и двамата. Не е с цел спестяване, обаче. Това е занимание, което изисква много грижи, но прави майка ми щастлива. Тя е абсолютно самоука. На възраст започна да се интересува от градинарство и основно от интернет си придоби знанията, но и се получава. Е, с проби и грешки, все пак. Лятото като сме си в България обаче почти винаги има краставици, домати + други неща от градината. (Част от доматите са в оранжерия и стават готови доста по-рано.)

# 2 232
  • Мнения: 267
Ами спестяването идва от там, че не даваш 6лв примерно за кило краставици и ги хвърляш на боклука, защото не стават за ядене. Домати, картофи също. Чушки може да си сложиш в фризера, тиквички. ММ си е селянче и е свикнал с тази работа 😂. Притеснява ме това, че иска да вземем и едно прасе и някоя кокошка, страх ти ме е ама ще свикна. Та прасето е има-няма 150лв с храната да излезе 300-400лв ама 200,300кг месо излиза. Работа е, но е пестене, а и качество.

# 2 233
  • sofia
  • Мнения: 8 943
За едър добитък, ако нямаш някоя рента за храна, просто няма как да излезе сметката. Като добавиш и ежедневната хамалогия.
За едните кокошки давахме сума ти пари за фураж на месец....определено не снасяха чак толкова яйца. Белката ни реши проблема.
А, ако решиш да идеш някъде за няколко дни някой трябва да се грижи за добитъка...

# 2 234
  • Мнения: 10 520
Та прасето е има-няма 150лв с храната да излезе 300-400лв ама 200,300кг месо излиза. Работа е, но е пестене, а и качество.
Няма такива домашни прасета, няма и такъв рандеман, нито фуражът ще ти стигне за 200 лв... Нито е само да го храниш и толкоз.
В най-добрия случай прасе 120-150 кг, чисто месо около 80-90 кг, около 4-5 лв/кг цена на месото.
За едно прасе толкоз. Ако се гледат няколко във ферма и като по-основни занимание става по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт