Отговори
# 240
  • Мнения: 6 917
Просто никога не съм виждала такива. Нещо ми се губи смисълът на закупуване на емайлирана тенджера, която е и чугунена. Нали смисълът на чугунката е точно в това, че не ти трябва никакво допълнително покритие за да не пригаря.
Не е в това смисълът, тоест незалепващите свойства на неемайлирания чугун са предимство естествено, но главното предимство на чугуна е как разпределя топлината и как я излъчва. Поначало нещата в чугунени съдове загарят по-трудно отколкото в алуминиеви и стоманени. Те се нагряват бавно и отделят поетата топлина бавно и голяма част от нея я отделят чрез инфрачервено излъчване. Инфрачервеното излъчване прониква в дълбочина на нещата, които готвиш. Алуминиевите се нагряват бързо и предават топлината бързо, но основно в точката на контакт, демек там където готвеното контактува с дъното и се получава така, че точно там в зоната на контакт става прегарянето при алуминиевите. Накратко чугунените емайлирани тенджери са най-подходящи да готвиш неща на бавен огън с по-гъст сос, който има склонност към загаряне. За по-течливи неща като супи няма смисъл, не че не може, но няма да усетиш разлика с тенджера от неръждавейка или алуминий. А неемайлирания чугун е подходящ за тигани в които печеш мръвки. Ако пък искаш да запържиш повърхността на някакви неща тогава са подходящи съдове, които предават топлината главно точката на контакт като алуминиеви, медни или тези с тънките дъна от въглеродна стомана.

# 241
  • Русия
  • Мнения: 862
Аз имах един чугунен тиган останал от баба ми. Опитвах се да готвя в него и всичко полепваше, та го запилях някъде. Вътре нямаше емайл.
Ползвам алуминиеви с дебели стени и дъно, много ми харесват, но за тях има информация, че са токсични.
Чугунените в Русия доста ги има, но с емайл не срещах. Май трябва да потърся такива. Ако не полепва, е идеален уред за готвене на газ.

# 242
  • Мнения: 6 917
Не може да няма с емайл. Като казваме, че нещата не залепва по чугуна недей да очакваш, че ще бъде толкова незалепващ като тефлона и прочие незалепващите покрития, не е чак толкова незалепващ. Иначе някои неща като пържоли като ги сложиш върху нагорещения тиган в първия момент залепват, но след някоя и друга минута се отлепват сами.

# 243
  • Русия
  • Мнения: 862
Потърсих. Наистина има. Не е често срещано и три до пет пъти по-скъпо от тенджерите без емайл.
Даже и чайник намерих от чугун. Сигурно чаят в него задълго остава горещ. Май ще си го купя.

# 244
  • Мнения: 10 562
Имам чугунен оребрен Лава - тиган ли, плоча ли е...  няма миене това чудо. Ползвам го на газ. Омазнен е, всичко както трябва. Обаче ми мина мерака и го отсвирих заради миенето.
Имаме и голяма чугунена плоча - там, щото няма ребра ли, нещата изглеждат доста по-добре.

# 245
  • Русе
  • Мнения: 626
Здравейте,
Наскоро си поръчах тази тенджера https://duka.bg/tendzhera-ovalna-duka-bjorn-5000-ml-cheren с цел да пека хляб в нея. Необходимо ли е да я омаслявам и пека във фурната 3 пъти по 1 час преди първото използване? Капака също ли се нуждае от тази процедура? Омасляването от всички страни - от вътре и отвън ли да бъде?

# 246
  • Мнения: 1 747
Lodgе имат без емайл и трябва да се сезонират. Има и украински марки чугунени съдове, и те са без емайл. Аз лично предпочитам емайлирани, че иначе голяма разправия. 😊

Не може да няма с емайл. Като казваме, че нещата не залепва по чугуна недей да очакваш, че ще бъде толкова незалепващ като тефлона и прочие незалепващите покрития, не е чак толкова незалепващ. Иначе някои неща като пържоли като ги сложиш върху нагорещения тиган в първия момент залепват, но след някоя и друга минута се отлепват сами.

# 247
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 456
Здравейте,
Наскоро си поръчах тази тенджера https://duka.bg/tendzhera-ovalna-duka-bjorn-5000-ml-cheren с цел да пека хляб в нея. Необходимо ли е да я омаслявам и пека във фурната 3 пъти по 1 час преди първото използване? Капака също ли се нуждае от тази процедура? Омасляването от всички страни - от вътре и отвън ли да бъде?

От описанието към тенджерата става ясно, че не е емайлирана и трябва да я омаслите предварително, но само отвътре!

# 248
  • Мнения: 20 183
Между другото си купих от "Кауфланд", след като питах тук и вече е в употреба, и съм супер доволна.
 
Имате ли представа колко горе долу тежи?

# 249
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 301
Здравейте,
Наскоро си поръчах тази тенджера https://duka.bg/tendzhera-ovalna-duka-bjorn-5000-ml-cheren с цел да пека хляб в нея. Необходимо ли е да я омаслявам и пека във фурната 3 пъти по 1 час преди първото използване? Капака също ли се нуждае от тази процедура? Омасляването от всички страни - от вътре и отвън ли да бъде?
в предвид, че е чисто нова аз бих я измил хубаво и веднага да се подсуши във фурната.
след като изсъхне ще видиш нуждае ли се от омазняване. нищо не пречи да го направиш един път преди употреба.

# 250
  • Мнения: 1 747
Да, теглих го с везната у дома,
почти 5 кг. с капака 😊.
Дописвам се, сега го претеглих наново - точно 4,5 кг.

Между другото си купих от "Кауфланд", след като питах тук и вече е в употреба, и съм супер доволна.
 
Имате ли представа колко горе долу тежи?

Последна редакция: пн, 09 окт 2023, 22:40 от bubastet

# 251
  • Мнения: 20 183
Много благодаря! За жалост не бях в София миналата седмица, вчера специално ходих да търся този съд дали не е останал, но нямаше.

# 252
  • Мнения: 1 416
Много благодаря! За жалост не бях в София миналата седмица, вчера специално ходих да търся този съд дали не е останал, но нямаше.

Аз същият съд в червено купих миналата година от Емаг

# 253
  • Мнения: 1 747
Проверете в някой по-малко оборотен Кауфланд може да са останали. То аз исках червен, че другите ми чугуни са червени, но като отидохме в събота в Кауфланд, където традиционно си пазарим, бяха останали само 2 и то черни. Държах обаче на точно този вид и затова го взех😊, а и цената си заслужаваше.

Много благодаря! За жалост не бях в София миналата седмица, вчера специално ходих да търся този съд дали не е останал, но нямаше.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 15:26 от bubastet

# 254
  • Мнения: 12
Здравейте Simple Smile
Бихте ли ми препоръчали тиган за палачинки и омлети/яйца?
Четох доста преди, четох и днес, но така и не мога да се ориентирам кое е суров чугун и кое емайлиран, нито как да избера, така че ще съм много благодарна, ако ми посочите какъв точно да си купя Innocent

Общи условия

Активация на акаунт