За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 450
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
  • Sofia
  • Мнения: 21 717
Технологията на свекървата е следната: запържва лук, морков и кайма, добавя ориз с малко вода за кратко, после чуква яйца и пълни чушките. Сега едно от нещата, което играя важна роля е, че повечето пъти пълни печени чушки, които е замразявала. После налива вода в тавата и пече мноооого време на ниски градуси. Винаги са леко мазнички, но супер тия чушки, пусти му! Трябва да е една от лесните рецепти, но явно всеки си има начин. Преди да се опитам да докарам нейните използвах почти готова плънка, не доливах вода в тавата, не слагах яйца и си пълнех сурови чушки, на максимум изпичане.
Та ти като попита "как ги правим ние пълнените чушки"... без яйцата и не с печени чушки. Нямаше как да предположим тия две неща. Simple Smile
Иначе да ти кажа, даже на свекърва ти вариарат количествата малко или много, особено ако готви "на око", както предполагам.  Разлика ще има и м/у нейните печени чушки, които сама е пекла (а може и чушките даже да са домашни... нали Simple Smile ) и купешки такива. Още, според мен има значение  дори дали се готви на ток или на огън. Това относно разликите. Simple Smile
Защо гониш нейния вариант, тъкмо ще имате разнообразие - като ѝ гостувате ще хапвате с удоволствие нейните чушки, а  у вас си намерете ваш вариант... не са ли ви вкусни по - класическия вариант на пълнени чушки?


... Стана ми интересно. Яйцата не се ли изпържват от горещите кайма и ориз? Като бъркани ли стават? Чела съм, че в китайския ориз се добавяли и яйца, но нямам идея как става.
Разбира се, че се сготвят яйцата. Simple Smile   А китайците добавят и яйца в пържения ориз, ама не че е задължително де. Та при пържения ориз в тигана правиш кладенче и там сипваш разбити яйца - бъркаш ги за кратко само тях и като започнат да е сготвят - смесваш  бързо с ориза. А пържен ориз се приготвя с предварително сварен и охладен ориз.  Подчертала съм ... обичайното за тяхната кухня - да се готви бързо и кратко. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 11:20 от Morena

# 721
  • Мнения: 2 511


Стана ми интересно. Яйцата не се ли изпържват от горещите кайма и ориз? Като бъркани ли стават? Чела съм, че в китайския ориз се добавяли и яйца, но нямам идея как става.

Не се пресичат. Чака се малко да поизстине сместа и тогава се слагат.

# 722
  • Мнения: 19 179
Аз на ориза по китайски яйцата ги разбивам с малко сусамово олио или слънчогледово, ако нямам сусамово, и тогава ги изсипвам в кладенчето.

# 723
  • Мнения: 27 733
ММ прави чудесни палачинки- "на око". Дразня се донякъде, че винаги ги докарва идеални без НИКАКВИ (!) точни рецепти и пропорции, не знам как успява. Smile Аз докарвам всякакви варианти на гофрети, кексове, мъфини и др. "на око", само с палачинките не успявам да постигна достатъчно добър резултат. Даже и с изпитани рецепти не ми се получават идеални. Значи е нещо в температурата при печенето и количеството смес която се слага в тигана... Thinking
П. А. Омлети, алтернативни варианти на палачинки (с бадемово, кокосово брашно, сирене или друго в сместа), американски палачинки ми се получават много добре, само класическите палачинки са ми голям зор. Laughing

# 724
  • Мнения: 1 097
Moля за съотношение лимонтузу и сода, които заместват 1 пакетче бакпулвер.

# 725
  • Мнения: 734
Moля за съотношение лимонтузу и сода, които заместват 1 пакетче бакпулвер.
7 гр. сода бикарбонат и 3 гр. лимонтузу.

# 726
  • Мнения: 4 859
Moля за съотношение лимонтузу и сода, които заместват 1 пакетче бакпулвер.

1 ч.л.сода,1/4 ч.л.лимонтузо ,малко нишесте /брашно .

Най-често  си го правя 2 към 1 сода /лимонтузо .

# 727
  • София
  • Мнения: 11 739
..............

Марчева, имах царевично нишесте и много се колебах дали да не го сложа! Вземах го, оставях го, докато накрая не реших да правя крема точно по рецептата. Винаги бъркам, ако не слушам интуицията си!
Изобщо не мога да стопля, какво искаш да ми кажеш, нещо съм отвеяна днес, т.е. искаш да ми кажеш, че нищо не е станало, така ли....оф...тази отпуска съвсем ме е отпуснала и не съм в час. Сподели какво не ти е харесало, моля ти се. Ще пусна и снимка отново за да се види каква разкошна консистенция има. Това е основен крем който се ползва във всяка една рецепта, освен това съм дала източник и винаги може да се направи справка
Скрит текст:

# 728
  • Мнения: 27 733
Марчева, аз разбрах, че го е направила, обаче с брашно (и е станало добре)- защото не е посмяла да сложи нишесте. С нишесте би трябвало консистенцията да е по-нежна, мисля аз...а и по-трудно става на бучки от брашното.

# 729
  • Мнения: 14 151
От поне година правя "домашния" крем само с натурално царевично нишесте. И е много по-вкусен така. Повече с брашно - не.

# 730
  • Мнения: 63
Предложения за изпитани рецепти за бургер хлебчета със суха мая и зехтин/олио?

# 731
  • София
  • Мнения: 11 739
Марчева, аз разбрах, че го е направила, обаче с брашно (и е станало добре)- защото не е посмяла да сложи нишесте. С нишесте би трябвало консистенцията да е по-нежна, мисля аз...а и по-трудно става на бучки от брашното.
Ако е така е правилно, защото нишестето дава нежна и гладка консистенция, докато брашното е тежко за такъв вид фин крем, но всеки сам си преценява и разбира. Може и да се направи част брашно, но по-голямото количество да е нишесте, но само с брашно... не ми харесва, тежък става, няма ефирност и ми удря много на брашно.

# 732
  • София
  • Мнения: 10 976
Предложения за изпитани рецепти за бургер хлебчета със суха мая и зехтин/олио?

Питки с овесени трици - вместо прясна мая, използвай 7г суха, а вместо да ги мажеш с белтък, можеш да ги намажеш със зехтин.

# 733
  • София
  • Мнения: 5 754
Имам едни тестени кошнички, идеи с какво да ги напълня?

# 734
  • При децата ми
  • Мнения: 6 125
Марчева, аз разбрах, че го е направила, обаче с брашно (и е станало добре)- защото не е посмяла да сложи нишесте. С нишесте би трябвало консистенцията да е по-нежна, мисля аз...а и по-трудно става на бучки от брашното.

Точно така! Simple Smile Направих го с брашно, вместо нишесте.
Марчева, аз явно не съм се изразила правилно, ама така онлайн трудно се хваща понякога замисъла.

Марчева, аз разбрах, че го е направила, обаче с брашно (и е станало добре)- защото не е посмяла да сложи нишесте. С нишесте би трябвало консистенцията да е по-нежна, мисля аз...а и по-трудно става на бучки от брашното.
Ако е така е правилно, защото нишестето дава нежна и гладка консистенция, докато брашното е тежко за такъв вид фин крем, но всеки сам си преценява и разбира. Може и да се направи част брашно, но по-голямото количество да е нишесте, но само с брашно... не ми харесва, тежък става, няма ефирност и ми удря много на брашно.

Абсолютно по същия начин го усещах и аз крема. Брашнян и тежък някак си, а сигурно 10-15 минути се колебах между брашното и царевичното нишесте!

Общи условия

Активация на акаунт