Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 44 827
  • 763
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 1 708
пример: 10 гр квас- 20 гр вода - 20 гр брашно
Нека другите дами да споделят да ли могат да ти продадат. Аз съм далече Smirk

# 706
  • По широкия бял свят
  • Мнения: 396
Благодаря много за съвета! Не мога да разбера кога се храни нов квас с пропорции 1:1:1 и кога 1:2:2. Бих се радвала ако някой сподели и от къде мога да си купя квас в София, защото май доста съм закъсняла с това ново начинание 😔
Присъединете се към фейсбук групите Страст с квас и Хляб с квас. Има доста хора от София,  които биха Ви подарили квас. Само помолете.

# 707
  • Мнения: 4 525
Също така в Слънце и Луна можеш да си купиш готов. Аз така си бях взела преди около 2 години, може би, и от тогава само го поддържам.

# 708
  • Мнения: 4 239
Сетих се и аз като свърши вече зимата да ги купя
Та може ли помощ кое да използвам за опит за квас и по коя рецепта.  А дано и поне едно хлебче успея да направя преди да стане топло 🙏🙏🙏

# 709
  • Sofia
  • Мнения: 21 701
Сетих се и аз като свърши вече зимата да ги купя
Скрит текст:
Та може ли помощ кое да използвам за опит за квас и по коя рецепта.  А дано и поне едно хлебче успея да направя преди да стане топло 🙏🙏🙏
Не разбрах какво за  зимата и брашната... Simple Smile
Заповядай любимата ми рецепта - https://www.pickyeatersdiary.com/blog/2019/5/23/sourdough-bread-starter
Там пише... но вземи високопротеиново (12-13г протеин) бяло  брашно и смеси с ръженото брашно на Екосем.
Освен това понеже не е добре да се сменя храната на Кваса, гледай да е достъпно брашно. 
Аз храня Кваса си с бяло брашно (а захванах  точно с бяло и ръжено) - "за пица" на София мел -  https://sofiamel.bg/bg/products/produkti-za-doma/pizza

# 710
  • Мнения: 4 239
Благодаря, тези дни започвам. Тази рецепта я бяха препоръчали и в фейсбук групата за квас. Имам класик от София мел, но ще взема и това за пица. Имам и пълнозърнестото на Лилд. Дано ми се получи този път.
Лятото не ям хляб, то и зимата не ям много, но повече върви в студеното време с някоя супичка една филийка хляб. Затова така пиша поне последния влак да хвана.

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 00:55 от Morkovelka99

# 711
  • Sofia
  • Мнения: 21 701
Все аз я предлагам тази рецепта. Smile
ПЗто на Лидл го харесвам, както и тип 650  - ползвам и двете за хляб.
Класика на София мел е слабо брашно за хляб с квас, не че е невъзможно де.

Аз заредих една нощна автолиза, затова окъснях...

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 01:24 от Morena

# 712
  • Мнения: 4 239
Тогава е възможно и на твой коментар да съм попаднала. В онази група са големи професионалисти, а и вие тук също. Големи красоти показвате. Фейсбук обаче нещо не ми показваше публикации от групата и вие тук спряхте и аз забравих за хляба с квас🤭.

А семола трябва ли ми? Онзи ден я гледах в магазина и се чудих за какво ми трябваше. Така и не сетих защо ми е била нужна.

# 713
  • Мнения: 2 862

А семола трябва ли ми? Онзи ден я гледах в магазина и се чудих за какво ми трябваше. Така и не сетих защо ми е била нужна.
Семолата не е задължителна, но когато се добави в тестото има съществена разлика. И като вкус, и като вид. Определено си заслужава да се пробва.

Тихичко е тук, да. И аз надзъртам от време на време но - тц, няма никой.
Аз вече му свикнах, меся си го редовно и от мен зависи прехраната у дома - така си повишавам самочувствието. Stuck Out Tongue Winking Eye Утвърдих си стандарт и само от време на време променям по нещо.
Сега съм замесила тестото с кефир и чака ред за печене довечера. За сега върви обещаващо, тестото е много пластично и приятно за работа.Simple Smile
Постоянно имам и забъркано мързеливо тесто отлежаващо в хладилника. Става за всичко - от мекици до пици. Simple Smile

# 714
  • Мнения: 4 239
Аз май от теб се вдъхнових пак да пробвам. Някой в другата тема скоро качи едно прекрасно хлебче и аз се сетих.

# 715
  • Sofia
  • Мнения: 21 701
Тогава е възможно и на твой коментар да съм попаднала. В онази група са големи професионалисти, а и вие тук също. Големи красоти показвате. Фейсбук обаче нещо не ми показваше публикации от групата и вие тук спряхте и аз забравих за хляба с квас🤭.

А семола трябва ли ми? Онзи ден я гледах в магазина и се чудих за какво ми трябваше. Така и не сетих защо ми е била нужна.
За сега ти трябва силно бяло  и ръжено брашно, в съотношение описано в статията. С изворна вода... забърка ли Кваса? Simple Smile
За хляб - няма трябва, взимаш брашна каквито решиш.  Семола или което и да е друго, ако  искаш вземи, пробвай  и ще разбереш трябва ли ти. Simple Smile  За начало е добре да започнеш с бяло брашно (от мека пшеница) и с до 20% добавка от  други брашна - типово,  ПЗ пшенично, ръжено, лимец, семола....

В темата е толкова пусто, затова не пиша... повече иглежда сме в групата и понеже там е населено...

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 17:14 от Morena

# 716
  • Мнения: 1 708
И аз хвърлям по едно око, но аз в последно време правя само ръжен  хляб със семена и то по един за цяла седмица ,та затова не показвам нищо. Свели сме тестото до минимум

# 717
  • Мнения: 77
Здравейте! Не бях засичала тази тема, но бих искала да се включа. Тотален новак съм, но опитвам. Имам си квас и изпекох няколко хляба вече, като използвах формулата 20 % квас, 100 % брашно, 75 % вода и 2 % сол. Да, обаче ми става като гумен на следващия ден… Вкусен си е, препичам го, но ми седи като гумен. Дали да не намаля водата? Как мислите?
Също да попитам, може ли с остатъчния квас, който прибирам в бурканче и седи в хладилника, да направя мекици или за тях трябва пресен/активен? А имате ли рецепта за вкусни мекици с квас?

# 718
  • Мнения: 110
Благодаря, тези дни започвам. Тази рецепта я бяха препоръчали и в фейсбук групата за квас. Имам класик от София мел, но ще взема и това за пица. Имам и пълнозърнестото на Лилд. Дано ми се получи този път.
Лятото не ям хляб, то и зимата не ям много, но повече върви в студеното време с някоя супичка една филийка хляб. Затова така пиша поне последния влак да хвана.

Коя е фейсбук групата за квас ? ☺

# 719
  • Мнения: 1 708
Цитат
дравейте! Не бях засичала тази тема, но бих искала да се включа. Тотален новак съм, но опитвам. Имам си квас и изпекох няколко хляба вече, като използвах формулата 20 % квас, 100 % брашно, 75 % вода и 2 % сол. Да, обаче ми става като гумен на следващия ден… Вкусен си е, препичам го, но ми седи като гумен. Дали да не намаля водата? Как мислите?
Според мен за да седи като гумен, мисля че не е оставен хубаво да втаса. Опитайте да прибавите малко зехтин /олио и да го оставите да втаса добре. Следвате ли всички процедури?
 От остатъчният квас , който също трябва да се активира можете да направите мекици, палачинки, бухти, кексове и т.н.
Рецепта за мекиците, изпробвана https://cdn.bg-mamma.com/fZIa/NefC3.jpg


Фейсбук група https://www.facebook.com/groups/658678357844577

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 18:45 от Danifin1

Общи условия

Активация на акаунт