Машина за хляб - 67 тема

  • 43 038
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
  • Добрич
  • Мнения: 5 468
Чудесен става козунакът в хлебопекарната. За да се образуват хубави конци, мазнината се добавя на лъжици, след оформяне на топка от тестото, докато машината меси. Опитът ми е с Мулинекс 5000 и Горение 1600.

Няколко пъти пробвах да прикача втората снимка и всеки път се завърта при качването, за което, се извинявам.



# 691
  • Мнения: 2 004
Моля, дайте рецепта за тесто за пица!
Вела, този козунак изглежда на плитки? Вадиш, плетеш и връщаш в хлебопекарната, така ли? Ще пробвам съвета с мазнината.

# 692
  • Добрич
  • Мнения: 5 468
Да. След последното месене изключвам машината от контакта ( все едно е спрял тока), за да не брои времето. Тя има кратка памет и после продължава от там,  до където е стигнала. Вадя казанчето и затвярям, за да не изстива уреда. Разстилам, поръсвам и сплитам по най-бързия начин и връщам обратно. Като я включа в контакта си продължава.

От тестото за хляб спокойно можеш да направиш и пица.

# 693
  • Мнения: 2 142
Тесто за пица:
450 мл вода
2 1/2 с.л. зехтин
2 1/2 ч.л сол
800 г специално брашно за пица
2 1/2 ч.л суха мая за хляб

Тестото става страхотно.

Редактирах поста, че бях объркала мерките и теглилките ☺

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 20:54 от Djordja

# 694
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 617
Пица Верди от блога на Зиче. Чудесна е. Излизат две тави от тези на фурната.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 11:08 от dannyny

# 695
  • София
  • Мнения: 1 606
Аз пица правя по рецептата за хляб, но далеч по-малки количества от тези на Джорджа - с тези 800гр ще направите сигурно 5-6 пици Grinning

За две пици слагам:
200мл вода
7гр Мая
1кафена лъжица захар
1ч.л сол
10гр зехтин
200гр брашно

# 696
  • Мнения: 2 142
Аз пица правя по рецептата за хляб, но далеч по-малки количества от тези на Джорджа - с тези 800гр ще направите сигурно 5-6 пици.
Написала съм пропорциите според книжката от хлебопекарната. Правя пица в голяма тава (от фурната).
Първия път сложих цялото тесто, но се получи доста дебела пицата, затова вече използвам на момента 2/3 от тестото, а 1/3 замразявам. И така след 2 приготвени теста имам и една готова (1/3 и 1/3) порция във фризера.

# 697
  • София
  • Мнения: 16 158
Лидл-ската  Или просто не случих с новата машина?
   
Май не случихме с лидлските машини.
Явно нещо са по-различни от стари пускания.
Правих и по рецепти от книжката, пробвах и препоръчани от приятелки с опит.
Кората е твърда, а средата се рони, филия не може да се отреже.
Мая пробвах и тяхна марка, и на Д-р Йоткер - разлика не видях.
Та моля за насоки, къде греша, какво да правя с това лидлско чудо на техниката.

# 698
  • София
  • Мнения: 22 998
Аз съм много доволна от Лидълската хлебопекарна. Хлябът става чудесен

# 699
  • Мнения: 2 268
 
Май не случихме с лидлските машини.
Явно нещо са по-различни от стари пускания.
Правих и по рецепти от книжката, пробвах и препоръчани от приятелки с опит.
Кората е твърда, а средата се рони, филия не може да се отреже.
Мая пробвах и тяхна марка, и на Д-р Йоткер - разлика не видях.
Та моля за насоки, къде греша, какво да правя с това лидлско чудо на техниката.
Пробвайте следното.
Настройка за 1.5 кг хляб и най-светла коричка. Програма 1.
440 мл айрян /или вода
1 малка лъжичка захар
2 малки лъжички сол
685 гр брашно
1 мая /от 7 гр
Правя този хляб от над година , и всеки опитал да го направи в лидълската машина го харесва.

# 700
  • София
  • Мнения: 16 158
Ваичка, благодаря за рецептата.
Но сме двама и ни е много този хляб.
То и най-малкия ни е много - 3 дни го мотаме из кухнята.

# 701
  • Мнения: 2 268
Намали количеството, ето по-малките пропорции.
270 мл айрян /първо с него пробвай, аз и само с вода го правя/
захар, сол по лъжичка
може да сложиш малко олио, аз не слагам отдавна
и 470 гр брашно
и мая естествено, аз пак слагам пакетче
И ние сме двама, но един голям хляб за ден и половина ядем, по филия на хранене.
Този хляб е мек два-три дни, след това не става.

# 702
  • Пловдив
  • Мнения: 13 582
Моята е от последната брошура на Лидл, правя по 1кг неща. Влюбена съм в хлебопекарната
Ето пълнозърнест хляб

Ето и пица хляб


Ползвам рецептите от книжката, правя за 1кг. Не се рони хлябът, не ми изсъхва и т.н.

# 703
  • Мнения: 270
Това, че се рони хлябът, се дължи на качеството на брашното или прекалено голямо количество мая.

# 704
  • София
  • Мнения: 16 158
Брашното е на София мел, тип 500, маята - д-р Йоткер или Лидл, количествата според рецептите от упътването към уреда. Даже и кантарче извадих да тегля.
А веднага след края на програмата ли трябва да го изваждам?
Пробвах и така, и да остава в машината - кората все е твърда, вътре се рони. След вадене го завивам в къпра и слагам на решетка да изстине, не се реже веднага.
Уж имам опит с машината при дъщеря ми/куче марка/. При тях 600 гр. хляб го ядем 4 възрастни + 2 бебета, стига за 2 хранения. Пробвах и нейната рецепта - резултата пак не е добър.
Ще я върна тия дни в магазина, няма какво да се ядосвам.

Общи условия

Активация на акаунт