Машина за хляб - 67 тема

  • 43 079
  • 739
  •   2
Отговори
# 705
  • Мнения: 13 517
За в машината 7 грама мая са много за 500г брашно според мен. Не знам на експресните програми как се пада, там евентуално повече ама... пак е много. Че аз на пълнозърнест хляб с 450 грама брашно слагах грубо 1/3 от такова пакетче и втасваше нормално, а пък бял си бухва още по-лесно. (Слагах 1 чаена лъжичка мерителна, такова пакетче от 7 грама мая ми излизаше 3 лъжички, писах 1/3 за ориентир спрямо цялото пакетче дето е написано в тая рецепта)

# 706
  • Пловдив
  • Мнения: 13 589
Мая слагам спрямо рецептата 5-7 грама.
Аз лимно отварям само капака, като приключи програмата. Не вадя веднага хляба, не увивам в кърпа.

# 707
  • София
  • Мнения: 10 340
Пица Верди от блога на Зиче. Чудесна е. Излизат две тави от тези на фурната.

Пица без втасване, колко да е пица.....

Ние сме маниаци на тема пица, трябва ви фурна, която да се нагрява поне до 300С и чугунена плоча или камък за пица.
Тестото... това е моя вариант, мноооооого малко мая и поне 4ч. втасване. Не претендирам за италианска рецепта, а за тесто, което на нас ни допада! Чисто моя измишльотина.
Всичко е в грамове, тъй като слагам съда на машината и всичко меря с кантарче.
200гр.вода
яйце
5гр. сол, 5гр. захар
340гр, брашно за пица
50гр. семола, ако няма грис
40гр зехтин
2гр. суха мая Dove Farm

Програма тесто, изключвам веднага след като свърши и оставям да втаса поне 3 часа, по-добре 4, в най-добрия случай на около 18-20С.

# 708
  • Мнения: 275
Пица Верди от блога на Зиче. Чудесна е. Излизат две тави от тези на фурната.

Пица без втасване, колко да е пица.....

Ние сме маниаци на тема пица, трябва ви фурна, която да се нагрява поне до 300С и чугунена плоча или камък за пица.
Тестото... това е моя вариант, мноооооого малко мая и поне 4ч. втасване. Не претендирам за италианска рецепта, а за тесто, което на нас ни допада! Чисто моя измишльотина.
Всичко е в грамове, тъй като слагам съда на машината и всичко меря с кантарче.
200гр.вода
яйце
5гр. сол, 5гр. захар
340гр, брашно за пица
50гр. семола, ако няма грис
40гр зехтин
2гр. суха мая Dove Farm

Програма тесто, изключвам веднага след като свърши и оставям да втаса поне 3 часа, по-добре 4, в най-добрия случай на около 18-20С.
Би ли споделила това за една пица ли е, колко голяма тавичка ползваш и на колко градуса печеш?

# 709
  • София
  • Мнения: 10 340
Би ли споделила това за една пица ли е, колко голяма тавичка ползваш и на колко градуса печеш?

Пица в тава, отново не е много пица, пека на камък или чугунена плоча в загрята на 300С фурна.

Тестото го разстилам с пръсти върху хартия за печене, че чугуна/камъка са ми малки и вкарвам/изкарвам с лопата за пица. Плънката обикновено ни е много малки, доматен сос, моцарела, босилек, прошуто кото за щерката. С това тесто, правя три пици, стават за 5-6мин.

Борда от снимката е пълен с въздух, пицата става тънка.

# 710
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 623
Пица Верди от блога на Зиче. Чудесна е. Излизат две тави от тези на фурната.

Пица без втасване, колко да е пица.....
Да, мехурчетата ги няма, но става бързо, с хрупкава коричка и тънък блат.

# 711
  • София
  • Мнения: 10 340
Пица Верди от блога на Зиче. Чудесна е. Излизат две тави от тези на фурната.

Пица без втасване, колко да е пица.....
Да, мехурчетата ги няма, но става бързо, с хрупкава коричка и тънък блат.
Звучи като флан кухен, ние си харесваме традиционна пица с мехури Simple Smile

# 712
  • Мнения: 743
Вела, може ли рецептата за козунака, моля? Благодаря.

# 713
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 909
Понякога хлябът става някак жилав. Това на какво може да се дължи - на брашното, на количеството мая или има друга причина?

# 714
  • Мнения: 275
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, ние добавяме 30 г олио на хляб с 600 г брашно. Тогава не е жилав. Когато съм забравяла да добавя олио, е жилав.

# 715
  • Добрич
  • Мнения: 5 473
Вела, може ли рецептата за козунака, моля? Благодаря.

Заповядай: Козунак в хлебопекарната

Скрит текст:
Козунак в хлебопекарната
Адаптирана рецепта от тук: http://kulinarenelixir.blogspot.bg/2011/02/blog-post_23.html

Продукти:
150 мл. мляко /ползвам овесено/, топло за по-добро втасване
3 яйца  XL /1/2 жълтък e за намазване/
100 мл мазнина /слагам кокосово масло, мас, олио или смес от мазнините, стопени/
150 гр. захар /слагам кафява/
14 г.  прясна мая
есенция ванилия, течна или 3 сухи
700 г. брашно  /или колкото поеме/

При сплитането: до 200 г. добавки
озахаросани портокалови кори
сушени стафиди
сушени боровинки
бадеми
/За детето слагам само 2 кутии локум, предварително нарязан, че то не обича други неща/
сусам и кафява захар за поръсване

Програма: сладък хляб за 1500г.  За Мулинекс е 3 ч. и 55 мин.
Избирам  слабо препичане на коричката.

Вече съм с Горение и ползвам програма домашен хляб. Наложи се да  прекъсна преди печенето и да почакам, докато се надигне още. Имайте предвид, че при печенето също се надига доста.

Бъркалките се омазняват /с четка/.. Добавят се яйцата, разбити с вилица със захарта, ванилията и брашното. Маята натрошавам най-отгоре. Ако я разтворя в млякото, козунакът опира в капака. При необходимост количеството брашно или мляко се коригира, за да стане хубава топка, която не лепне. Следва добавяне на мазнината лъжица по лъжица, като се изчаква след всяка лъжица да се поеме. Аз слагам мазнината в бехерова чашка и наливам по малко от нея.

Тестото и бъркалките се изваждат  след последното месене. Капакът се затваря, за да не изстива машината. Може даже да се изключи от контакта, все едно е спрял тока. Тя има минути памет и после, като се включи , продължава от там, до където е стигнала. По най-бързият начин тестото се разстила в омазнена тава, слагат се добавките, реже се на три и се усуква. Прави се плитка, която се връща в казанчето, но без бъркалките.

Последните минути от втасването, точно преди печенето се намазва с жълтък /може жълтъкът да се смеси с малко мазнина/ и се поръсва със сусам и захар.


Случвало ми се е маята да дойде повече и да опре в капака. Тогава около 10 мин. преди края на печенето премествам казанчето в предварително загрята фурна и доопичам там, за да не остане отгоре суров.

Ако не се надигне достатъчно, при следващия опит маята може да се активира.
Ако се надигне прекалено и опре в капака, при следващия опит може да се сложи студено мляко, вместо топло.


От няколко години правя все по тази рецепта и ми се получава чудесен козунак.

# 716
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 909
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, ние добавяме 30 г олио на хляб с 600 г брашно. Тогава не е жилав. Когато съм забравяла да добавя олио, е жилав.
Благодаря!

# 717
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 088
Привет,

От години не бях правила хляб, сега отново извадих машината. Но ми се получава сух, следвам си стандартна рецепта. Оцет ли се добавяше? Зехтин слагам 2-3 с л на 450-470 гр брашно.
Моля за съвет Simple Smile

# 718
  • 1st floor
  • Мнения: 9 138
Определено има някаква разлика в начина на работа на новата машина, спрямо старата. На външен вид са абсолютно еднакви, с еднакви програми. Първият път превтаса хлябът, не знам защо. Пробвах с половин пакечте мая, малко му беше и стана сбит. След това хлябът започна да се получава. Продължавам да не меря нищо, всичко на око. Гледам само, като почне да бърка в началото тестото и дослагвам, каквото трябва. ММ вчера трябваше да го направи - ми, стана по-твърдо тестото, според него така трябвало да е, ама хлябът стана сбит и не достатъчно висок. Голям разбирач...
Другото, което е различно в машината - прави конденз и запотява леко стъклото от врътершната страна. Старата никогат не е правила така. Та почвам да си мисля, че явно капакът уплътнява по-добре и не позволява да излиза топлото - от там идва и по-високата температура, която чувствам вътре при подгряване и втасване.  Или пък е обратното - Laughing просто си вдига по-висока температура и съответно нагрява повече течностите и те се изпаряват...

# 719
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 377
Привет,

От години не бях правила хляб, сега отново извадих машината. Но ми се получава сух, следвам си стандартна рецепта. Оцет ли се добавяше? Зехтин слагам 2-3 с л на 450-470 гр брашно.
Моля за съвет Simple Smile
при така написана "рецепта" ще е сух Smiley
дай течност, мая ... за да получиш адекватен отговор.

Общи условия

Активация на акаунт