Обичаи при помен за починал

  • 14 945
  • 85
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 5 017
Храната не се носи на гробища, вкъщи или на заведение.

# 76
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 358
Ами явно пак зависи, който както си го направи. При нас подавките винаги се подават на гробищата. Аз, например, никога не съм правила помени по заведения или вкъщи.

# 77
  • Мнения: 5 017
Явно навсякъде е различно, затова като се пита, да се уточнява и региона. При нас се раздава толкова много, че е невъзможно да стане на гробището или в църква. Особено на 40.

# 78
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 269
И аз знам на задушница на гроба семейството заедно да похапне със своя покойник - прелива се гроба с вода и вино донася се любимата му храна и жито Все пак духа на покойника трябва да бъде умиротворен за да се пренесе в отвъдното спокойно

# 79
  • Мнения: 5 017
При нас се ходи на гроба, палят се свещи, прелива се, раздава се нещо за ядене в торбичка на някой, но самия помен и самото раздаване се прави в къщи, в последните години някои правят в заведение.

# 80
  • Мнения: 118
В нашия край /Кюстендилско/ всеки носи по нещо за хапване на помена. Оставя се и от него на гроба. Раздава се и на хората.

# 81
  • Мнения: 7 927
При нас нищо не се носи на помена, а подавките се подават пред портата на гробищата, не вътре. Сега най-често се поръчват в траурните агенции и са пластмасови кутии с малка кутийка жито, хлебче със салам, вафла, халвичка и дребни бонбони.
В Добруджа пък едно време се подаваха порцеланови чинии, пълни с разни неща, и баба имаше цял куп единични чинии.

# 82
  • Мнения: 1 272
За мен това са някакви езически обичай, на някои места трябва да облекат някой с дрехи, обувки, което въобще не мога да го разбера, разхишение на пари, храна, оставяне по гробовете, постилане върху гроба и поставяне на храна, как да ям на такова място. Наистина не виждам смисъл във всичко това.  Бях на погребение в чужбина и тук погребенията са само с урна, като тяло, ковчези няма. След това има кафе и нещо сладко. Много по-добре и много по-нормално минава всичко, говорят за живота на починалия. Аз ревах най-много, ама такъв ни е манталитита.

# 83
  • Майничка
  • Мнения: 12 584
Е, с урна е, ако е имало кремация, ако предстои или ще има погребение в гроб, си е с ковчег, отворен или затворен, както си реши семейството.
В периода на ковид кризата масово кремираха и тук, и в чужбина.

# 84
  • Мнения: 412
В нашия край (югоизточен), преди години (сега не е така) освен раздавката се даваха чинии, солници, кърпи или други предмети от бита.
На времето се е смятало, че всеки път като си солиш от тази солница, всеки път като ядеш от тази чиния си спомняш за покойника.

Чрез предмет да запазят спомена на човек.
На времето хората не са имали толкова средства и не са си купували (масово) комплекти чинии или не са ползвали само подхождащи си кърпи към интериора на банята. Ползвало се е каквото има.

А храната се подава за „Бог да го прости“ както обясни някой горе по-добре от мен.

За сегашните времена този обичай не е подходящ. Макар че, основната идея да се е запазила в известна степен. Аз пазя часовника на дядо и любимото ножче на баба. Не ги ползвам всеки ден, но са ми скъп спомен, останал от тях.Понякога отварям кутията и си ги гледам. За други мои любими хора имам останали само снимки.

Мисля, че традицията произлиза от там - да се запази спомена за някой. Защото човек умира тогава, когато спрат да го споменават.

# 85
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 358
  Бях на погребение в чужбина и тук погребенията са само с урна, като тяло, ковчези няма.

Попаднала си на такова. Урна ще има, ако е кремиран, иначе няма как да поберат тялото в урна, а не всеки иска да бъде кремиран. Отделно, че дори и да се кремира, пак се избира и плаща ковчег. За съжаление, прясно знам колко струва това "приключение" в чужбина- между 3 и 6 хиляди евро. Така че сравненията с урните в чужбина не са релевантни в темата.

Общи условия

Активация на акаунт