Мултикукър или еър фрайър

  • 30 374
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 25 788
При готвене с Нинджа, вмирисва ли се кухнята?
Имам предвид, натрапчиво ли е миризмата на готвено?
Еър фрайър майка ми ползва, но на барбекю то си навън и се усеща миризма на храна, дори на открито, около уреда. Нинджата "по-миризлива" ли е Simple Smile?
Зависи какво готвиш..веднъж умирисах целия апартамент с едни.наденици. Също и печурки в масло като правя, мирише.

# 16
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Няма как да няма миризма. При готвене под налягане започва да мирише като изпуснеш парата или като отвориш капака, което е напълно нормално. Но според мен една идея по- малко, отколкото ако готвиш на котлон в нормална тенджера.

# 17
  • Мнения: 1 914
Здравейте има ли някой с мултикукър на Филипс или Тефал с функция пържене, може ли мнение?

# 18
  • Мнения: 2 147
Здравейте. Ще следя темата, имам намерение да подаря комбиниран уред на близки.
Имам въпрос. По принцип може ли да се използва само еър фрайър (или съответно тази функция в комбиниран уред) за претопляне на храна? Thinking Ако сте пробвали, става ли бързо и затоплянето равномерно ли е (и отвън, и отвътре)? А мултикукърът може ли да се използва за същото и той (предполагам се прави без вакуум, ако е възможно)? Благодаря предварително. Simple Smile

# 19
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Здравейте, имам Нинджа, можете да си претопляте и на програма печене. Също така уредът има функция за поддържане на топла храна до 12ч. Каквото и да приготвите, слагате херметическия капак и храната остава топла.

# 20
  • Paris, France
  • Мнения: 14 116
Имам въпрос. По принцип може ли да се използва само еър фрайър (или съответно тази функция в комбиниран уред) за претопляне на храна? Thinking Ако сте пробвали, става ли бързо и затоплянето равномерно ли е (и отвън, и отвътре)? А мултикукърът може ли да се използва за същото и той (предполагам се прави без вакуум, ако е възможно)? Благодаря предварително. Simple Smile

Да, еърфрайърът претопля идеално малки парчета хрупкава храна като пица, пържени картофи, панирани хапки, кюфтенца, баница, кроасани и всякакви подобни боклуци. Може да претопли, разбира се и по-големи парчета месо, но ги пресушава отвън, а вътре може да останат хладни. Може да стопли и течна храна, но за мене занимавката е безсмислена и бавна, защото има покриване, пъхне и вадене на гореща купа от горещ уред. 

Всеки мултикукър, с налягане или без, претопля идеално манджа, супа и даже печива, които са печени в него, но това става бавно за малки количества.

И манджа, но и печива и хрупкаво се претоплят най-бързо в микровълнова. За да са хрупкави се ползва специална тава от ферит, която микровълните загряват и така поставената на нея част си остава хрупкава. Тавата се загрява 2 до 5 минути първо.

За малки количества храна от фурна има toaster oven - фурнички с малък размер. Майка има такава. Те загряват много бързо.

Само за претопляне не бих купувала огромен, комбиниран уред.

Ако го купувате за възрастен човек, имайте предвид, че големите уреди са тежки, някои херметици трудно се отварят и затварят. Затварянето на Cookeo изисква доста сила, свалянето на вътрешния капак също. Ако човекът не знае чужд език може и да не се оправи с програмите.

# 21
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Аз, обаче, си ползвам микровълновата за претопляне.
Оньи ден пробвах функцията за топла храна. Напраеих телешко варено сутринта и за вечеря беше все още горещо.

# 22
  • София
  • Мнения: 4 058
Здравейте.
 Лесно ли се свиква с готвенето в Instant Pot и може ли да замести напълно котлон, тиган и може би фурна за 1 човек? Като цяло интересува ме дали е подходящ за студент- липса на време, липса на място и най-вече абсолютна липса на познания в готвенето. Дали би могъл да се научи лесно да го ползва?

# 23
  • Мнения: 1 914
Здравейте, имам Нинджа, можете да си претопляте и на програма печене. Също така уредът има функция за поддържане на топла храна до 12ч. Каквото и да приготвите, слагате херметическия капак и храната остава топла.
Доволни ли сте от Нинджата, става ли и за пържене с горещ въздух?

# 24
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Здравейте, да, има функция aircrisp, което е пържене с горещ въздух.
Aunt ogg, тези уреди са идеални за студенти и малки домакинства,лесни са за употреба.

# 25
  • Paris, France
  • Мнения: 14 116
Здравейте.
 Лесно ли се свиква с готвенето в Instant Pot и може ли да замести напълно котлон, тиган и може би фурна за 1 човек? Като цяло интересува ме дали е подходящ за студент- липса на време, липса на място и най-вече абсолютна липса на познания в готвенето. Дали би могъл да се научи лесно да го ползва?

Не може да замести нито котлон, нито тиган, още по-малко фурна. Instant pot е електрическа тенджера под налягане и замества супер пълноценно точно това - тенджера под налягане. Това е последният уред, който бих купила ако бях студентка. Бих започнала с:

1. Индукционен котлон. Става за пържене, готвене. Не става за печене на това, което може да се изпече на обикновен, газов котлон, като баница, хляб, някои кексове дори и да донакупим чугунени съдове. Диаметрите са 10 до 22см и 12 до 26см обикновено. Ако се прави често кафе в италианска кафеварки е добре да е 10 до 22см. Кафеварката трябва да е за индукция. Не става за тенджера под налягане, защото са по 2000W и имат само 10 степени, та една е ниска, а следващата е много силна. Те са 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, 200, 220 и 240°С.

2. Втори индукционен котлон, за всеки случай с различен диаметър. Silvercrest в Lidl са леки, 3г гаранция и евтини. Наскоро имаше 10 до 22см за 23 евро.

3. Тигани и тенджерки, джезве ако пие турско кафе, чайник ако пие чай, кафеварка ако иска еспресо за индукционен котлон. Tefal имат много хубави, леки тенджери и тигани, които се складират  една в друга и с портативная дръжка, капаци. Тези, например.

https://www.cdiscount.com/maison/cuisson/tefal-l6549302-ingenio- … 49302.html#mpos=2|cd

С майка ми ползваме купени преди 20-25г и мием в миялна и са като нови. Само смених дръжката.

4. Комбинирана микровълнова, но и обикновена е помощ. Комбинираната да вдига до 250°С и да има долен реотан. За обикновена има съдове от ферит, които правят запечена кора отдолу. Да не е от най-малките, а поне 25л, но 30 и 35 също е много добре. Отворите да не са на тавана, та да може да слага неща върху нея. Има и микровълнови с еърфрай и ми се струват по-добре опция за студент.  

5. Съдове за микровълнова. От силикон за кексове ако иска, мъфини, хляб. Може да купи тостер-грил за да си прави препечен хляб и риба и месо на грил. Ето такъв:

https://www.amazon.fr/B-BAD-70120-Grill-Micro-ondes-Rouge/dp/B073WWZQBG

Има тенджери, в които може и кекс и хляб да се изпече, тук има снимка в отзивите на кекс. Прегорял е, но това е защото са я сложили на висока мощност:

https://www.amazon.fr/KitchenCraft-Po%C3%AAle-grill-multifonctio … 8LGYKYN&psc=1

Ей такова имах аз и в него съм пекла хляб, пържоли, кюфтета, пилешко. Сутрин си правех яйцата в него в силиконовата форма. Мъфини съм правила, печена риба, баница:

https://www.amazon.fr/Microhearth-C11RC4-tous-jours-micro-ondes- … 6U3IOSG&psc=1

Продаваше се под друга марка преди 30г в Англия. Във Франция го имаше като Kitchen up, в Русия Reheatza. Ето го на добра цена.

https://newtonexport.com/fr/poeles-et-casseroles/96537-poele-pou … QYAyABEgJKEfD_BwE

6. Ако обича бобови, меса, манджи да купите кукър с налягане, но който може и да пече. Добре е да е лек и капакът да е закачен.

Има обособени уреди като оризоварки и пароварки, които биха били в помощ на човек, който яде ориз или на пара всеки ден, но на мене лично не биха ми потрябвали.

А какво обича да яде студентът?

Разгледайте сайтовете за уреди на старо! След Коледа има чисто нови, в гаранция на половин цена.

За мене котлон и комбинирана микровълнова с голяма площ на чинията са идеалното начало, все още.

# 26
  • Русе
  • Мнения: 11 923
Откакто имам Еър фрайър и мултикукър почти не използвам фурна и котлони, а приготвям храна по 3 пъти на ден. Изхвърлила съм и спрях да купувам тенджери и тигани и няма сила , която да ме накара да се върна към микровълнови и печки. В последните две кухни които направихме на вилата изобщо не съм ги включила, въпреки не малкото пространсво , да сметка на 3 вида еър фрайър, мултикукър , плоча за печене

# 27
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
За студентстване комбиниран уред и индукционен котлон са напълно достатъчни.

# 28
  • Мнения: 4 053
Здравейте!
Интересувам се от готвене на телешко месо в момента.
Може ли да ми препоръчате точно какъв мултикукър да си закупя, защото виждам че има различни видове с налягане, без, също и за готвене на пара и тн?
На специална диета съм при която не мога да консумирам пържени храни, подправки, сурови храни и се стремя всичко да е сготвено и много диетично.
Разгледах в Технополис секцията с мултикукъри и не знам дали те си заслужават или тази Нинджа която споменавате тук.
https://www.technopolis.bg/bg//Malki-elektrouredi/Za-kuhnyata/Mu … okers/c/P11130423
Склонна съм да инвестирам в уред, стига да мога наистина да си помогна в диетата.

# 29
  • Paris, France
  • Мнения: 14 116
Телешкото месо увира сравнително бързо, но под налягане още по-бързо. Телешко варено правя за 1-1.30 часа. 15 мин да вдигне налягане, 20 мин под налягане и още 30 да падне само. Може и 30 мин под налягане и да извади налягането веднага, но е загуба на енергия.

Нинджата е тенджера под налягане с функция халогенен капак. Яденето от еърфрай не е особено полезно.

Общи условия

Активация на акаунт