За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 904
  • 749
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 9 144
за готвене ще става.

# 16
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 570
Това със стоте удара едно време се правеше за козунак, за да стане на конци. Майсторите пекари обясняват, че се ползвало за тесто с по-голямо количество течност спрямо брашното, има разни техники, но това са някакви много тънки подробности за ония дето ходят по състезания и се набират за мишленски звезди.

Виждала съм савойско замразено, но то е доста сухо, като кейл и сигурно е по-подходящо. Обикновено зеле не бих замразявала, мисля че ще стане кашаво, то си е сочно, но ако някой е пробвал да казва.

# 17
  • Мнения: 4 818
Момичета, мога ли да замразя прясно зеле, нарязано във фризера. Много рядко ползвам, а ми остана и не искам да хвърлям храна.И ако мога , за какво да използвам-само сготвено или става пак за салата?
От кисело завивам и замразявам - става, прясно - не вярвам .
Защо не го оползотвориш по някакъв приятен начин начин - в темата имаше скоро рецепта за бърза туршия, другото което ми хрумва е да добавиш сол, настърган морков( и ако харесваш целина листа ), вода да го покрива и да оставиш да ферментира .На топло за седмица мисля ще е готово , прибираш в хладилник и имаш салата за още седмица поне.

# 18
  • Русе
  • Мнения: 5 264
Скрит текст:
Момичета, мога ли да замразя прясно зеле, нарязано във фризера. Много рядко ползвам, а ми остана и не искам да хвърлям храна.И ако мога , за какво да използвам-само сготвено или става пак за салата?

Предлагам ти да направиш тази салата. Бързо свършва. Прясно зеле, както са посочили по горе не е удачно да се замразява. Не знам дали приготвяте кисело зеле, но след замръзването му, то просто се разпада и губи вкус.
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/11/blog-post_17.html

# 19
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 750
Преди време, Пепчо писа, че при варенето на боб, слага сода в първата вода, която после изхвърля.
Въпроса ми е:
Изплаква ли се боба след това, от содата и каква вода се налива после /гореща или студена/?

# 20
  • In transit
  • Мнения: 11 985
Не съм Пепчо, но аз слагам сода за омекотяне на водата и не я махам/изплаквам. Така се сварява и по-бързо боба. Т.е содата я слагам във втората вода, с която си варя боба.

# 21
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 750
Благодаря ти, Мikkey! Не променя ли вкуса на ястието?

# 22
  • In transit
  • Мнения: 11 985
Не, по никакъв начин.

# 23
  • Русе
  • Мнения: 5 264
Скрит текст:
Преди време, Пепчо писа, че при варенето на боб, слага сода в първата вода, която после изхвърля.
Въпроса ми е:
Изплаква ли се боба след това, от содата и каква вода се налива после /гореща или студена/?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

# 24
  • Мнения: 5 754
Момичета и момче😀, правих джолан чорба, но стана редичка. Малко ми дойде брашното. Сега, ако запържа в масло още няколко лъжици брашно и прибавя към чорбата ще се сгъсти ли или да не се занимавам. С оризово брашно сгъстявах.

# 25
  • Мнения: 9 593
Има ли някаква особеност при месенето на тесто в планетарен миксер? Както при хлебопекарните, например.

# 26
  • Мнения: 9 144
Преди време, Пепчо писа, че при варенето на боб, слага сода в първата вода, която после изхвърля.
Въпроса ми е:
Изплаква ли се боба след това, от содата и каква вода се налива после /гореща или студена/?
Изливам,  измивам и наливам чиста студена вода. Със содата водата става жълтеникава

# 27
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Има ли някаква особеност при месенето на тесто в планетарен миксер? Както при хлебопекарните, например.
Аз установих, че е ми харесва да спазвам принципа за поставянето на продуктите при хлебопекарните и така действам. Иначе първо се пробвах на принципа на ръчното месене. Simple Smile

# 28
  • Мнения: 9 593
Има ли някаква особеност при месенето на тесто в планетарен миксер? Както при хлебопекарните, например.
Аз установих, че е ми харесва да спазвам принципа за поставянето на продуктите при хлебопекарните и така действам.

А поема ли повече брашно? Всъщност брашното как го слагаш - наведнъж и пускаш или постепенно?

# 29
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Има ли някаква особеност при месенето на тесто в планетарен миксер? Както при хлебопекарните, например.
Аз установих, че е ми харесва да спазвам принципа за поставянето на продуктите при хлебопекарните и така действам.

А поема ли повече брашно? Всъщност брашното как го слагаш - наведнъж и пускаш или постепенно?
За поемането не съм забелязала... А слагам първо течните (в купата на миксера активирам свежа мая (ако ползвам таква и след това добавям течностите, а отгоре насипвам брашното да стои над течностите (точно като при хлебопекарната), но не слагам всичкото брашно - едни 100-200г оставам за добавяне, докато ми хареса тестото. Пускам, забърква и тогава добавям още брашно.  Всъщност така действам винаги с тестата.

Общи условия

Активация на акаунт