Намерих инфо как се изчислява гликемичният товар на храните и си го запазих.
"Какво е гликемичен товар?
Да съдим само по гликемичния индекс или само по количеството въглехидрати в храната, е некоректно. Класически е примерът с динята, която по принцип е с висок гликемичен индекс, но поради много високото съдържание на вода има малко въглехидрати и съответно не предизвиква очаквания рязък скок на кръвната захар.
Гликемичният товар, като взема предвид гликемичния индекс, показва как количеството въглехидрати в храната влияе върху поведението на кръвната захар. Ще рече – той обединява качествените и количествените характеристики на храните по отношение на въглехидратите. За единица гликемичен товар се приема нивото на повишаване на кръвната захар след приема на 1 г глюкоза.
Гликемичният товар (GL/ГТ) за която и да е храна се изчислява, като количеството въглехидрати в 100 г от нея се умножи по гликемичния индекс за съответната храна и се раздели на сто.
Да се върнем на примера с динята и да я сравним с поничка със сходен ГИ, но с по-високо въглехидратно съдържание:
Гликемичният товар (ГТ) на динята е (72 ГИ х 5 г въглехидрати) /100 = 360/100 = 3,6
ГТ на поничка от бяло брашно е (76 ГИ х 23 г въглехидрати) /100 = 1748/100 = 17,48
Ябълката и картофът имат различни гликемични индекси и сходни нива на въглехидрати:
Гликемичният товар (ГТ) на ябълката е (38 ГИ х 13 г въглехидрати) /100 = 494/100 = 4,94
Гликемичният товар (ГТ) на картофите е (85 ГИ х 14 г въглехидрати) /100 = 1190/100 = 11,90
Съответно поничката и картофите водят до много по-сериозно гликемично натоварване за организма от динята и ябълката. Принципно храните с нисък GI имат нисък GL. Но и някои храни с висок GI (динята) могат да имат нисък GL.
Групирането на храните според гликемичния товар е както следва:
под 10 – с ниско гликемично натоварване;
между 11 и 19 – със средно;
над 20 – с високо гликемично натоварване."