Нашите любими торти - покрития, глазури и фигурки за тях - тема 141

  • 10 999
  • 158
  •   1
Отговори
# 105
  • Русе
  • Мнения: 5 223
Скрит текст:
Здравейте отново, дами и Пейчев! Онова време на годината е, четвъртата по ред торта, този път за мъжа ми Grinning Писах и преди, че след като вече доста ни (ми) омръзна най-вкусната шоколадова торта с различни вариации на крема, бях решила тортата за мъжа ми да е по-различна. Затова се спрях на Естерхази. Пробвахме я веднъж в едно заведение преди няколко месеца и много ни хареса. Е, няма да е шоколадова (като за щерката) и висока (като за zenata Grinning ), но се надявам да се получи добре.

И сега на въпроса. Реших вместо с бланширани бадеми, да я правя с небелени. Обаче ги смелих сурови. Не трябваше ли да ги запека леко преди това? Египетската торта, която се прави с лешници, никак не ми харесаха блатовете със сурови лешници. Може ли да прекарам през фурната смлените бадеми за 5-7 минути?

И още един въпрос, сместа с белтъците и бадемите няма ли да спихне, докато се пекат първите два блата?

Ох, имам и едно под година и половина за "помощник", ще трябва и с това обстоятелство да се съобразявам. Сега обира смлени бадеми от купата на чопъра и ги яде Joy

Виж тази рецепта на Мария Митева дали ще ти помогне. Тя казва, че тортата направена със сурови бадеми е с по наситен аромат.

# 106
  • Мнения: 2 558
Пейч, запекох го леко. Обаче това ми е най-малкият проблем Confused Според мен блатовете останаха недоизпечени. Миришат на яйца... Като ги пипна, лепнат по пръстите ми и остават парченца по тях. Едвам ги отлепям от хартията Cry Не знам дали да я сглобявам изобщо Cry И блатовете станаха едни тънки. Изобщо не знам дали ще успея и да ги вдигна...

# 107
  • Русе
  • Мнения: 5 223
Скрит текст:
Пейч, запекох го леко. Обаче това ми е най-малкият проблем Confused Според мен блатовете останаха недоизпечени. Миришат на яйца... Като ги пипна, лепнат по пръстите ми и остават парченца по тях. Едвам ги отлепям от хартията Cry Не знам дали да я сглобявам изобщо Cry И блатовете станаха едни тънки. Изобщо не знам дали ще успея и да ги вдигна...

Когато изпичам блат върху хартия, още докато е топъл го обръщам обратно върху дъска и хартията намазвам с помощта на четка и вода. После много лесно се отделя.
Всеки според фурната си. Обикновено изпичам блатовете /за торта Гараш при мен са същите/ докато хванат корица отгоре и краищата започнат леко да покафеняват. Щом остават парченца тесто, блата не е изпечен. И това е проблем. Освен да ги върнеш във фурната да се допекат не виждам как можеш да ги спасиш.

# 108
  • Мнения: 2 558
Писах на една сладкарница да ги питам дали ще имат утре каква да е торта на витрина.... Unamused Много ми е тъпо и много ме е яд. Всеки път се заричам, че следващия път ще поръчам и всеки път се изкушавам да я правя аз.

А кремът е ужасно маслен Cry

# 109
  • Русе
  • Мнения: 5 223
Скрит текст:
Писах на една сладкарница да ги питам дали ще имат утре каква да е торта на витрина.... Unamused Много ми е тъпо и много ме е яд. Всеки път се заричам, че следващия път ще поръчам и всеки път се изкушавам да я правя аз.

А кремът е ужасно маслен Cry

Една ф-к позната я прави по нейна рецепта и много я похвали. Ето снимката на направената торта, без шоколадова декорация.

# 110
  • Мнения: 2 558
По рецептата, която пусна по-горе ли? Аз май гледах на Вероника рецепта.

Ако Тита Кейкс нямат торти утре сутрин, ще правя пак най-вкусната шоколадова торта Joy Joy Joy

# 111
  • In transit
  • Мнения: 11 905
Пейч, запекох го леко. Обаче това ми е най-малкият проблем Confused Според мен блатовете останаха недоизпечени. Миришат на яйца... Като ги пипна, лепнат по пръстите ми и остават парченца по тях. Едвам ги отлепям от хартията Cry Не знам дали да я сглобявам изобщо Cry И блатовете станаха едни тънки. Изобщо не знам дали ще успея и да ги вдигна...
Колко време ги пече? Аз ги пека за 7-9 минути, на 200С. Щом лепнат, са недоизпечени. Можеше да ги върнеш за доизпичане.
Блатовете са си тънки по принцип на тази торта, а крема е маслен, но вкусен.

# 112
  • Мнения: 77
Здравейте!
Аз пиша само да се отчета. Направих ванилени блатове и крем от маскарпоне с дулсе де лече и малко прясно мляко. Отгоре и отстрани поръсих с препечени кокосови стърготини. Блатовете изпекох, клечката излизаше суха, и пружинираха, обаче след като тортата престоя ден в хладилника, някак изглеждаха като леко глетави, а не бяха, защото имаха хем минимален загар по краищата, хем и суха клечка. Предполагам са поели от крема, а и от престоя в хладилника. Така или иначе тортата се изяде и хареса много Simple Smile Благодаря за съветите и насоките!

# 113
  • Мнения: 2 558
Мики, 6-7- 8 минути на 180 градуса. После някои благове ги върнах за доизпичане, а други не, защого дребчо се събуди. И направо си я слобих, защото ми писна. Ще правя по някое време захарната заливка и украсата с шоколад. Идея си нямам дали ще става за ядене Grinning

Лемънкъпкейс, аз правих ванилени блатове по Ирина Купенска, но останаха и според мен глетави. Ти по нейната рецепта ли ги прави?

# 114
  • Мнения: 77

Лемънкъпкейс, аз правих ванилени блатове по Ирина Купенска, но останаха и според мен глетави. Ти по нейната рецепта ли ги прави?
Да, Барбалена! Даже от тази тема взех и рецептата. Значи не е бил само при мен проблемът с глетавото. Бях тръгнала да правя на Мики предложението за блатове от тортата Киндер Парадизо, но се оказа, че нямам нишесте, а и като добавим, че имам няколко неуспешни опита за торти с блатове с разделяне на белтъци и жълтъци - не се престраших този път, защото нямах и време за отреагиране (всичко в последния момент правих). Трябва да опитам някой ден пак този тип блат, може пък да успея.

# 115
  • In transit
  • Мнения: 11 905
Този метод, с разделянето на белтъци от жълтъци, който се ползва в биксвитените блатове е по-лесен за работа, особено, ако белтъците леко се загреят до 40-45С. Стават по-стабилини и устойчиви, като се добавят останалите съставки.

# 116
  • Мнения: 192
Здравейте, сладкотворци.
Отново се налага да се обърна към вас за помощ, защото тук получавам най-адекватните съвети.
Скоро брат ми ще има рожден ден и аз се реших да се пробвам най-сетне да работя с фондан. Идеята ми е само да облицовам тортата отстрани с него, като разбрах, че трябва да го положа върху маслен крем или ганаш, при добре охладена торта. Отделно от това, реших да поръчам принт декорация от фонданова хартия /ленти, които ще залепя отстрани върху фондана и фигурки за отгоре. Гледах клип за това как се лепят изрязаните фигурки върху парче фондан, но с какво се залепват за него?!
И още един въпрос – маже ли се нещо върху ганаша/масления крем, за да се положи фондана или просто се поставя и се прилепва....няма ли да падне, щом е само отстрани?!
Сигурно ще ви се сторят смешни моите въпроси, но имам голямо желание да направя тази торта и ще съм ви благодарна да ми отговорите. Simple Smile

# 117
  • Мнения: 1 521
Здравейте, сладкотворци.
Отново се налага да се обърна към вас за помощ, защото тук получавам най-адекватните съвети.
Скоро брат ми ще има рожден ден и аз се реших да се пробвам най-сетне да работя с фондан. Идеята ми е само да облицовам тортата отстрани с него, като разбрах, че трябва да го положа върху маслен крем или ганаш, при добре охладена торта. Отделно от това, реших да поръчам принт декорация от фонданова хартия /ленти, които ще залепя отстрани върху фондана и фигурки за отгоре. Гледах клип за това как се лепят изрязаните фигурки върху парче фондан, но с какво се залепват за него?!
И още един въпрос – маже ли се нещо върху ганаша/масления крем, за да се положи фондана или просто се поставя и се прилепва....няма ли да падне, щом е само отстрани?!
Сигурно ще ви се сторят смешни моите въпроси, но имам голямо желание да направя тази торта и ще съм ви благодарна да ми отговорите. Simple Smile
Фонданът леко се навлажнява преди да се залепи принтът върху него. Може с вода, може с алкохол. Ако самият фондан е достатъчно лепкав, може и с нищо да не мажете, просто леко притискате, за да се залепи добре.
Върху масления крем нищо не мажете, директно слагате фондана и притискате с шпатулата, за да се обере въздуха.

# 118
  • Мнения: 192
Здравейте, сладкотворци.
Отново се налага да се обърна към вас за помощ, защото тук получавам най-адекватните съвети.
Скоро брат ми ще има рожден ден и аз се реших да се пробвам най-сетне да работя с фондан. Идеята ми е само да облицовам тортата отстрани с него, като разбрах, че трябва да го положа върху маслен крем или ганаш, при добре охладена торта. Отделно от това, реших да поръчам принт декорация от фонданова хартия /ленти, които ще залепя отстрани върху фондана и фигурки за отгоре. Гледах клип за това как се лепят изрязаните фигурки върху парче фондан, но с какво се залепват за него?!
И още един въпрос – маже ли се нещо върху ганаша/масления крем, за да се положи фондана или просто се поставя и се прилепва....няма ли да падне, щом е само отстрани?!
Сигурно ще ви се сторят смешни моите въпроси, но имам голямо желание да направя тази торта и ще съм ви благодарна да ми отговорите. Simple Smile
Фонданът леко се навлажнява преди да се залепи принтът върху него. Може с вода, може с алкохол. Ако самият фондан е достатъчно лепкав, може и с нищо да не мажете, просто леко притискате, за да се залепи добре.
Върху масления крем нищо не мажете, директно слагате фондана и притискате с шпатулата, за да се обере въздуха.
Да, гледах на клип, че леко мажат с четка, но не знаех дали е вода или друго.
А ако тортата е измазана с ганаш, мога ли отгоре да поставя фондан?

# 119
  • Мнения: 6 834
................
А ако тортата е измазана с ганаш, мога ли отгоре да поставя фондан?
Можеш. Важно е фонданът да няма досег с млечен или сметанов крем.

Общи условия

Активация на акаунт