КОЛЕДА 2023/2024

  • 92 191
  • 1 156
  •   1
Отговори
# 45
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 729
Линцери, меденки и   шоколадови бисквити трюфел задължително правя.  Украсата на меденки не ми се получава, но и неукрасени  се изяждат : ) Вече купих един пакет червени боровинки за маслените бисквити на Марчева, че декември все не успявам да открия.  Това ще са новите бисквити, които ще пробвам тази година.

# 46
  • Мнения: 7 057
Всяка година правя задължително меденки. Изпробвала съм през годините доста рецепти от тая тема, затова се записвам и сега, да следя за интересни идеи.

# 47
  • Мнения: 375
Препоръчвам ви турско масло. Много е хубаво - с мирис на масло, без примеси на сол или мирис на сирене. В разфосовка от 1 кг.! Перфектно за сладкиши. В БГ с такова качество е само Президент.


Помествам и рецепта за Елхичките. Много са вкусни! Различни формички за елхички има във фейсбук.


Елхички

2 ч.ч. обикновени бисквити
2 ч.ч. смлени орехи
2 ч.ч. пудра захар /слагам1 и са достатъчно сладки/
100 гр. краве масло
7 с.л. ром
1 бр. белтък на сняг
1 бр. ванилия
1 бр. зелена, сладкарска боя

Всичко се смесва в купа и от полученото тесто се пълнят формичките елхи.
За пънче може да се сложи какаова бисквитка.
Поръсва се с пудра захар.

Така изглеждат:

# 48
  • София
  • Мнения: 11 709
Моля peych да даде линк, моите са на хартия разпечатани и все още н есъм извадила папката с рецептите от миналата година. Помня че рецептата беше от линк който peych сподели, от личния си блог. Квадрат се цепва по четирите страни , прегъват се ъглите като ветрило и в средата се поставя лъжичка сливов конфитюр, или нешо от сорта. Мажат се преди печене. Наистина уникални сладки,


допълвам се:
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/joulutorttu.html
Момчето Пейч ще се отзове, той е готин, но аз ще ти покажа моите може би за тях става въпрос има и пълни обяснение със снимков материал, разбира се и рецепта, но не е задължително да се приготвят от домашно бутер тесто, защото работата е прекалено много, ако реша да ги правя ще си купя фино готово бутертесто.
ДАТСКИ СЛАДКИШ В ОРИГИНАЛНО БУТЕР ТЕСТО

не е хубава снимката, но с набрашнени и омазнени ръце - толкова,

има и още снимки и рецепта тук  - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/11/blog-post_18.html

# 49
  • София
  • Мнения: 2 855
Точно това турско масло съм ползвала и аз за сладки, екстра ми се получиха.

# 50
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 751
Благодаря за темата! Ще се оглеждам за нови рецепти. Традиционно правя меденки, линцер сладки, джинджифилови бисквитки, какаови звезди и АКК.

# 51
  • софия
  • Мнения: 2 913
Моите традиционни сладки са меденки, рохлички, двойно шоколадови напукани сладки, сладки с печати, фунийки с крем, миналата година правих линцер сладки.

# 52
  • Мнения: 5 353
Да, това е моето масло !  Предпочитам го пред "немските".
Марч,  на Пейдж не са с бутер тесто. Маслено е, и това ги прави по коледни.  И твоите изглеждат превъзходно.

# 53
  • Мнения: 11 338
Формички елхички от къде се визмат?

# 54
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Формички елхички от къде се визмат?
От тук:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100089146642155

Аз тази година мисля малко сладки да правя. Седнах да си направя списък. Ами, малко, малко, пак ми се получиха около 10 вида!

# 55
  • Мнения: 435
Момичета и момчета, влизам с въпрос- някой да има рецепта за захаросани ябълки, като тези по панаирите, потроших вече килограм захар, изпробвайки разни от интернет и резултат нула 😞

# 56
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 837
От известно време си мисля за сладък салам. Чета различни рецепти и не знам коя да избера. В някои от тях има сурово яйце. Признавам си, че това ме притеснява. Въпреки че съфорумки, които го правят с него, твърдят, че не е опасно.
Да ми препоръчате рецепта?
И едни фунийки с крем замислям да направя. Ама първо трябва да си купя формите.

# 57
  • Русе
  • Мнения: 5 211
Скрит текст:
От известно време си мисля за сладък салам. Чета различни рецепти и не знам коя да избера. В някои от тях има сурово яйце. Признавам си, че това ме притеснява. Въпреки че съфорумки, които го правят с него, твърдят, че не е опасно.
Да ми препоръчате рецепта?
И едни фунийки с крем замислям да направя. Ама първо трябва да си купя формите.

Може и без яйцата, но вкусът не е същия. Просто намери пресни домашни яйца и няма да имаш проблеми с тях.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_2862.html

# 58
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 106
Момичета и момчета, влизам с въпрос- някой да има рецепта за захаросани ябълки, като тези по панаирите, потроших вече килограм захар, изпробвайки разни от интернет и резултат нула 😞
Скрит текст:
8 ябълки се слагат в тенджерка и се заливат с вряла вода да се напълни тенджерката. оставят се да престоят 3-4мин, вадят се, отцеждат се и се подсушават с кухненска хартия. В подходящ съд на котлона се загряват 400г захар, 100мл вода и 1сл лимонов сок докато захарта се разтопи като не се бърка, само се разклаща съда от време на време. Като се стопи захарта се добавят 4сл мед и се оставя да бълбука на среден огън. Най-лесно се замерва кога е готово с термометър за сладка, трябва да стане 150С. Без термометър се взема малко от сместа с лъжичка и се пуска в купичка студена вода, трябва да се стегне веднага и като се извади от водата да е твърда, чуплива клечка. Ако получената така клечка е мека то сместа трябва да се вари още малко. По желание се добавя червена сладкарска боя. Ябълките се топват в така приготвената смес с помощта на шиш и се остаят да се отцедят на намаслена пекарска хартия. Ако сместа почне да се стяга може да се загрее малко да се отпусне.
От известно време си мисля за сладък салам. Чета различни рецепти и не знам коя да избера. В някои от тях има сурово яйце. Признавам си, че това ме притеснява.
Вместо яйцето сложи 2сл мед.

# 59
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 837
Благодаря и на двамата!
Пейч, тук няма откъде да взема домашни яйца.

Общи условия

Активация на акаунт