КОЛЕДА 2023/2024

  • 93 151
  • 1 159
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 522
Моля за клипа с ментово-шоколадовите елхички и начина на изработка

# 61
  • под тепетата
  • Мнения: 9 364
Yana, в някои веган рецепти заместват яйцето с банан, но и вкусът ще се промени.

# 62
  • Мнения: 6 009
Здравейте и от мен и благодарности за най-любимата тема по това време на годината!
Всяка година правя по 5-6 вида сладки, като гледам поне половината да са изпитани през годините, а останалите оставям за нови видове.
Тъй като ми поомръзна да правя само сладки, които между другото и подарявам, и всяка година се заричам да пробвам вместо тях нещо друго - я горещ микс в буркан, я щолен, я коледен кейк, но това така и не се случва 😂
Понеже последните Коледи все пропускам сладки с мед, тази година съм си казала, че ще правя задължително.
Ще ви следя и за още сладки вдъхновения.

# 63
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 1 429
Тъй като ми поомръзна да правя само сладки, които между другото и подарявам, и всяка година се заричам да пробвам вместо тях нещо друго - я горещ микс в буркан, я щолен, я коледен кейк, но това така и не се случва 😂

Никакъв избор нямам Joy Роднини и приятели вече взеха да ми връщат празните кутии от миналата година (казала съм да си ги държат, няма да купувам всяка година или да им търся място)...Ако реша да не правя сладки, ще ме линчува разярена тълпа! Предполагам с повечето дами тук е така

# 64
  • Мнения: 6 834
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, аз не слагам яйце в сладкия салам, а го замествам с 2-3-4 с.л. прясно мляко или сметана. Понякога пък с 2-3-4 с.л. по-гъстичък сироп от някакво сладко, най-често от вишни.

# 65
  • Мнения: 574
Здравейте, прекрасни! Тази година съм се вдъхновила да правя няколко вида коледни сладки. За първа година ще ми е. Та ще съм много благодарна за вашите изпитани и лесни рецепти. Обръщам се още от сега към вас,  понеже искам да ги изпробвам предварително. Да видя дали ще ми допаднат и дали изобщо ще успея да се справя. Рових из други теми и намерих мнооого рецепти та ще съм благодарна вие да ми погнете да ги отбера.
Също така искам да попитам с какво мога да заменя канелата и джинджифила в рецептите понеже почти всички в семейството са скарани с тях. Благодаря предварително.

# 66
  • Мнения: 11 393
Винаги слагам в сладкия салам които аз правя като торта желтъци  от магазина, а с белтъците правя украсата! Любимата торта у дома в тя!

# 67
  • Sofia
  • Мнения: 4 592
Накупих още Монарх от Била и приключих с маслото. Ще си ревизирам и украсите скоро, за да знам какво ми трябва. Май облатените ми за мини-щолените свършиха, ще трябва да поръчам от Германия.

Традиционно правя меденки, рохлички, линцери, бадемови топчета, капучинови звезди, мини-щолени, ментово-шоколадови елхички и спирали.
Хвърлих око на мини-пайовете. Колко време издържат?

# 68
  • София
  • Мнения: 6 279
От известно време си мисля за сладък салам. Чета различни рецепти и не знам коя да избера. В някои от тях има сурово яйце. Признавам си, че това ме притеснява. Въпреки че съфорумки, които го правят с него, твърдят, че не е опасно.
Да ми препоръчате рецепта?
И едни фунийки с крем замислям да направя. Ама първо трябва да си купя формите.

Аз правя по рецепта на пеп-4о, дано не бъркам. Без яйца, аз сурови яйца не бих сложила никога, независимо дали домашни или купени.

# 69
  • София
  • Мнения: 10 917
Здравейте, прекрасни! Тази година съм се вдъхновила да правя няколко вида коледни сладки. За първа година ще ми е. Та ще съм много благодарна за вашите изпитани и лесни рецепти. Обръщам се още от сега към вас,  понеже искам да ги изпробвам предварително. Да видя дали ще ми допаднат и дали изобщо ще успея да се справя. Рових из други теми и намерих мнооого рецепти та ще съм благодарна вие да ми погнете да ги отбера.
Също така искам да попитам с какво мога да заменя канелата и джинджифила в рецептите понеже почти всички в семейството са скарани с тях. Благодаря предварително.

Ето няколко от рецептите за сладки, които правя. Може да се спреш на някоя:

Сладки с тахан и петмез

Коледни сладки със стафиди

Сладки с боровинки

Сладки с кедрови ядки и корнфлейкс

Масленките от едно време

Бисквити с фъстъчено масло и парченца шоколад

Виенски ванилени сладки

Линцер полумесеци

# 70
  • Мнения: 8 536
Препоръчвам ви турско масло. Много е хубаво - с мирис на масло, без примеси на сол или мирис на сирене. В разфосовка от 1 кг.! Перфектно за сладкиши. В БГ с такова качество е само Президент.


Помествам и рецепта за Елхичките. Много са вкусни! Различни формички за елхички има във фейсбук.


Елхички

2 ч.ч. обикновени бисквити
2 ч.ч. смлени орехи
2 ч.ч. пудра захар /слагам1 и са достатъчно сладки/
100 гр. краве масло
7 с.л. ром
1 бр. белтък на сняг
1 бр. ванилия
1 бр. зелена, сладкарска боя

Всичко се смесва в купа и от полученото тесто се пълнят формичките елхи.
За пънче може да се сложи какаова бисквитка.
Поръсва се с пудра захар.

Така изглеждат:

Супвр утре съм на пазар в Турция , ще си го взема.Другите продукти не са им хубави за това все избягвам да взема тяхна марка масло
Ще го пробвам

# 71
  • София
  • Мнения: 11 729
Да, това е моето масло !  Предпочитам го пред "немските".
Марч,  на Пейдж не са с бутер тесто. Маслено е, и това ги прави по коледни.  И твоите изглеждат превъзходно.
За турското ли масло пишеш и къде се продава?
Хм... тези сладки ги зная само с бутертесто, ще ми е интересно ако момчето Пейч се включи с рецептата, ще  следя, благодаря!
От известно време си мисля за сладък салам. Чета различни рецепти и не знам коя да избера. В някои от тях има сурово яйце. Признавам си, че това ме притеснява. Въпреки че съфорумки, които го правят с него, твърдят, че не е опасно.
Да ми препоръчате рецепта?
........
КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ С КАРАМЕЛЕНО МЛЯКО

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_91.html
и още едни
КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_377.html
....и коя прекрасница попита за бисквитеното шоколадово руло, имам го и него и е много добро
ШОКОЛАДОВ УНГАРСКИ САЛАМ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_96.html
и всички коледни бисквити и сладкиши са тук. Не го правя за да си показвам блога, почти се знае от достатъчно хора, не това е важното, а важното е, че повечето рецепти са правени от много години, те общо взето се въртят едни и същи като бисквитите и са ползвани от много хора и мисля ,че са били доволни. Не са моя измислица рецептите и към всяка има добавен източник, това е важно, защото може във всеки момент да се направи справка, или да се изгледа видео
 БАКЛАВА - 8 рецепти, всяка по свое му е разкошна
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0% … D0%B0%D0%B2%D0%B0
БИСКВИТИ - 88 рецепти
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B8% … D0%B8%D1%82%D0%B8
 БОНБОНИ - 7 рецепти
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%BE% … D0%BE%D0%BD%D0%B8
 БЪДНИ ВЕЧЕР -  2 бр
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D1%8A% … D1%87%D0%B5%D1%80
КОЛЕДА - 13 рецепти
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D0%BE% … D0%B5%D0%B4%D0%B0

# 72
  • Русе
  • Мнения: 5 223
Скрит текст:
...
Хм... тези сладки ги зная само с бутертесто, ще ми е интересно ако момчето Пейч се включи с рецептата, ще  следя, благодаря!
...
Момичето  Marchеva14 Flowers Rose , G..D.. /Благодаря й за доверието/ е допълнила поста си с линк към рецептата. Затова досега не се включих. Не съм опитвал с купешко бутер тесто тези сладки, но направени така по рецептата която съм дал /превод от финландски/, са божествени. По Коледа много бързо свършиха.


Скрит текст:
Благодаря и на двамата!
Пейч, тук няма откъде да взема домашни яйца.

Яна, когато нямам пресни яйца загрявам 100 мл мляко с малко от захарта , на слаб огън 3-4 от 9 степени и наливам разбитите на пяна яйца. Бъркам докато се сгъсти /станат на крем/ и тогава изстинали прибавям към разбитото краве масло.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 23:56 от peych

# 73
  • Бургас
  • Мнения: 16 314
Цитат на: peych link=topic=1597711.msg47088738#msg470
[/quote

Книга на руски. Сладки и къщичка за Коледа
https://disk.yandex.ru/i/x9ciZkd_XSi6og
Ще помоля линка да го добавите в първият пост! Да ни е под ръка!😉

# 74
  • Мнения: 1 620
Не съм чела тези дни, затова сега оставям в скрит текст рецептата за сладките с джинджифил. Любима ми е, без тези сладки не оставам

Скрит текст:

Миналата година правих така нашумялата елха от бутер тесто, но нещо претърпях крах😂😂😂 на визия не успях да я докарам, поне беше вкусна

Общи условия

Активация на акаунт