Азиатска кухня - тема 2

  • 14 518
  • 249
  •   1
Отговори
# 195
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 8 473
Уакаме салатата ми е любима. Хрупкави, солено сладникави и леко пикантни.

Използвам да се включа с питане. Купувала съм водорасли уакаме - сушени. Дори след накисване са с тотално различен вид, структура и вкус (тежък и неприятен) от тези в ресторантите.  Включително не съм намирала откъде да си купя и сама да си правя същото като в ресторанти и кулинарни щандове.
Питането е какви водорасли да купя, че да си приготвя ресторантски тип салата Simple Smile

Ето на външен вид сравнение.
Сушено и накиснато уакаме


И ресторантско уакаме


Аз корейски моркови съм правила по рецептата на тази корейка: https://youtu.be/EN24Y6Um6_o?si=UBLGrIc9h-zoF1Dc

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 16:47 от АА

# 196
  • Мнения: 1 708
Уакаме салатата ми е любима. Хрупкави, солено сладникави и леко пикантни.

Използвам да се включа с питане. Купувала съм водорасли уакаме - сушени. Дори след накисване са с тотално различен вид, структура и вкус (тежък и неприятен) от тези в ресторантите.  Включително не съм намирала откъде да си купя и сама да си правя същото като в ресторанти и кулинарни щандове.
Питането е какви водорасли да купя, че да си приготвя ресторантски тип салата Simple Smile

И ресторантско уакаме

АА Защото това се нарича Гома уакаме GOMA WAKAME и се различава от другото WAKAME и по вкус.

# 197
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 8 473
Алелуя, някой с адекватно инфо!  Като си купих бях много разочарована и ми беше ясно че са различни, но в англоговорящите сайтове не ми излизаше подходящата информация, а немалко търсих. Отивам да чета пак Simple Smile

Едит: ама то имало 1кг в Алексфиш замразена за 14лв. Направо оферта!

# 198
  • In transit
  • Мнения: 11 906
В Берьозка, на щанда им са от тези гома уакаме. Да разбирам, че те са по-хубавите, така ли?

# 199
  • Бостън
  • Мнения: 13 581
Aaa, тази битка да направя тази салата (ужасно любима, но скъпа - миниатюрна порция почва от $5 и върви до $10-ина, а аз лесно и с апетит мога да замезя с 4-5 порции!) съм я водила и аз, но не продават този вид водорасли при мен по азиатските магазини!
"... the seaweed used is a form of fresh wakame. Japanese seaweed salads are made with Hiyashi Wakame, and are sometimes referred to as Goma Wakame (or, sesame seaweed)."
https://www.willcookforfriends.com/2012/06/japanese-seaweed-sala … for-the-best.html

Но на Амазон успях да намеря пакетите, които ресторантите ползват:
Ingredients
Sesame Seeds & Agar-Agar - Japanese Style Salad in Plastic Container, Ingredients are Sesame Oil, Kikurage Mushroom, Sugar, Vinegar, Salt, Red Pepper, Disodium 5’-Inosinate, Disodium 5’-Guanylate, FD&C Yellow #5, FD&C Blue#1

Същото нещо в Walrmart:
https://www.walmart.com/ip/Packers-Hiyashi-Wakame-Seaweed-Salad- … er-case/798280543


И малко по-малки пакети (доставят ги замразени):
https://www.oceansideseafood.com/products/seaweed-salad-2-lb

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 18:43 от Agent Provocateur

# 200
  • Мнения: 6 844
Нашия не е Берьозка , а е MixMarkt . Ще ида да го прегледам за кимчи. А водораслите ги има в много варианти и на готова салата . Но аз не я харесвам много. Мога съвсем мъничко да си взема и другото остава и затова не взимам. Салати с моркови , зеле , цвекло , водорасли, риби и т.н. също има много видове, но не взимам. Аз салатите сама си ги правя каквито се ядат у дома.

# 201
  • Мнения: 6 837
Mikkey, и на мен гома уакаме ми харесват повече. Като текстура са леко хрупкви, наподобява малко краставица. Вкусът е, както вече са ти казали леко солен, леко сладък, леко кисел, леко пикантен и са подправени със сусамово олио. 
Освен в Берьозка, при нас ги има и в някои други магазини. Една кутийка, която е горе-долу колкото една порция в Хепи е от порядъка на 3-4 лв.
Другият вид, на мен лично, ми бяха много неприятни и като текстура, и като вкус, и като аромат. Мислех да ги ползвам за овкусяване на някой бульон, но след първата проба отидоха на боклука.

# 202
  • Мнения: 2 679
Уакаме салатата ми е любима. Хрупкави, солено сладникави и леко пикантни.

Използвам да се включа с питане. Купувала съм водорасли уакаме - сушени. Дори след накисване са с тотално различен вид, структура и вкус (тежък и неприятен) от тези в ресторантите.  Включително не съм намирала откъде да си купя и сама да си правя същото като в ресторанти и кулинарни щандове.
Питането е какви водорасли да купя, че да си приготвя ресторантски тип салата Simple Smile

Ето на външен вид сравнение.
Сушено и накиснато уакаме


И ресторантско уакаме


Аз корейски моркови съм правила по рецептата на тази корейка: https://youtu.be/EN24Y6Um6_o?si=UBLGrIc9h-zoF1Dc
За уакамето бях питал преди доста време тук, четох и т.н.
До колкото си спомям има 3-4 вида.

# 203
  • Мнения: 1 333
Може ли моля някой който има Лидълско бурканче с Кимчи са покаже снимка?

И ние сме от феновете на азиятската кухня и ви чета редовно, но още много много имам да уча.

# 204
# 205
  • Мнения: 524
На тази фирма купуваме гьоза. Най-различни видове и са страхотни.
Моите познати корейци ми препоръчаха ето тази марка. Имат кимчи направено по различни начини. Те казват кой ти има време да се занимава, като го продават готово.  Аз съм много доволна от тази марка успях да намеря без фиш сос, така ни харесва повече. Всъщност на тази марка има и други неща. Препоръчвам с две ръце ,ако попаднете на нея.
 

# 206
  • Мнения: 1 333
Благодаря ти ТиЛи! Hug

# 207
  • Мнения: 1 708

Китайски яйца с домати и яйчена супа

Рамен с зеленчукови гьози

# 208
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 456
Нашия не е Берьозка , а е MixMarkt . Ще ида да го прегледам за кимчи. А водораслите ги има в много варианти и на готова салата . Но аз не я харесвам много. Мога съвсем мъничко да си взема и другото остава и затова не взимам. Салати с моркови , зеле , цвекло , водорасли, риби и т.н. също има много видове, но не взимам. Аз салатите сама си ги правя каквито се ядат у дома.

Bella-ciao, виж в тази верига магазини Go Asia. От там купуваме някакъв специален розов рамен, гьози, подправки и сосове. Хубави гьози има и в Глобус, но нямам удобен.

# 209
  • Мнения: 524
Моята снимка отново за нищо не става, но беше вкусно. Виждам, че е липсвало нещо зелено.

Вечеря тип: каквото намерих в хладилника. Нудъли с яйца и моркови (имах само червен лук и такъв сложих). Суши с авокадо и краставици (първото, което правя и съм доста доволна от резултата). Гьоза с говеждо булгоги (замразена).

Общи условия

Активация на акаунт