Кулинарните празници започват с нежния вкус на масло Président

  • 9 823
  • 352
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 2 670
Щрудел с ябълки и готови кори
Продукти :
Ябълки - 1 кг., кори - 1 пакет, грис - 1 ч.ч., канела - 1 ч.л., масло  - 1 ч.ч., орехови ядки - 1 ч.ч., настъргана кора на един лимон, пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне :
Измивам ябълките и ги настъргвам. Прибавете гриса, канелата и останалите продукти. Разбъркайте. Разделям корите по две. Слагам от плънката и завивам на руло.Подреждам рулцата в намаслена суха тава. Нарязвам ги на парчета и изпичам щрудела на около 150 градуса до златисто.Още топъл, поръсвам ябълковия щрудел с пудра захар.

# 331
  • Мнения: 147
Рождество е любим празник на цялото ни семейство и подготовката започва от далеч. Украсяваме целия си дом, готвим заедно, играем семейни игри, имаме време само за семейството край трапезата..
Обичаме да правим коледни сладки заедно.
Едни от любимите ни сладки са Brutti ma buoni:
Продукти:
2 бр - яйчени белтъци  L
170 г - кристална захар, захарта може и да се намали спокойно, за мен е прекалено много, но я изписвам така, както е дадена по рецепта
170 г - едро смлени орехи
1/2 ч . л - лимонов сок
1 ч . л - ванилия екстракт
Фурна 170 градуса.
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
Белтъците се изсипват в подходяща тенджера заедно с лим. сок, която се поставя на котлон на 3 - 4 степен от възможни 9 степени. Този начин на разбиване на белтъците на котлон е притеснително за много от Вас, затова може да се поставят в голяма купа с вряща вода и отгоре да се постави купата с белтъците и по този начин за де разбият, т.е. на водна баня.
Започва разбиването им с миксер на максимална скорост. На порции се прибавя захарта и продължава разбиване на максимум, докато се стопи, да няма остатъци от кристалчета на захарта, или за около 3- 5 минути.
Ако се прецени, че температурата на котлона е висока, веднага се сваля на 3-та степен. Получава се много пухкав, стегнат, лъскав крем.
Разбитите белтъци се прехвърлят в купа, добавят се ванилията и орехите, разбърква се с шпатула.                                                                             
Със супена лъжица се загребва от сместа и се изсипва в тавата на купчинки с разстояние между тях.
Пече се на 170 градуса за около 20-25 минути
Охлаждат се и се отлепят от хартията.
Източник: Boutique Kristina-https://boutiquedekristina.com/
Разкошна на вкус ореховка, въпреки че се нарича "грозна", това е така, защото не се оформя, за да е гладка отгоре, На външен вид наистина е малко груба отгоре, но с прекрасна консистенция отвътре и много хубава хрупкава кора отвън.
Рецептата е на Marcheva - съфорумка.

# 332
  • Мнения: 32
Хляб „Наан“

550 г брашно
200 г кисело мляко
12 г сол
10 г захар
7 г суха мая
200 мл вода
100 мл зехтин

150 г краве масло
червен пипер
сол

1. Разтворете в топлата вода маята със захарта и 3 с.л. брашно. Оставете да шупне.
2. В купа пресейте брашното и дабавете солта, шупналата мая, киселото мляко и зехтина. Омесете меко тесто и го оставете в намазнена купа да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение.
3. Разделете на 8 топки и оставете пак да втаса.
4. Разтопете леко маслото и овкусете с червен пипер и сол на вкус.
5. Разточете всяка топка на тънко и печете от двете страни в тиган с незалепващо покритие. Когато извадите всяко хлебче го намажете с ароматното масло.

# 333
  • Мнения: 11 759
M'hanncha (змийска торта)- Нещо като сладка баница, нещо като щрудел, нещо като баклава, ама без сироп. Голяма вкусотия.


Така наречената змийска торта се прави с бадемова паста пълна с аромати, която се оформя и навива в кори за баница, или фино разточено тесто. Изпича се и се поръсва и гарнира с пудра захар и филирани бадеми.

Адаптирах рецептата и към бадемите добавих още екзотика типична за Мароко - фурми, смокини и малко орехи. Стана просто разкошна!


Нужни са 5 фини кори за баница. 4 за навиване на рулото и 1 за поправка на скъсаните части отгоре.

Пълнеж:

100 г филирани бадеми/ или 50 г филирани бадеми + 50 г орехови ядки

50 г печени смокини/ или сушени смокини, нарязани на ситно

50 г фурми / нарязани на ситно

50-60 г кафява захар

50 г краве масло

1 жълтък

1 ч.л. течна есенция ванилия

3 с.л. фреш портокал

1/2 ч.л. смляна канела

1/4 ч.л. смлян кардамон

1 ч.л. настъргана портокалова кора

За намазване на корите: 30 г разтопено краве масло

За намазване оргоре - 1 жълтък разбит с 1 ч.л. ябълков оцет

За поръсване - пудра захар, канела, филирани бадеми



Всички продукти за пълнежа се поставят в кухненски робот и се пасират до получаване на паста. Това се получава за около 2 минути.

Подготвя се лист фолио за свежо съхранение и върху него се изсипва сместа и се оформя като руло/салам с помощта на фолиото. Поставя се в хладилника да се стегне за 15 минути.

Може предварително да се раздели на две части, но на мен по-лесно ми беше от една част после да оформя две рула паста. Изважда се рулото /след като сме подготвили корите-виж по-долу/, с остър нож се разделя през средата на две големи пръчки и се дооформя с ръце.

Подготвят се корите. Разчистете си място на плото, защото ще ви е нужна ширина.

Взима се кора, намазва се с разтопено краве масло. Застъпва се с друга кора , да покрие 3/4 от кората и се намазва пак с масло. Следващата кора пак се затъпва с втората и намазва с масло. Така се процедира и с последната кора. Трябва ни дължина на рулото, затова застъпваме на око корите.

След това изваждаме оформената паста на салам. Разрязваме по дължина на две части и дооформяме набързо с ръце, да стане цилиндрична. Поставяме в единия край на корите по дължина едно до друго оформените рула. Навиваме с корите и получаваме голямо, дълго руло. Него навиваме на охлюв /змия 🙂 ) и прехвърляме внимателно в тава за печене, покрита с хартия за печене.

Там където се е счупило рулото, закърпваме с отделената кора, като първо леко навлажняваме горната част на самото руло, да залепне кората. Дали с пръсти топнати във вода, или с намазана с масло четка, или друга мазнина, късаме от отделената кора, поставяме отгоре и подпъхваме отдолу, да скрием цепнатините.

Намазваме с разбит с оцет жълтък и печем на 180 градуса в загрята фурна около 20 минути.

Изваждаме, поръсваме с пудра захар, канела, филирани бадеми и оставяме да се охлади.

# 334
  • Мнения: 2 071
Коледни маследни сладки:

краве масло "Президент" - 210 г
захар - 1/2 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
сол - 1/4 ч.л.
яйца - 4 бр.
какао - 50 г
орехи - 50 г
Топят се в устата!
Празничната украса я направихме заедно с мъжа ми и детето. Имаме голяма и малка елха и още няколко коледни къта. Лампички на прозореца на детската, стикери и рисунки. Харесва ми. Не е стилна, а претрупана за по-изискан вкус, но за мен носи много спомени от изминалите години. Затова слагам всички играчки и си спомням как съм ги купила или кой ни ги е подарил.

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 15:14 от Бадрулбудура+

# 335
  • Мнения: 32
Яйчен маслен крем с мандарини

5 жълтъка
95 г захар
170 мл прясно мляко
30 г брашно
170 г краве масло
ванилия
3 мандарини

1. Загрейте на котлона 95 мл прясно мляко с 50 г захар. Разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване. Разтворете брашното в отделеното 75 мл прясно мляко. Прибавете го към жълтъците и разбъркайте добре. Отдръпнете от котлона горещото мляко и при непрекъснато бъркане добавете жълтъчната смес. Върнете сместа на котлона и варете до сгъстяване като продължавате да бъркате. Добавете ванилията и настърганата лимонова кора.
2. Прехвърлете крема в купа, покрийте плътно с фолио за свежо съхранение и оставете да изстине. След това го разбийте с миксер до пухкавост и прибавете на порции маслото (на стайна температура). Трябва да получите гладък крем.
3. Сервирайте с почистени мандарини и декорирайте по желание.

# 336
  • София
  • Мнения: 1 304
Класически виенски щрудел

ЗА ТЕСТОТО
брашно - 200 г
вода - 75 мл
краве масло - 50 г
сол - щипка
ЗА ПЪЛНЕЖА
ябълки - 3 бр.
стафиди - 50 г
бадеми - 50 г сурови
захар - 100 г
лимонов сок - от 1 лимон
канела - щипка
ванилия - 1 прахче
масло - 50 г
галета - 4 - 5 с.л.

Пресейте в купа брашното с щипка сол. Излейте в купата 50 г разтопено и леко охладено краве масло и 75 мл хладка вода. Замесете тесто. Направете го на топка.

Откъснете парче хартия за печене и сложете тестото в средата ѝ. Съберете краищата да стане на бохча и леко усучете.

В тенджера загрейте 500 мл вода. Отдръпнете съда от котлона и сложете хартиената бохча с тестото във водата. Захлупете съда и оставете тестото за 30 мин. докато се отпусне добре.

Докато това стане сложете стафидите в купичка и покрийте с хладка вода, налейте 1-2 с.л. ром за да се ароматизират. Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Сложете ги в тиганче, излейте сока на 1 лимон и сложете 100 г захар.
Гответе на умерен огън 5-6 мин., след което отдръпнете съда и прехвърлете ябълките в цедка за да се отцеди и малкото останал сок. Към охладените ябълки добавете подсушените стафиди, едро счуканите бадеми, галетата, щипка канела и една ванилия. Объркайте добре продуктите.
Извадете отпуснатото тесто. Разточете го на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Намажете листа с 50 г разтопено краве масло и сложете плънката.
Прехвърлете по тясната част върху нея и похлупете добре с другата. Подгънете двата края на щрудела. Сложете в тава застлана с хартия за печене и намажете с разтопено краве масло.
Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 35 мин. или до приятен загар. Готовия щрудел поръсете обилно с пудра захар и нарежете след като се е охладил напълно.
Може да поднесете с ванилов крем. Класическият виенски щрудел е готов.

(jpg|jpeg|gif|png)

# 337
  • Мнения: 32
Бисквити с фъстъчено масло и течен шоколад
 
115 г захар
80 г кафява захар
105 г меко масло
150 г фъстъчено масло
1 яйце
190 г брашно
3/4 ч.л. хлябна сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол

     Смесете брашното със солта, бакпулвера и содата. В купата на миксера разбъркайте маслото и двата вида захар до получаване на гладка кремообразна смес. Добавете разбитото с вилица яйце и фъстъченото масло, и разбъркайте до хомогенност. Добавете брашното и оформете на тесто.
     Полученото тесто увийте в домакинско фолио оставете в хладилника за 24 часа. Така то ще узрее и бисквитите ще станат с по-добър вкус.
     Разделете тестото на топки от по 31 грама. Във всяко сложете по малко течен шоколад и оваляйте в кристална захар. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене на разстояние една от друга. С помощта на клечка върху всяко от топчетата с леко притискане направете отпечатъци на ивици. Печете се в предварително загрята фурна на 175°С докато се зачервят (около 13 минути).





# 338
  • Мнения: 1 972
Подаръците за Коледа започвам да обмислям всяка година от рано - още през ноември. Искам всеки да получи нещо, което наистина ще го зарадва. Украсата правим в края на ноември или началото на декември и я прибираме късно през януари, за да може децата да й се радват по-дълго време. Елхата по традиция подреждат децата, под ръководството на баща си. На Бъдни вечер задължително готвя пълнени чушки с ориз, боб, тиквеник, баница. Вечерта е дълга и приятна, цялото семество се смеем, гледаме коледни филми и се снимаме. Радваме се на моментите заедно. ❤️
Честита Коледа!

# 339
  • Мнения: 11 759
Готови за НГ с класическа баклава с орехи и масло. Направена с готови кори, намазани с разтопено краве масло и пълнеж от смлени орехи, канела, кафява захар, малко галета. Навитите рулца баклава се нарязват и отново заливат с разтопено краве масло. Баклавата се пече на 180 градуса и още гореща се залива със сироп 1:1 захар вода +1 лъжичка ванилия и 1 с. л. лимонов сок.
Престоявя 24 часа преди консумация, да се напои в сиропа.

# 340
  • Мнения: 439
Споделям рецепта за любим коледен маслен кекс!
200 гр. Сушени плодове екзотик миксер
150 гр. Масло на стайна темп.
120 гр. Захар
180 гр. Брашно
3 яйца
Есенция ванилия
Бакпулвер
5 с.л. ром
2 с.л. пр.мляко
Щипка сол
Натурално нишесте за сушените плодове

Сушените плодове се наразват ситно и заливат с рома, оставят се така за поне 30 мин. Маслото, захарта, ванилията и солта се разбиват с миксер. Добавят се яйцата едно по едно. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя по малко. Добавя се и прясното мляко. Бърка се с шпатула. Сушените плодове се объркват с нишестето. На края се добавят и те. Сместа се изсипва в правоъгълна форма за печене, 30 см на 11 см е моята. Намазва се с масло и се поръсва с брашно. В загрята на 170 гр фурна се пече за около 40 мин. Не става бухнал, висок, но е уникално вкусен!

# 341
  • Мнения: 32
Брауни

Необходими продукти:
120 г черен шоколад
90 г краве масло
2 яйца
225 г захар
90 г брашно
50 г изпечени орехи

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180◦C.
2. Намаслете форма за печене с размери 20×20 см.
3. Разтопете на водна баня шоколадът и маслото и охладете леко.
4. Прибавете яйцата (леко разбити), захарта и брашното като бързо, но  внимателно разбърквате сместа. Добавете начупените на едро и изпечени орехи.
5. Излейте тестото в подготвената форма и печете около 30 минути. Горната коричка трябва да е хрупкава, а в средата тестото да е почти течно.
Оставете да изстине леко и нарежете на квадрати.

# 342
  • Мнения: 439
Приготовлението ми за Коледа започва с подаръците за близките ми, които започвам да купувам още в края на октомври, за да не се натрупват прекалено много разходи наведнъж и тичане по магазините и куриерските офиси. В края на ноември украсяваме къщата вътре и отвън, като всяка година добавяме нещо ново. Дните преди Коледа са за менюто. Със свекърва ми обмисляме идеите, покупките. Винаги се опитвам да избегна лудницата в магазините, затова пазарувам продукните за менюто поетапно в спокойните часове.

# 343
  • Мнения: 32
Сливенски милинки

600 г брашно
420 мл вода
10 г сол
15 г захар
7 г суха мая
150 г масло

Във водата разтворете захарта, сухата мая и 10 с.л. от пресятото брашно. Оставете за 15 минути на топло. Добавете брашното със солта и омесете на тесто. След като втаса омесете с 50 г масло, направете топчета и ги наредете в тава. Когато втасат отново милинките ги залейте с крем от 100 г размекнато масло, 5 с.л. брашно и 5 г сол. Печете в загрята на 180◦C фурна и докато са топли ги поръсете с пудра захар.

# 344
  • Мнения: 7
Ябълков пай

Необходими продукти: За тестото:
300 г брашно
 100 г захар
 0,5 ч.л. сол
 250 г студено масло President
1 яйце
2 с.л. леденостудена вода
 За пълнежа:
3 ябълки
5 с.л. захар
3 с.л. мед
60 г стафиди
 60 г орехи
4 ч.л. канела
2 с.л. царевично нишесте
Допълнително: 1 жълтък с малко сметана
Начин на приготвяне: За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете яйцето и добавете захарта, солта, нарязаното на кубчета масло и водата. С пръсти смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте топката тесто и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути. За пълнежа обелете ябълките и ги почистете от семките. Нарежете ги на малки кубчета и ги сложете в голяма купа. Прибавете захарта, меда, канелата, орехите и стафидите (предварително накиснати за 15 минути във вода и отцедени). Загрейте тиган и задушете за десетина минути. Прибавете царевичното нишесте и оставете да се охлади леко. От тестото изрежете формички за горния блат. Останалото като притискате с пръсти оформете по дъното на подходящ съд като оставяте борд от около сантиметър. Добавете ябълковата смес. Декорирайте и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на около 1 час.

Общи условия

Активация на акаунт