За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 170
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
  • Мнения: 16 457
Ехаааа,браво! Много добре изглежда! А и ще е вкусна,сигурна съм.

# 676
  • Мнения: 4 358
Ехаааа,браво! Много добре изглежда! А и ще е вкусна,сигурна съм.

Благодаря!Детето я хареса.

# 677
  • Мнения: 3 581
Момичета и момче, умувам върху един сложен въпрос и два часа не се сещам да питам тук, хем съм го правила преди години, ама еднократно и се опасявам да не съм се ползвала късмета на първия път Simple Smile
Правя две торти и блатовете трябва да се сиропират. По рецепта сиропът е от вода и захар, който се вари 5 минути (тази торта съм правила и насън, както се казва, една от първите ми е) и се добавя ванилия, но този път ще направя тортите с различен крем - с домашно озахарени череши в крема и за декорация и се сетих, че имам прибран в буркан концентрат от варенето на същите тези озахарени череши, който бих могла да ползвам за сиропиране.
Нещо като сиропа от черешово сладко е, но много гъсто.
Та, мисля да го разредя с вода и да го сваря около 5 минути, за да не кристализира, но точно това ме и притеснява - дали няма да се озахари впоследствие и да си прецакам тортите. 
Веднъж ми се случи да кристализира сироп за сладко, докато го варя, и то в първите минути след разтварянето на захарта - стана на едни едри кристали, като небет шекер. Нямаше още плодове вътре и го изхвърлих.
Не знам дали беше от захарта или от друго, но този случай ме наведе на сегашните ми опасения.
Да споделите опит или съвет?

# 678
  • Варна
  • Мнения: 729
  A трябва да го варите защото...( студени блатове - горещ сироп) ?
Единствено знам, че лимнотозу спира кристализацията.

# 679
  • Мнения: 3 581
Едно заради студените блатове, и друго - точно за да не кристализира захарта, смесена с вода, ако не е достатъчно сварен сиропът. Лимонтозу няма как да сложа, както на сладкото, че не се знае ще улуча ли дозата. Simple Smile

# 680
  • Варна
  • Мнения: 729
Разбирам. Но съвсем малко киселина, напр. лимонов/ друг цитрусов сок може би...
P.S. За неутрализация  на киселинността, знаете-сода.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 16:49 от Пеева

# 681
  • Мнения: 3 581
  Разбирам. Но съвсем малко киселина, напр. лимонов/ друг цитрусов сок може би...
Ще му капна 1-2 капки лимонов сок, че то пък и последните лимони съм ги улучила едни кисели, кисели и без аромат...

# 682
  • Мнения: 6 901
Кубратова, разреди си соса от черешите и просто го стопли. Няма нужда да го вариш 5 мин. нито да му слагаш киселина. Това не е като сироп за баклава, че да кристализира.
Само имай в предвид, че в случая сиропа може леко да оцвети блата.

# 683
  • Мнения: 3 581
Кубратова, разреди си соса от черешите и просто го стопли. Няма нужда да го вариш 5 мин. нито да му слагаш киселина. Това не е като сироп за баклава, че да кристализира.
Само имай в предвид, че в случая сиропа може леко да оцвети блата.
Благодаря ти! Ако не беше този случай с кристализиралия на небет шекер сироп, сигурно нямаше и да се замисля, ама страх лозе пази сега Simple Smile
Оцветяването не ме притеснява, аз затова се и сетих за този концентрат, че съм събрала два буркана, стоят си в хладилника запечатани и все не се сещам да го вложа в нещо - блатовете са какаови.

# 684
  • Мнения: 6 901
Е, щом са какаови няма да се оцветят. Аз също ползвам по този начин остнал сироп от сладко. Ако пък капнеш в сиропа и малко вишновка, ако имаш още по-хубаво и ароматно става Wink.

# 685
  • Мнения: 3 581
Е, щом са какаови няма да се оцветят. Аз също ползвам по този начин остнал сироп от сладко. Ако пък капнеш в сиропа и малко вишновка, ако имаш още по-хубаво и ароматно става Wink.
Нямам, но наистина би станало по-добре. Имам концентрат за коняк, от който понякога капвам буквално с капкомера в шоколадови сладкиши (една Бороци така правих, много добре й се отрази), и сега мога да сложа от него, стига да го намеря, че май го занесох в селската къща.

# 686
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
А защо е важно с това да ги сиропираш? Аз ползвам пр. мляко или някакъв сок, заради това че блатовете  и крема са сладки, та да не подслаждам още.

# 687
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 553
Никога не сиропирам, кремът овлажнява прекрасно всеки блат, стига да го оставиш да поеме достатъчно време.

# 688
  • Мнения: 4 465
Здравейте кулинари,
Моля дайте рецепта за бонбони "Таралежки". Намирам 3 различни- с кондензирано мляко,  с жълтъци и масло, и дори с бисквити.

# 689
  • Мнения: 3 581
А защо е важно с това да ги сиропираш? Аз ползвам пр. мляко или някакъв сок, заради това че блатовете  и крема са сладки, та да не подслаждам още.
Не че е важно, разбира се, просто реших да го ползвам, защото има вкусово съответствие от една страна, а от друга - все някъде искам да го вложа.
С мляко сиропирам и аз, даже често, но други торти, на тази съм пробвала преди време, не ми хареса резултатът.

Никога не сиропирам, кремът овлажнява прекрасно всеки блат, стига да го оставиш да поеме достатъчно време.
Има блатове, които даже е противопоказано да се сиропират и не ги сиропирам, те са даже влажни, но някои си искат малко сироп, за да се спои достатъчно добре кремът към блата без да се размества после конструкцията и тортата да стои стабилно - зависи и от блата, и от крема.
Ако не сиропирам, намазвам поне с малко разреден затоплен конфитюр от кайсии да дам основа на крема.

Общи условия

Активация на акаунт