🍽️ MasterChef България 🍽️ - сезон 8, тема 6

  • 36 246
  • 666
  •   1
Отговори
# 615
  • софия
  • Мнения: 25 627
Биляна е в Преди обед.
Все така прекрасна.

# 616
  • Мнения: 358
Еее, най-сетне.
Някой, който гледа, да преразкаже, моля. За тези, които сме на работа Smiley

# 617
  • софия
  • Мнения: 25 627
Ето видеото.
По-късно ще го гледам, че тв ми е пуснат като радио в таб и работя, а мисля, че ще направя това, което готви. Звучеше интересно.

# 618
  • Варна
  • Мнения: 707
  Благодаря за линка. Биляна си е много точна и свежа, да е жива и здрава! Обаче другата госпожа и начинът ѝ на интервюиране ме претовари.

# 619
  • София
  • Мнения: 7 934
Биляна въобще коментира ли нещо от Мастършеф?

# 620
  • София
  • Мнения: 15 251
Нищо. Каза само, че сестра й я е записала за кастинг. И че участието й било много хубаво преживяване. Т.е.,нищо негативно не каза и не намекна - каквито очаквания може и да е имало.

# 621
  • София
  • Мнения: 973
Спомена също, че няма интерес към професионална реализация като готвач и че Мастършеф и професионалното готвене според нея са доста различни неща.
Все още учи, макар че вече е завършила доста специалности - изредиха поне 4-5 (графичен дизайн, счетоводство, маркетинг...; в момента прави докторат по социални дейности).
Често пека карфиол на фурна като гарнитура и мисля да пробвам трика с лимоновата кора върху карфиола за отстраняване на специфичния мирис, както и да спретна карфиолената салата, която показа, стори ми се вкусна и лесна. Може би без подправката само (tajin каза тя, но не е класическият мексикански явно; спомена микс от куркума, червен пипер, лимонена трева... не изреди докрай); сосът звучи чудесно (кисело мляко, тахан, лимонов сок, сол, чесън, зехтин) + печени солени орехи. Fork And Knife
Любопитен факт: баба ѝ по бащина линия е била от испанско-еврейски произход и някои рецепти са наследство от нея, например телешко с нахут, телешко със сини сливи, карфиолената салата... Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 00:31 от Klodilia

# 622
  • Димитровград
  • Мнения: 1 745
Встрани от темата, баба ми беше българка от Асеновград и тези рецепти се правеха у нас редовно. Явно и по пловдивско са били модерни.

# 623
  • софия
  • Мнения: 25 627
Моите пра са бежанци от Пирот и вкъщи телешко със сини сливи се готваше редовно.

# 624
  • Мнения: 7 223
За моите нямам данни да не са с български корени, но месо със сини сливи си е класика в българската кухня.

# 625
  • пустинята Гоби
  • Мнения: 7 386
Ястието има и постен вариант - лук (праз) със сини сливи.

# 626
  • София
  • Мнения: 973
Интересно, значи може да е имала предвид българската си баба, въпросът на водещата беше дали ползва рецепти от бабите си, като непосредствено преди това говореше за "испанската" и затова така разбрах отговора ѝ, пък и заради "мароканската" подправка за карфиола, както тя я нарече. Simple Smile
Аз не съм яла телешко със сини сливи никога и въобще "готвени" сливи само под формата на сладко съм пробвала, но в семейството ми се готвеха основно малко на брой класически рецепти. Точно тези дни в просъница си поръчах някаква книжка с "бабини рецепти", ще проверя конкретно дали има нещо със сливи и месо. Grinning

# 627
  • пустинята Гоби
  • Мнения: 7 386
В нас се готвеха подобни рецепти, но аз не съм фен да си призная. Друга екзотика, която майка ми приготвя е пиле с дюли.

# 628
  • София
  • Мнения: 11 659
И у нас се ядеше със месо със сос и сини сини, аз също понякога правя, добра комбинация си е. Става въпрос за сушени сини сливи. Както и пуйка пълнехме с ориз със стафиди и сушени каийсии, нея също правя и до днес.

# 629
  • Мнения: 5 805
Месо със сини сливи е стара българска рецепта, като дете съм яла много пъти от баба и все още майка ми готви понякога. Странно, че сега звучи екзотично за някои.

Общи условия

Активация на акаунт