Козунаци 2024

  • 25 079
  • 486
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 220
Просто информативно колко е голяма тавата от снимките
Прекасни козунаци сте изпекли, момичета! Simple Smile
Благодаря за доверието и отзивите на тези правили моя рецепта! Simple Smile
Ето го и нашия Козунак (с квас)  с какаова плънка.  











И клипче от процеса, валидно до 12 май  - https://dox.abv.bg/download?id=6b22f55570

# 466
  • Sofia
  • Мнения: 21 707
Беатриче,  26см тортена форма отваряща  се.   А брашното е 500г.

# 467
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 876
Последният оцелял козунак, щракнат за личните архиви Grinning.
Благодаря на всички за съветите, клипчетата и полезната информация!

# 468
  • Бургас
  • Мнения: 16 389
Винаги ми прегарят отгоре,където е намазано със жълтъка 🤔 Разбърках го с вода и пак потъмнява много 🤔

Плънката от течен шоколад и смлени лешници се разтече.

# 469
  • Мнения: 13 194
А държиш ли точно само жълтък да е отгоре? От много години не съм отделяла само жълтък, но и тогава му капвах мъничко мляко, няколко капки олио също. Сега това го правя с отделени 1-2 лъжици от яйцата които отиват в козунака. Или ако пека повече, направо си разбивам едно яйце само за това, но пак му слагам да го разредя малко. И само с разбит белтък съм мазала, също става добре, аз не харесвам много тъмна кора и гледам да не ми става такава.
Имаш опции де, не е задължително да е само жълтък. А и винаги можеш да покриеш отгоре като видиш че потъмнява и да продължиш печенето така.

# 470
  • Бургас
  • Мнения: 16 389
Преди съм мазала с цяло яйце и пак така потъмнява.
В сряда пак ще правя козунаци и искам да станат златисти и хрупкави отгоре ☺️

# 471
  • Между гори и планини
  • Мнения: 9 398
За да не прегаря захарта, аз си правя мокра захарта, мажа с цяло яйце и понякога покривам с хартия за печене, след като тестото е бухнало във фурната

# 472
  • Мнения: 6 616
Доня Дафина Черешова може ли рецептата?
От години щом е, залагам на традиционната (с прясно мляко).  Simple Smile
Да, с прясно мляко е .
Продукти:
1 кг пресято брашно
5-6 яйца
300 гр захар, аз слагам 400, обичам да е сладко
По рецепта е с 2 сухи маи, но аз слагам 4
Кората на 1 лимон, 4 есенции ром
200 гр мазнина - 1:1 свинска мас и масло
300 мл прясно мляко
Винаги активирам маята в прясното мляко с малко захар и брашно.
Яйцата трябва да са топлички, на стайна температура, а у дома правя сауна. Козунакът обича да му е топло. И мазнина също е топла, стои до камината и се разтопява.
В началото забърквам всички продукти без мазнина! Оставям тестото в леген (имам такъв за тесто само), защото много бухва. Оставям го да втаса 2-3 часа, покривам легена с мокра кърпа да не засъхне . Когато е втасало го размесвам веднъж, в легена. За да не лепне, слагам на ръката си от мазнината.  Оставям го пак да си почива 30 минути и го вадя и размесвам на плота, като намазнявам когато ми залепне. Меся с изтеглящи движения, да стане на конци, не повече от 10 минути, за да не стане жилаво. И го оформям в тавите. Оставям пак да втаса и пека на 180° без вентилатор. Изпича се много бързо, поне това забелязах , за около 20 минути, но може да зависи и от печката. Ухае уникално!
Отгоре го мажа само с едно яйце и ръся с мокра захар.
П п яйца, мляко и масло са ми домашни. Но аз живея на село и имам достъп до такива благини.

Доня, да няма някаква грешка в количеството суха мая?
4 пакетчета суха мая на 1 кг брашно не е ли много?

Страхотни козунаци сте показали, момичета!❤️

# 473
  • Somewhere far away
  • Мнения: 4 158
и за мен само жълтък не е ок. разреждам с олио.

# 474
  • Мнения: 3 280
Biserka_a рецептата си е вярна 14 гр суха мая и 300 гр захар.Но защо я увеличава ми е интересно.Аз последните пъти правя по тази рецепта и е много сполучлива,и доста сладки стават .

# 475
  • Мнения: 6 616
Biserka_a рецептата си е вярна 14 гр суха мая и 300 гр захар.Но защо я увеличава ми е интересно.Аз последните пъти правя по тази рецепта и е много сполучлива,и доста сладки стават .

Мими, в рецептата е написано, че слага 4 сухи маи. Затова попитах не са ли много 4 пакетчета суха мая на 1 кг брашно.

# 476
  • Мнения: 3 280
Biserka_a рецептата си е вярна 14 гр суха мая и 300 гр захар.Но защо я увеличава ми е интересно.Аз последните пъти правя по тази рецепта и е много сполучлива,и доста сладки стават .

Мими, в рецептата е написано, че слага 4 сухи маи. Затова попитах не са ли много 4 пакетчета суха мая на 1 кг брашно.
Написала е по рецепта са 2 а слага 4.По рецепта е 300 а слага 400 захар.За това и писах че по рецепта са 2.

# 477
  • In transit
  • Мнения: 11 927
Преди съм мазала с цяло яйце и пак така потъмнява.
В сряда пак ще правя козунаци и искам да станат златисти и хрупкави отгоре ☺️
Като стане леко златиста коричка, метни едно парче алуминиево фолио отгоре върху козунака. Само да го покрие. Така няма да загори. Нали не го слагаш много нависоко във фурната, т.е да е близо до горния реотан? Винаги мажа с жълтък и няколко капки мляко и не са ми прегаряли толкова.

# 478
  • Мнения: 14 147
И аз покривам с фолио още щом се надигнат във фурната и започнат да "съхнат" краищата. Махам го накрая, за да хване приятен загар.

# 479
  • Sofia
  • Мнения: 21 707
Мажа с разбито яйце ( отсипвам си малко когато разбия яйцата за тестото) + капки пр. мляко и олио. Моите козунаци са все със светла  и тънка, крехка коричка, без нищо да правя за това. До фурна са нещата определено, а за печенето четете при мен (в края на рецептата разбира се).

И ако случааайно са ви останали козунаци, да ви подсетя за страхотен лесен сладкиш.  Снимката е линк. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт