Рецепти за православни пости - 2024 година

  • 2 985
  • 45
  •   1
Отговори
# 1
  • Мнения: 1 418
Благодаря за новата тема, дядо хаджия!

След приготвянето на ядкови сирена ми остава течност, с която съм блендирала ядките, смесени с пробиотици, хранителна мая, сол... Прецеждам и с течността обикновено замесвам нещо, но след изпичането пробиотиците вече не са активни. Хрумна ми да приготвя таратор с тази течност. И ето го.

Пробиотичен таратор с репички

# 2
  • София
  • Мнения: 7 878
...След приготвянето на ядкови сирена ми остава течност, с която съм блендирала ядките, смесени с пробиотици, хранителна мая, сол... Прецеждам и с течността обикновено замесвам нещо, но след изпичането пробиотиците вече не са активни. Хрумна ми да приготвя таратор с тази течност. ...
Аз конкретно питам за картофено пюре особено вместо краве масло например дали може да се сложи кокосово масло (освен ако не избие типичния му аромат) и растително мляко.

# 3
  • Мнения: 3 137
Благодаря за темата!
Дядо хаджия, мисля, че постът на Бианка не беше пуснат в отговор на твоя въпрос.

Редовно правя постно картофено пюре, дори и извън постите, защото го харесвам така.
Варя картофите обелени в подсолена вода, намачквам ги и разреждам с водата, в която са се варили. Добавям зехтин или олио, а понякога и чесън - много вкусно става така.
Растителни млека не ползвам. За мен те само придават някакви странни и нетипични вкусове на храната.
Същото важи и за кокосовото масло - лично аз бих предпочела неутралния вкус на зехтина, специално за картофите. Но всичко е въпрос на вкус, на някой може и да му допадат такива екзотични комбинации.
Иначе ползвам кокосово масло през постите в някои сладкарски изделия или с кафето.

В тази връзка се сещам да препоръчам картофеното пюре на прах на Лидл. Съставът му е постен. В указанието пише да се приготви с мляко и вода, но и само с вода да се направи, пак е много хубаво. Овкусява се с олио или зехтин. Това е към много ценената от мен рубрика "Какво постно да сготвя за 2 минути" Smiley

# 4
  • София
  • Мнения: 2 920
Същото може да се каже и за сухото картофено пюре от Кауфланд.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 265
Благодаря за новата тема!
Пържени картофи от една дюнерджийница за днес, плюс салата.

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 198
Аз правих скоро тази баница с картофи: https://radi-homemade.blogspot.com/2021/04/blog-post.html и е много вкусна и сполучлива 😊
Само че се получи с половин пакет кори, малко се чудя другите какво да ги правя 🤔

# 7
  • Мнения: 1 418


...След приготвянето на ядкови сирена ми остава течност, с която съм блендирала ядките, смесени с пробиотици, хранителна мая, сол... Прецеждам и с течността обикновено замесвам нещо, но след изпичането пробиотиците вече не са активни. Хрумна ми да приготвя таратор с тази течност. ...
Аз конкретно питам за картофено пюре особено вместо краве масло например дали може да се сложи кокосово масло (освен ако не избие типичния му аромат) и растително мляко.
...След приготвянето на ядкови сирена ми остава течност, с която съм блендирала ядките, смесени с пробиотици, хранителна мая, сол... Прецеждам и с течността обикновено замесвам нещо, но след изпичането пробиотиците вече не са активни. Хрумна ми да приготвя таратор с тази течност. ...
Аз конкретно питам за картофено пюре особено вместо краве масло например дали може да се сложи кокосово масло (освен ако не избие типичния му аромат) и растително мляко.

Аз добавям рафинирано кокосово олио, което е без миризма. Пак се продава в буркани и е твърдо. Но често го правя и с олио или зехтин. Добавям и мляко- овесено или от кашу. Те са ми с по-неутрални вкусове и аромат. Задължително настъргвам индийско орехче.

# 8
  • Мнения: 312
Аз правих скоро тази баница с картофи: https://radi-homemade.blogspot.com/2021/04/blog-post.html и е много вкусна и сполучлива 😊
Само че се получи с половин пакет кори, малко се чудя другите какво да ги правя 🤔
Еха... от моя блог. ❤️
За съжаление не мога да я хапвам вече, на режим съм, но наистина е много, много вкусна.
Радвам се, че Ви се е усладила.
Леки и спасителни пости.
Останалите кори може така, но без да мажете с жълтък и без млечния сос
https://radi-homemade.blogspot.com/2023/06/blog-post.html?m=1

Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 00:40 от *FIORE*

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 198
Аз правих скоро тази баница с картофи: https://radi-homemade.blogspot.com/2021/04/blog-post.html и е много вкусна и сполучлива 😊
Само че се получи с половин пакет кори, малко се чудя другите какво да ги правя 🤔
Еха... от моя блог. ❤
За съжаление не мога да я хапвам вече, на режим съм, но наистина е много, много вкусна.
Радвам се, че Ви се е усладила.
Леки и спасителни пости.
Останалите кори може така, но без да мажете с жълтък и без млечния сос
https://radi-homemade.blogspot.com/2023/06/blog-post.html?m=1
Благодаря, и тези изглеждат много вкусни 😘 Ние ползваме различни вегански майонези, които се появиха в последно време по магазините и предполагам, че пуричките ще вървят с такава 😊

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 26 387
Ако ви се хапва нещо като течен шоколад или бонбонки 🍫, тези са много вкусни 😋
10-15бр накиснати фурми/без костилка/се пасират/блендират с 1 кенче/200мл/ топло кокосово мляко/кок.сметана и 150гр чиста какаова маса или 90-100% черен шоколад


Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 12:49 от Doli

# 11
  • Мнения: 6 717
Аз купих връзка спанак и много други зеленини и пак много хубави, този път тъмно зелени,  тиквички.

# 12
  • Мнения: 1 322
Благодаря на Fiore за рецептата за зеленчукови банички-пурички. Ще направя една тава днес, за са имаме готови закуски за през седмицата.

А пък Doli ме подсети да споделя моята лесна рецепта за домашни постни бонбони - разтопявам постен шоколадов кувертюр на водна баня, добавям филирани бадеми и корнфлейкс за хрупкавост, разбърквам хубаво и с лъжица оформям купчинки върху хартия за печене. Когато кувертюрът изстине се втвърдява и бонбоните са готови.

Вчера готвих прясно зеле. За днес съм планирала задушени диви гъби с картофено пюре (картофи, вода от варенето им и маргарин) за обяд и леща за вечеря.

# 13
  • София
  • Мнения: 6 182
Днес правих, заленчукови банички с газирана вода и сусам.
Зеленчукува плънка по избор - ако искате задушен спанак с лук и подправи, ако искате праз лук с гъби, ако искате по китайски - настъргани и задушени моркови, зеле, кълнове и подправени с малко соев сос.
Маже се кората с малко олио и се сгъва на две. Слага се плънката, завиват се краищата, за да не изтече и се навиват ролца, които се подреждат в тава намазана с мазнина. Отгоре заливаме с газирана вода до 1/2-1/3 от баничките, мажем повърхността с олио и наръсваме обилно със сусам. Пекат се на 200 градуса до златисто.
Като пухкавост и хрупкавост стананаха много добри, но плънката с коятоимпровизирах не ми е по вкуса. Сложих задушени картофи с лук, гъби, чубрица, малко черен пипер и сол. Ами не е ми хареса тази плънка. Още докато беше в тигана не ми хареса комбинацията на картофи с чубрица и се сетих, че и в пататник не я харесвам, но беше късно. Следващия път ще си сложа задушен спанак или със зеленчуци по китайстки. Не че няма да се изяде и това ама.

# 14
  • Мнения: 3 137
И моите банички са нещо подобно, но аз смесвам олиото с газирана вода и с тази смес мажа обилно корите.
Като плънка ползвам маслинова паста от зелени маслини. Спряла съм се на нея след множество експерименти с какви ли не плънки. Но много е важно пастата да е от зелени маслини, с черни маслини не става толкова добре.
Понякога ги пека на тиган като гьозлеме.

Общи условия

Активация на акаунт