Козунаци 2024

  • 22 157
  • 447
  •   3
Отговори
# 150
  • Мнения: 2 483
Момичета, може ли някой да ми обясни как точно се работи със суха мая? Как се активира? Благодаря.

# 151
  • Мнения: 5 369
Аз лично я активирах по рецептата на Морена  - в малко прясно мляко  я разтвороих, оМесих с брашно мокро тесто  и оставих за 40 мин. Беше шупнала сериозно , когато започнах да добавям мокри и сухи съставки. Ползвам френската от 11 грама пакета.

# 152
  • Мнения: 12 909
Момичета, може ли някой да ми обясни как точно се работи със суха мая? Как се активира? Благодаря.
По принцип сухата мая не изисква задължително да я активираш и можеш и направо с брашното да я смесиш. Аз си я активирам по навик, особено за козунаците. А там вече просто пренебрегваш факта че е суха и я слагаш и действаш все едно че е от кубче - никаква разлика няма в това как да работиш с нея.

# 153
  • София
  • Мнения: 10 324
Ако е хубава сухата мая, няма нужда от активиране.

# 154
  • София
  • Мнения: 11 721
Искам да направя козунак с плънка от локум и шамфъстък, как е най-добре да приготвя ядките? Като паста ли?
Също бих искала да направя плънка от шамфъстък, а и имам 1 кг смлян и много хубав, но ме е страх заради малката, тя е на 5 години да не направи алергична реакция от фъстъците, само това ме спира, ти как действаш?

# 155
  • Мнения: 39 422
Марчева, имай едно голямо ЕДНО на ум. Дъщеря ми има алергия към кашу и шам фъстък.

# 156
  • Мнения: 6 005
Марчева, моето дете е на 2 и половина и към годинката започнах да му давам ядки (под формата на паста), фъстъци също е опитвал, но много, много малко пъти. Основно яде орехи, лешници и кашу. За щастие към момента няма нежелани реакции.
На днешно време препоръките на СЗО са за по-ранно вкарване на алергените в менюто на децата, защото колкото повече се отлага толкова по-голяма е вероятността от реакция към алергена.
Дете на 5 би трябвало да е опитвало и да яде ядки, не му ли давате изобщо?
Аз сигурно ще заложа на пастата от рецептата на Мики, защото си го представям акцент да е вкусът на локума и като послевкус шамфъстък.

# 157
  • София
  • Мнения: 11 721
.........................
На днешно време препоръките на СЗО са за по-ранно вкарване на алергените в менюто на децата, защото колкото повече се отлага толкова по-голяма е вероятността от реакция към алергена.
Дете на 5 би трябвало да е опитвало и да яде ядки, не му ли давате изобщо?
Аз сигурно ще заложа на пастата от рецептата на Мики, защото си го представям акцент да е вкусът на локума и като послевкус шамфъстък.
Не давам само фъстъци, всички други ядки се дават, като смлени в закуската, за подсилване, но това вероятно всички го правим, не е нещо ново. Но по препоръка на детската,  ние си имаме наша си детска лекарка, тя ни препоръча да се избягват фъстъците за момента, че давали най -много алергени  , дали е така, вероятно, никога не споря с лекар, доверявам се. И нали знаеш "страх лозе пази" и ние не даваме фъстъци, а тя налита и това да изяде.  Няма значение, ще направя друг плънка , онзи с маково семе ,какао и орехи, не е беда. Благодаря, Мира!

# 158
  • Мнения: 2 494
Здравейте, момичета! Включвам се в темата, за да похваля козунакът, който изпробвах да направя преди 2 седмици. Получава се лесно и е вкусен, а рецептата е на кулинарната блогърка Албена Тодорова (В кухнята с Бени).
https://inthebeniskitchen.com/2024/03/31/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%8 … 0%BB%D0%B8%D1%8F/

# 159
  • София
  • Мнения: 1 154
Здравейте, и аз направих в петък репетицията си за Великден,  козунак по рецептата на Бени, която Janice сподели преди мен Blush

Рецептата е много лесна и стана много хубав, но бързо свърши. Планирам да направя двойна доза следващия път. Heart Eyes

# 160
  • Мнения: 78
Искам да питам, дали ако направя коминчета, увити около бурканчета, ще се получи?

# 161
  • Мнения: 109


Малко ги попрепекох

По рецепта на Субективно за Италия

# 162
  • Мнения: 2 494
Woman in the wind, чудесно изглежда! Забелязах, че на втория ден козунакът беше още по-вкусен, но бързо свършва. На същото мнение съм като теб, за Великден ще направя 2 дози.

# 163
  • Мнения: 2 483
Не ми се получи шупването на маята по Ваня Джорджевич, тя я прави със сто грама захар в една от нейните рецепти, та си карах както аз си знам. Сега втасва. Дано се получи, за първи път правя козунак с кафява захар.

# 164
  • Мнения: 2 849
Не ми се получи шупването на маята по Ваня Джорджевич, тя я прави със сто грама захар в една от нейните рецепти, та си карах както аз си знам. Сега втасва. Дано се получи, за първи път правя козунак с кафява захар.
Това, че захарта е кафява не променя процеса. Разликата е само в цвета и във вкуса. Пробвала съм и с мед, но там вече се променят съотношенията твърди към течни съставки.

Общи условия

Активация на акаунт