Мои и "крадени" рецепти

  • 62 530
  • 76
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 950
Много люти картофи


       картофи
       сол
       черен пипер
       лют червен пипер
       олио

Картофите се обелват и нарязват на едри парчета. Слагат се в тава за печене и се поръсват с подправките на вкус. Отгоре се поръсва малко олио. Пекат се до зачервяване. Разбъркват се веднъж по време на печенето.

# 31
  • Мнения: 2 950
Солени мъфини


250 г        брашно
2 ч.л.        бакпулвер
1 ч.л.        сол
2               яйца
250 г        кисело мляко
1/2 ч.л.     сода
70 мл        олио

                 сирене, шунка, кашкавал и т.н.
                  сусам, ким, мак и т.н.

Отделно се смесват сухите и мокрите съставки. Содата се слага в киселото мляко. Сухите се добавят към мокрите, като се бърка с вилица. Добавя се по желание сирене, кашкавал, шунка, чушки и т.н. Тестото се сипва във формите, но не се пълнят до горе. Отново по желание се ръсят със сусам, мак, ким, чубрица, черен сусам и т.н. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 мин. Супер елементарна и божествена рецепта - няма грешка и винаги обира овациите.

Източник: bg.mamma - Frea

# 32
  • Мнения: 2 950
Кроасани


1 кг             брашно
500 мл         топла вода
20 г             сол
100 г           захар
40 г             прясно мая
250 г           меко масло за намазване

От продуктите се омесва меко, еластично тесто. Втасва около 15 мин. Разточва се на тънка правоъгълна кора. Намазва се с масло. Прегъва се на две и отново се намазва с масло. Прегъва се на две. Всичко се повтаря, докато се получи кубче. Кубчето се слага във фризера за 30 мин. След това се разточва наново и цялата процедура с прегъването и намазването се повтаря. Отново се слага във фризера. Тестото се разточва, но не много тънко този път. Реже се на триъгълници. Завиват се на кифли. Може да се сложи плънка по желание (но и без плънка са достатъчно божествени). Втасват около 20 мин. Мажат се с разбито яйце. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Източник: bg.mamma-Ioli

# 33
  • Мнения: 2 950
Сусамен симит

1 кг           брашно
1 пак         суха мая
3 в.ч.         хладка вода
1 с.л.         сол
3 с.л.          пекмез
1 в.ч.         сусам

В 1 в.ч. хладка вода се слага маята за около 2-3 часа. В 1 в.ч. хладка вода се слагат 2 с.л. пекмез. Слага се брашното в купа и се прави кладенче. Изсипва се маята и след нея солта. Постепенно се добавя водата с пекмез. Меси се до меко тесто. Взема се малко от него и се оформя пръчка, завива се на кравайче. (моите пръчки бяха много къси  изатова станаха дебели гевречета) В 1 в.ч. вода се слага 1 с.л. пекмез. Готовите кравайчета се потапят във водата, после се овалват хубаво в сусам. Нареждат се в тава върху хартия за печене. Пекат се около 30 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Източник: bg.mamma - drize

# 34
  • Мнения: 2 950
Сусамови бисквити с течен шоколад


120 г            фини овесени ядки
70 г               брашно
2 с.л.             сусам
3 с.л.             мед
3 с.л.             разтопено масло
3 с.л.             прясно мляко

От посочените продукти се омесва тесто. Престоява в хладилника около 20 мин. Разточва се на не много тънка кора. Изрязват се формички. Пекат се на 180 градуса около 15 мин или до леко зачервяване. Слепват се две по две с шоколад между тях.

Източник: сп. Меню

# 35
  • Мнения: 2 950
Тоскански хляб


1 кг             брашно (може да се наложи още малко)
100 г           черни нарязани на едро маслини
2 пак           суха мая
100 мл         зехтин
500 мл         хладка вода
1/2 ч.л.        сол

От всички продукти се омесва меко тесто, като маслините со добавят в края на месенето. Втасва около 1 час. Омесва се отново и се поръсва с брашно. Разточва се в правоъгълна форма (дебела, колкото един пръст). Режат се големи триъгълници. Долната им част се набрашнява добре и се редят в намазнена тава. Престояват 15 мин. Пекат се до златисто в предварително загрята на 190 градуса фурна.

Източник: Бон Апети

# 36
  • Мнения: 2 950
Карамелено-шоколадови тарталети


Тесто:
200 г            брашно
125 г            меко масло
50 г              кафява захар

Карамел:
50 г              масло
100 г            кафява захар
100 г            кондензирано мляко (7,5% масленост)

Шоколад:
70 мл            течна сметана
120 г            шоколад (аз добавих 2 с.л. какао, защото стана рядко)

Продуктите за тестото се омесват. Разстилат се в тарталетени форми. (за да не ви залепне тестото по формичките, намажете ги с масло и ги сложете във фризера да стегне. чак тогава слагайте тестото) Надупчват се с вилица и се пекат около 20 мин в предварително загрята на 190 градуса фурна. Охлаждат се и се вадят от формите. Продуктите за карамела се смесват в метален съд и се загряват до завиране. Котлонът се намалява и сместа се бърка още 5-7 мин до изсветляване и сгъстяване. Тарталетите се пълнят с тази смес. Охлаждат се. Сметаната за шоколада се загрява и преди завиране се маха от котлона. Към нея се прибавят парченцата шоколад. Получава се шоколадов крем. Тарталетите се украсяват с него отгоре. Може да се шприцова (както е в оригиналната рецепта).
На мен ми е първи опит и видът не е кой знае какво, но вкусът....уникалeн!

Източник: bg.mamma

Още тарталети с различен пълнеж:

С шоколад и кондензирано мляко

# 37
  • Мнения: 2 950
Наан


1 ч.л.               суха мая
1 ч.л.               захар
200 г               брашно
1/2 ч.л.            бакпулвер
1/2 к.л.            сол
4 с.л.                кисело мляко
3 с.л.                прясно мляко

Маята и захарта се смесват с 4 с.л. топла вода. Оставят се настрани за 5 мин. Смесват се в следния ред брашното, бакпулвера, солта, киселото мляко, маята с водата, прясното мляко. Меси се около 6 мин. Тестото втасва 15 мин в купа, покрита с влажна кърпа. Разточват се питки с дебелина 0,5 см. Пекат се около 15 мин в предварително загрята на 140 градуса фурна.

Източник: bg.mamma - Цецето

# 38
  • Мнения: 2 950
Тетевенска лютика
(но не е люта)


2 глави                червен лук
2                          печени червени чушки
200 г                    сварен боб
4                          стерилизирани домати (аз сложих пресни)
6 с.л.                    олио
1 ч.л.                   чубрица
1 ч.л.                   сол

Всички продукти се нарязват на кубчета, лукът се претрива със сол. Всичко се смесва в купа и се разбърква добре. Престоява в хладилника поне 30 мин.

Източник: Бон Апети

# 39
  • Мнения: 2 950
Маслен сладкиш с шоколад и ядки



1/2 ч.ч.          меко масло
1/4 ч.ч.          захар
1                    ванилия
1 ч.ч.             брашно
2 с.л.              царевично нишесте
щипка           сол
                      ядки
                      шоколад (аз имах само бял)

С миксер се разбиват маслото, захарта и ванилията. Отделно се смесват брашното, нишестето и солта. Сухите съставки се добавят към маслената смес. Тестото се разпределя в кръгла тавичка (21 см). Отгоре се нареждат ядките и парчета шоколад, като се притискат леко в тестото. Пече се около 25 мин в предварително загрята на 190 градуса фурна.

Източник: bg.mamma - Котка

# 40
  • Мнения: 2 950
Картофено соте


1 кг           картофи
2 глави     лук
200 г         кашкавал
2 ч.ч.        прясно мляко
1 ч.ч.        бяло вино
100 г         топено сирене
2 с.л.         готварска сметана
1 връзка   магданоз и копър (смесени)
1 с.л.         олио
400 г         кайма ( няма в оригиналната рецепта, но аз добавих заради месоядните в нас  Close )

Лукът се нарязва на ситно и се задушава във виното. Добавя се каймата. В уок тиган се сипват олиото и млякото. Към тях се добавят лукът с виното и каймата, кашкавалът и топеното сирене. Готви се на слаб огън. Добавят се магданозът с копъра. Разбърква се и се маха от котлона. Картофите се режат на филийки и половината се нареждат в йенска тенджера. Отгоре се заливат със сместа от тигана. Отгоре се нареждат още един ред картофи. Пече се на 170-180 градуса до готовност на картофите. В края се посипва с настърган кашкавал, смесен със сметаната. Пече се до зачервяване или до разтичане по вкус.

Източник: Ути Бъчваров


# 41
  • Мнения: 2 950
Карамелен чийзкейк


Блат:
180 г          какаови бисквити
125 г          разтопено масло
60 г            орехи
1 с.л.          захар

Плънка:
500 г          сирене "Крема"
150 г          кафява захар
30 мл          сладкарска сметана
5                 яйца
1                 ванилия

Топинг:
170 мл         сладкарска сметана
1 ч.ч.           захар
1 с.л.            лимонов сок

Бисквитите се смилат заедно с орехите. Към тях се добавя маслото и захарта от блата. Изсипва се в тава и се притиска отгоре с длани. Оставя се в хладилник за 1-2 часа. Яйцата от плънката се разбиват с кафявата захар. Сиренето се разбива с ванилията и към тях се прибавя яйчната смес. Бърка се с миксер. Добавя се и сметаната. Сместа се излива върху блата и се пече около 1 час (на мен ми отне повече) на 160 градуса. Оставя се да изстине. Загряват се захарта от тохипга, заедно с 1/4 ч.ч. вода и лимоновия сок. Когато захарта потъмнее, се добавя сметаната. Ври 10 мин на слаб огън. Карамелизираната смес се излива върху чийзкейка. Ако се остави да престои няколко часа, става по-вкусен.


Източник: Бон Апети

# 42
  • Мнения: 2 950
Виенски кифли


175 мл         прясно мляко
1                  жълтък
70 г             разтопено масло
щипка         сол
400 г           брашно
60 г             захар
1                  ванилия
1 пак           суха мая (7 г)

От продуктите се омесва меко тесто. Втасва около един час. Разделя се на 12 топки. Всяка топка се разтегля с пръсти като за мекица. Навива се на кифла. Редят се в тава върху хартия за печене. Втасват около 30 мин. Намазват се отгоре с разбития белтък и се поръсват с мак. Пекат се на 170 градса до зачервяване.

Източник: bg.mamma - Natalyna


Ето вариант със същата рецепта. Единствената разлика е, че не ги дърпах с ръце, а разточвах с точилка и слагах пълнеж от сладко с круши.

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 15:41 от DessiJ

# 43
  • Мнения: 2 950
Маслени ореховки


140 г             меко масло
70 г               пудра захар
180 г             брашно
70 г               смлени орехи

Всички продукти се замесват до меко тесто. Оформят се топчета и се редят в тава на разстояние, защото при печенето се сплескват сами. Пекат се на 180 градуса до златисто.

Източник: една много стара книга за сладкиши

# 44
  • Мнения: 2 950
Бърз тутманик


4          яйца
300 г   сирене
1ч.ч.    косело мляко
1 ч.л.   сода
13 с.л.  брашно
5 с.л.    олио

Всички продукти се разбъркват с миксер. Сиренето се слага накрая. Тестото се изсипва в тава, намазана с малко олио. Отгоре се слагат няколко парченца масло. Пече се на 180 градуса до готовност.

Общи условия

Активация на акаунт