Мои и "крадени" рецепти

  • 62 532
  • 76
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 950
Пенерлия



Тесто:
2 ч.ч.        вода
1 кг           брашно
1               яйце
1/2 кубче мая (или едно пакетче суха)
1 с.л.         олио
1 ч.л.        захар
1 ч.л.        сол

Плънка:
3               яйца
300 г        сирене
250 г        масло

Тестото се замесва, като брашното постепенно се сипва към останалите продукти. Втасва около 40 мин. С точилка се разточва на не много тънка кора. Намазва се с разтопеното масло и отгоре с разбитите яйца и сирене. Навива се на руло. Реже се на дебели ролца. Всяко се обръща. Долната част се топва в брашно, а отгоре се стиска с пръсти. Редят се в намазнена тава с набрашнената част надолу. Върху всяко топче се слага малко масло (аз не сложих, че ми се видя достатъчно мазно). Втасва около 30 мин. Пече се на 180 градуса до зачервяване. Покрива се с кърпа, докато изстине.

Източник: Бон Апети в Казанлък

# 46
  • Мнения: 2 950
Празнична пита


1 кг        брашно
150 мл    прясно мляко
2            яйца
25 г        прясна мая
18 г        сол
370мл     вода
1 с.л.      оцет
1 ч.л.      захар

Маята се смесва с 50 мл от млякото и 1 ч.л. захар. Прибавя се малко брашно - да се получи каша. Оставя се на топло да шупне, втаса или както всеки му казва. Омесва се тесто от всички продукти без 1 яйце. Втасва около 20 мин. Тестото се разделя на 15-16 топки. Всяка топка се разточва с точилка не много тънко. Маже се с масло. Навива се на руло. Завърта се на охлювче. Охлювите се редят в тава. Втасва около 30-40 мин. Маже се отгоре с разбитото яйце. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна.

Източник: рецепта от пакета с брашно

(за първи път правя рецепта по опаковка на продукта и стана огромна и много вкусна питка  Laughing)

# 47
  • Мнения: 2 950
Много вегетарианска мусака


200 г          зеле
2                 картофа
200 г          броколи
100 г          карфиол
2                моркова
100 г          грах
2 глави      лук
2                тиквички
2 с.л.          зехтин
1 ч.л.         зелена подправка на Маги
2 ч.ч.         вода

Всички зеленчуци се нарязват на едри парчета. Сипват се в тава. Поръсват се с подправката и олиото. Заливатсе с водата. Пекат се, като се бъркат от време на време. Аз лично ги слагах по ред на опичане - първо картофите, лукът и грахът, после морковите, след това другите.

# 48
  • Мнения: 2 950
Саворин с водка


3                 почистени риби Саворин
1                 лимон
3 с.л.           зехтин
4 скилидки чесън
1 ч.л.           копър
1 ч.л.          червен пипер
4 с.л.           соев сос
60 мл          водка

Рибите се разрязват на две и парчетата се слагат в голяма купа. Отгоре се изцеда сокът от лимона. Прибавят се зехтинът, копърът (аз сложих сух), червеният пипер, соевият сос. Чесънът се почиства и нарязва на ситно. Също се прибавя към рибите. Накрая се поливат с водката. Няколо пъти рибите се обръщат, за да се овалят хубаво в маринатата. Съдът се покрива и се оставя в хладилник за около 3-4 часа. Добре  няколко пъда се обърнат парчетата риба. Нареждат се в тава, поливат се с част от маринатата. Пекат се на 18 градуса.

# 49
  • Мнения: 2 950
Козуначени кифли


Тесто:
2                 яйца
60 мл          олио
100 г          захар
100 мл        прясно мляко
щипка        сол
450 г          брашно
1 пак          суха мая (7 г)

                   мармалад
                   сусам

От продуктите се омесва гладко тесто. Втасва около 30 мин. Късат се топки, които се разточват на тънки кръгове. Кръгът се реже на триъгълници. В широката част на всеки триъгълник се слага малко мармалад (в случая шипков). Навива се на кифла. Редят се в тава върху хартия за печене.  Отгоре се посипват със сусам и захар.  Втасват още 20 мин. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

Ето вариант с мармалад и орехи

# 50
  • Мнения: 2 950
Суфле от карфиол


1/2 кг          карфиол
1 ч.ч.           вода (според мен тя беше излишна)
1 ч.ч.           прясно мляко
2 с.л.            зехтин
100 г           настърган кашкавал

Карфиолът се накъсва на розички. Сварява се леко, да не се разкашка. Прецежда се и се изсипва в тавичка. Залива се с водата, млякото и зехтинът. Пече се на 200 градуса. Малко преди да се извади, се поръсва с кашкавалът.

Източник: сп. Журнал

# 51
  • Мнения: 2 950
Пастет от варени яйца и орехи


1               глава лук
4               твърдо сварени яйца
1/2 ч.ч.     смлени орехи
1/2 ч.ч.     грах от консерва
                 сол
                 черен пипер

Лукът се задушава за кратко. Всички продукти се пасират (аз кълцах). Пастетът престоява в хладилника. От него се оформят топчета и се слагат в хартиени формички за бонбони. (аз мазах и върху филийки ръжен хляб)

Източник: bg.mamma - израелска кухня

# 52
  • Мнения: 2 950
Пликчета


Тесто:
100 г                  смесено разтопено масло с олио
200 г                  брашно
1 с.л.                  кисело мляко
1                        жълтък
1 ч.л.                 лимонов сок

                          мармалад
                          ядки
                          пудра захар

От продуктите за тестото се омесва меко, леко мазно тесто. Разточва се с точилка. Изрязват се квадрати. В средата на всеки квадрат се слага малко мармалад. Четирите краища се събират към центъра, така че да се получи като пликче (едно време баба ми викаше пликчета на гащите, ама...  Joy). Отгоре се притиска с ядка. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Още топли се ръсят с пудра захар.

Източник: старата книга за сладкиши

Ето и без пудра захар

# 53
  • Мнения: 2 950
Питка "Слънце"


1,5 кг           брашно
2 пак           суха мая
3 с.л.            олио
3 с.л.            кисело мляко
1 с.л.            сол
1 ч.л.            захар
2                  яйца
0,5 л            вода

От продуктите се омесва тесто. Втасва около един час. Разделя се на 3 части. Всяка част се разточва на не много тънка кора. Маже се с масло. Корите се нареждат една върху друга и се навиват на руло. Реже се на дебели филии (рулца), които се редят в намаслена тава обратно (така че да се види вътрешността на рулото). Втасва още 30 мин. Маже се с жълтък. Пече се на 180 градуса до готовност.

Източник: свекърва ми

# 54
  • Мнения: 2 950
Неаполитански хляб


300 г             брашно
 130 г             грис
230 мл           топла вода
2 ч.л.             сол
1 ч.л.             оцет
4 г                 суха мая
2 ч.л.             меласа или мед

Маята се разтваря с меда в топлата вода и се оставя настрани за 10 мин. Брашното се пресява. Към него се добавят оцетът и останалите продукти. Замесва се тесто. Оставя се в намаслена купа да втасва за около 2 часа. Тестото се премесва. Оформя се като хляб и се поставя върху хартия за печене, предварително набрашнена. Втасва още 2 часа. Правят се разрези върху тестото. Пренася се в тава за печене заедно с хартията. Пече се в предварително загрята на 230 градуса фурна, като на пода на фурната се поставя тава, пълна със студена вода. Така се пече 10 мин и след това фурната се намалява на 200 градуса. Пече се още около 25-30 мин.

Източник: bg.mamma

# 55
  • Мнения: 2 950
Питки с песто



350 г             брашно
180-200 мл    вода
2 с.л.              настърган пармезан
2 ч.л.             сол
2 ч.л.             захар
3 г                 суха мая
1 с.л.             песто от босилек
                      сусам

От посочените продукти, без сусама, се омесва меко тесто. Втасва един час. Оформят се питки и се редят в тава върху хартия за печене.  Втасват още 30 мин под фолио. Намазват се с разбит жълтък с вода и се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 18-20 мин.

Източник: bg.mamma

# 56
  • Мнения: 2 950
Блажна питка

Омесва се тесто за домашен хляб от брашно, вода, сол, захар и мая. Втасва. Разделя се на 3 части. Разточват се дебели кори, навиват се и с редят в тава на охлюв, като за домашна баница. Втасва. Пече се на 200 градуса (аз пекох на 180). Още гореща се поръсва с вода и се покрива с кърпа. Така отпочива малко. След това се поръсва със зърна сол, чубрица, кимион, червен пипер, шарена сол и т.н. по желание. Отгоре се полива със 100 мл сгорещено олио (аз го залях с 40 мл).

Източник: bg.mamma - Цецето

# 57
  • Мнения: 2 950
Биренки



250 мл             бира
100 г               черни маслини
1 глава            лук
1                      яйце
3,5 ч.ч.            брашно
3 с.л.                зехтин
половин пакетче бакпулвер
1 ч.л.                сода
100 г                шунка
1                      червена чушка

Лукът се задушава в зехтина. Останалите продукти се нарязват на ситно. От всичко се омесва тесто. Оформят се топки. Мажат се с жълтък. Редят се в тава върху хартия за печене. Пекат се на 180 градуса.

Източник: bg.mamma

# 58
  • Мнения: 2 950
Питка с топено сирене и кашкавал


Тесто:
150 мл           вода
200 мл           прясно мляко
20 г               мая (аз сложих 1 пакетче суха)
5 с.л.              олио
700 г             брашно
1 ч.л.             сол
1 ч.л.             захар
1                    сварен картоф

Заливка:
2                    яйца
3 с.л.             кисело мляко
щипка           сол


200 г             бяло сирене
200 г             кашкавал (+ за поръсване)
100 г             топено сирене

От продуктите за тестото, без картофа) се омесва меко, еластично тесто. Втасва 45 мин. Добавя се настъргания картоф. Оформя се на топка. Разстила се в намаслена тава, като се оформя висок ръб. По повърхността, без ръба се нареждат кубчета от сирената и кашкавала. Втасва 20 мин. Върху плънката се сипва заливката. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Преди изключване се поръсва с настърган кашкавал.

Източник: Гответе с мен - Венс

# 59
  • Мнения: 2 950
Вкусни питки



Тесто:
500 г               брашно
250 мл             топла вода
7 г                   суха мая
3 с.л.                олио
2 ч.л.               захар или мед
2 ч.л.               сол

Ароматно олио:
ситно нарязан магданоз
ситно накълцан чесън
ситно нарязана мащерка
олио
чили (аз не сложих)

Омесва се тесто от посочените продукти. Втасва около 30 мин в намаслена купа, покрита с капак или фолио. Тестото се разделя на 16 топки. Всяка топка се оформя като пръчка и след това се връзва на възел. Питките се редят върху хартия за печене. Втасват още 30 мин. Пекат се в предварително загрята на 210 градуса фурна. Още горещи се мажат с ароматното олио.

Източник: bg.mamma

Общи условия

Активация на акаунт