"Черешката на тортата" - 2 сезон - 3

  • 78 394
  • 1 110
  •   1
Отговори
# 1 095
  • Мнения: 427
ahasver ако може копни и тук рецептичката  Praynig
Мъжът ми обича много телешко варено , може тази рецепта да му допадне  Peace

# 1 096
  • Мнения: 86
Рокси и Фукла, и аз много търсих и четох поне 5 версии на "оригинала". Беконът може би не е фигурирал първоначално, но пък как пасна на моята версия не е истина. Много вкусно.
Все пак си мисля, че не е с айсберг защото марулята е леко горчива и това дава плътност на вкуса, а пък който ползва айсберг слага и горчица за да овкуси блудкавия айсберг. Но не мога да съм сигурна - май трудно може да се открие най-оригиналният вариянт. За сега това, което аз си спретнах много ми допадна на вкус, но съм готова още да експериментирам.  Peace

# 1 097
  • Мнения: 2 199
- Как точно слагате в чашите сместа (ако може обяснено като са супер супер лаик в кухнята)


С лъжица една след друга съставките.
 
Joy Оф, ама и аз бъпрос съм задала, имах в предвид дозировката, как знаете по колко от коя смес да сложите.
Както казах аз не мога да готвя, затова ако може обяснено като на олигофрен  Mr. Green

# 1 098
  • София
  • Мнения: 6 219
- Как точно слагате в чашите сместа (ако може обяснено като са супер супер лаик в кухнята)


С лъжица една след друга съставките.
 
Joy Оф, ама и аз бъпрос съм задала, имах в предвид дозировката, как знаете по колко от коя смес да сложите.
Както казах аз не мога да готвя, затова ако може обяснено като на олигофрен  Mr. Green

подбазикнах се  Wink
бих го направила като Иван (ако тръгна да го правя в чаши), но с доста по - малко от карамеленото мляко, защото ми се струва, че ще е много сладко и вместо заквасена (не мисля, че би си отивала) бих го направила с бита сметана (от сладкарската, която няма нужда от допълнителна захар). Всичко това се продава готово.

# 1 099
  • където си пожелая...даааа...
  • Мнения: 575
Dulce de leche има в почти всички по-големи супер маркети. Търсете го при сладката -


Права е Рокси, и аз сама си го правя!
Никога не ми е бил симпатичен Иван , вече ми е тотално антипатичен! Толкова по темата за седмицата - не съм си променила мнението за нито един от участниците! Камо ли към по-добро....
Днес обиколих 4 от големите вериги магазини и никъде го нямаше Rolling Eyes. Единствено в Билата намерих само етикета, но беше свършило. От Пловдив съм, много моля, ако знаете къде го има пишете, че накупих всичко друго за десерта на Иван, само това остана да взема, за да го направя Peace

# 1 100
  • Мнения: 3 410
В магазините Берьозка ги има винаги и то от няколко производителя Peace

# 1 101
  • Мнения: 4 864
Ако ви призная, че в хладилника до преди 2 седмици сме имали това изкушение и аз го гледах с такова недоверие... А сега нямам търпение да го купя Simple Smile

Нашето беше донесено от Русия и седя милото,чака някой да го отрази...ама като го отворих и ми изглеждаше като развалено..едно кафяво Simple Smile

Производителите на тази вкусотия трябва да си поделят оборота с Ванчо ,интереса рязко се покачи след неговата вечеря Simple Smile

# 1 102
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Направо копирам съобщението ми до Росна Китка. Да ви е сладко на всички, които решите да го опитате.
Никога не съм го готвила в гювеч и не знам какво ще стане, от скоро обаче го готвя в чугунена тенджера и става нещо невероятно.  Crazy

Скрит текст:
Телешко варено на фурна:

1бр телешки джолан (необезкостен)  2-3 кг, разрязан на 3 през костта
2-3бр големи моркова
2бр големи глави кромид лук, или 5-7 бр главички дребен лук
1/2 от голяма глава, корен целина
черен пипер на зърна
дафинов лист (по желание или предпочитани други подправки подходящи за телешко)

Приготвяне:

Парчетата телешки джолан се запечатват овкусени само със смлян черен пипер в силно сгорещена мазнина за кратко (да не става добре карамелизирана коричка, много набързо за 2 мин от всяка страна, също да са добре подсушени, за да не се получи задушаване), като се внимава костния мозък да се запази в костта. Изваждат се настрана.
Зеленчуците се нарязват на едри парчета, ако се използва дребен лук, главичките се слагат цели. Също се запържват много набързо. (не е необходимо да се карамелизират)
Всички продукти заедно с подправките се слагат в дълбока тенджера и се налива вода, която да покрива малко над половината  най-голямото от парчетата месо, но не и цялото. Не се добавя никаква мазнина. Завива се тенджерата с алуминиево фолио, или се слага капак подходящ за фурна, който уплатнява добре, не трябва да извира течността).
Фурната се загрява хубаво на 230 градуса и се слага телешкото, като се следи за момента, в който се чува, че ври (след около час - час и половина), фурната се намаля на 180 градуса и се оставя за минимум 7 часа да се готви. Аз понякога го готвя на 160 градуса след завирането.
Принципно ако го сложа към 7-8 вечерта, го изключвам около 5 сутринта, като го оставям във фурната.
След няколко часа (зависи кога съм станала), вадя тенджерата и изваждам месото, обезкостявам го и изваждам костния мозък от костите.
Отбирам от зеленчуците, които най-са се запазили, обикновено това са морковите и ако съм ползвала цели глави лук - тях запазвам. Бульона прецеждам два пъти през много фина цедка.
Нарязвам си нови зеленчуци нито на ситно, нито на много едро, да се сготвят за около час (моркови, лук, корен целина на око). Добавям ги в прецедения бульон в чиста тенджера и ги завирам на котлона, след което намалям да къкри. Като поомекнат добавям обезкостеното на едри парчета телешко с костния мозък и запзените зеленчуци, ако има такива. Когато зеленчуците са готви, нарязвам 2-3 картофа на четвърт по дължина, доливам вода да напълни тенджерата, овкусявам със сол и смлян черен пипер и изчаквам да се сварят картофите. Това е.

# 1 103
  • Мнения: 6 493
А този десерт на Иван ,не трябва ли да престои по-вече време?Той го направи няколко часа преди да дойдат гостите, а за да поемат кондензирания карамел и сметаната бисквитите не е ли нужно поне 12 часа.Вярно че всички гребнаха от сметаната и май никой не стигна до банана и бисквитките.

# 1 104
  • Мнения: 11 607
ahasver, благодаря за рецептата....интересна е, ще се пробва! Peace

# 1 105
  • Мнения: 1 252
ahasver, благодаря за рецептата....интересна е, ще се пробва! Peace
И аз се присъединявам Hug Аз имам деветлитров гювеч и в най - скоро време ще пробвам също.

Сега като се замисля едно време всичко са готвили в огнището /пещта/. В жарта.
Апропо в глинения гювеч каквото и да сложа винаги става много вкусно. И най важното - само се готви.

# 1 106
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540

Апропо в глинения гювеч каквото и да сложа винаги става много вкусно. И най важното - само се готви.


 Peace И аз много обичам да готвя в гювеч, даже днес направих боб с чушки.  Simple Smile

# 1 107
  • Мнения: 4 864
Аз да ви призная наскоро чак си купихме гювеч...А така да обичам вкуса на ядене в гювеч Simple Smile Ще наваксаме с готвенето Simple Smile

# 1 108
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Супата само да уточня, че я правя в 5л тенджера и става наистина много силна, като заготовката бульон е около 2,5л. Лекува настинки и грипове всякакви.  Mr. Green

Аз много обичам да готвя във фурна и като цяло от посуда до рецепти са ми приобщени за такъв тип готвене, май само гювеч нямам, но и принципа на готвене е по-различен от този, по който аз самата готвя . Голяма е занимавка, но пък вкусовете, които могат да се извлекат...  Crazy

# 1 109
  • Мнения: 72
в гювеч наистина става мног по вкусно,особенно агнешкото Crazy

Общи условия

Активация на акаунт