Продукти: Пълнеж: 200 г сушени плодове (фурми, смокини, кайсии, сини сливи и др.) 100 г ябълки 100 г счукани бадеми 50 г захар настърганата кора на 1 лимон настърганата кора на 1 портокал 4 с.л. коняк (бренди) 50 г краве масло 100 г портокалов мармалад ½ ч.л. коледна смес от подправки* За тестото: 375 г пшеничено брашно 1 ½ ч.л. бакпулвер Dr. Oetker 125 г захар 1 пак. ванилена захар Dr. Oetker 1 щипка сол 1 яйце (размер M) 200 г меко масло или маргарин 2 с.л. прясно мляко За украсата: Четири украси за сладкиши Dr. Oetker Цветни захарни шрифтове Dr. Oetker |
Приготовление:
Пълнеж: Нарежете на ситно сушените плодове и обелените ябълки. Смесете в подходящ съд за варене нарязаните плодове, настърганите кори, бадемите, захарта, коняка и маслото. Оставете да ври на слаб огън за 5-10 минути, като разбърквате от време на време. Добавете портокаловия мармалад и оставете пълнежа да се охлади.
Тестото: Пресейте брашното с бакпулвера в купа и добавете останалите продукти. Разбъркайте с миксер първо на ниска, а след това на висока степен до хомогенност. Разделете тестото на две и разточете върху набрашнена повърхност правоъгълник с размери 24 х 36 см. Нарежете 6 квадратчета (12 х 12 см). В средата на всяко квадратче поставете пълна супена лъжица пълнеж. Прегънете ъглите към средата като плик, притиснете леко и поставете със сгъвките надолу върху застлана с хартия за печене тава. Повторете с другата половина на тестото. Печете на средното ниво в предварително загрята фурна на горен и долен нагревател при 200°C или на горещ въздух при 180°C около 20 мин. След изпичане оставете сладките да се охладят.
Украса: Украсете бисквитките с Четири украси за сладкиши, конфети и захарни шрифтове на Dr. Oetker.
Съвети: Ако преди разточването тестото лепне, го оставете за кратко в хладилника. Може да съхраните коледните джобчета в добре затворени торбички за свежо съхранение или плътно затворени кутии за около 2 седмици.
* Коледна смес от подправки включва канела, карамфил, анасон, индийско орехче, кориандър и бахар. Количеството на всяка от подправките е по желание, но заради интензитета на ароматите, анасонът, индийското орехче, бахарът и кориандърът трябва да са в по-малко количество. Тази смес е много подходяща за ароматизиране на коледни десерти и напитки (сладкиши, дребни сладки, греяни вина и ракии, пуншове и т.н.)
Още предложения за коледни дребни сладки www.oetker.bg