Продукти:

Пълнеж:
200 г сушени плодове (фурми, смокини, кайсии, сини сливи и др.)
100 г ябълки
100 г счукани бадеми
50 г захар
настърганата кора на 1 лимон
настърганата кора на 1 портокал
4 с.л. коняк (бренди)
50 г краве масло
100 г портокалов мармалад
½ ч.л. коледна смес от подправки*


За тестото:
375 г пшеничено брашно
1 ½  ч.л. бакпулвер Dr. Oetker
125 г захар
1 пак. ванилена захар Dr. Oetker
1 щипка сол
1 яйце (размер M)
200 г меко масло или маргарин
2 с.л. прясно мляко

За украсата:
Четири украси за сладкиши Dr. Oetker
Цветни захарни шрифтове Dr. Oetker

Приготовление:

Пълнеж: Нарежете на ситно сушените плодове и обелените ябълки. Смесете в подходящ съд за варене нарязаните плодове, настърганите кори, бадемите, захарта, коняка и маслото. Оставете да ври на слаб огън за 5-10 минути, като разбърквате от време на време. Добавете портокаловия мармалад и оставете пълнежа да се охлади.

Тестото: Пресейте брашното с бакпулвера в купа и добавете останалите продукти. Разбъркайте с миксер първо на ниска, а след това на висока степен до хомогенност. Разделете тестото на две и разточете върху набрашнена повърхност правоъгълник с размери 24 х 36 см. Нарежете 6 квадратчета (12 х 12 см). В средата на всяко квадратче поставете пълна супена лъжица пълнеж. Прегънете ъглите към средата като плик, притиснете леко и поставете със сгъвките надолу върху застлана с хартия за печене тава. Повторете с другата половина на тестото. Печете на средното ниво в предварително загрята фурна на горен и долен нагревател при 200°C или на горещ въздух при 180°C около 20 мин. След изпичане оставете сладките да се охладят.


Украса: Украсете бисквитките с Четири украси за сладкиши, конфети и захарни шрифтове на Dr. Oetker.

Съвети: Ако преди разточването тестото лепне, го оставете за кратко в хладилника. Може да съхраните коледните джобчета в добре затворени торбички за свежо съхранение или плътно затворени кутии за около 2 седмици.

* Коледна смес от подправки включва канела, карамфил, анасон, индийско орехче, кориандър и бахар. Количеството на всяка от подправките е по желание, но заради интензитета на ароматите, анасонът, индийското орехче, бахарът и кориандърът трябва да са в по-малко количество. Тази смес е много подходяща за ароматизиране на коледни десерти и напитки (сладкиши, дребни сладки, греяни вина и ракии, пуншове и т.н.)

Още предложения за коледни дребни сладки www.oetker.bg

Последна редакция: пн, 03 дек 2012, 12:30 от Реклама