Тенджери и тигани от лят чугун

  • 58 478
  • 75
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 762
Споделих този линк в темата за безвредните съдове но, си мисля че и тук може да е полезна.
http://alia.tropot.net/2015/04/02/cast-iron-skillet-lodge/

# 46
  • Мнения: 1 995
Здравейте,  имам въпрос към тези, които са си "омаслявали" тиганите- може ли да споделите как точно го правите?
От няколко месеца имам тиган Лава,  но все още ми залепва. То се и вижда, че не е омаслен равномерно...поне се надявам от това да е проблема, че ми беше голям мерак такъв съд Tired
По препоръки на Лава го намазах с олио и на максимална фурна, но обърнат обратно, го пекох около час и половина. Явно трябва да го направя още няколко пъти newsm78

# 47
  • Мнения: 357
Купих си преди години чугунени тигани с тефлоново покритие . Ето този модел е единствения оцелял здрав само че не е като на картинката от алуминий , а от чугунhttp://www.bratpfannentest.de/amt/gastroguss-induktions-fischpfanne/ Другите са с нарушено покритие и се чудя какво да ги правя . Моля за съвет , ако някой може да сподели.

# 48
  • Варна
  • Мнения: 373
Здравейте,  имам въпрос към тези, които са си "омаслявали" тиганите- може ли да споделите как точно го правите?
От няколко месеца имам тиган Лава,  но все още ми залепва. То се и вижда, че не е омаслен равномерно...поне се надявам от това да е проблема, че ми беше голям мерак такъв съд Tired
По препоръки на Лава го намазах с олио и на максимална фурна, но обърнат обратно, го пекох около час и половина. Явно трябва да го направя още няколко пъти newsm78

Тези чугунени тигани колкото повече се използват, толкова по-добри стават. Simple Smile Имам такъв грил тиган 26см. Омазних го и го изпекох в началото, после пак позалепваше храната, ама с времето и ползването все по-малко лепне. Е, вида му вече не е като на нов тиган, има и едни кафеникави наслоявания от мазнина, които са си ОК и точно те, според мен, са причината да не лепне вече.

# 49
  • Мнения: 19 523
Да питам и аз - имам чугунена тенджера с емайлирано покритие и скъпият ползвал нож да нареже нещо вътре, та сега имам две-три драскотини на емайла. Проблем ли ще е така да се ползва?

# 50
  • Мнения: 2 420
И аз имам такива драскотини, но не мисля, че е вредно за здравето. Те са само на повърхността, на емайла. Не е достигнат слоя чугун.

Имам и аз въпрос.

Понеже мия моето Le Creuset в миялната, там където няма емайл -най-горе по ръба на тенджерата и по ръба на капака се образува ръжда. Махнах ръждата с накисване в гореща вода с лимонена киселина, и след това подсуших и намазах с кокосово олио.
Обаче сготвих след това и ми стана гадно, че този ръб, който е чугун, може да отделя нещо и хвърлих манджата. Ориз беше.
Как да го запечатам сега този ръб?
С мазнина намазан на 150 градуса във фурната за един час стана нещо като коричка от загоряла мазнина.
Не ми хареса, и на вид беше доста неугледно, затова пак го изтърках от нагара.
Някой има ли идея какво да направя?
Яд ме е , че дадох толкова пари, но една приятелка ме подведе - тя редовно миела нейната в миялната, нишо не и ставало.

# 51
  • София
  • Мнения: 44 230
мажи с олио или зехтин не се ч кокосовото нещо кой знае какво ще отделя, не си мазала с доместос, че да се притесняваш толкова.
Иначе ако вече има коричка от загоряла мазнина (т.е. патина) по ръба, надали има какво толкова вече да го запечатваш този ръб.

# 52
  • Мнения: 1 995
Вярно е, че с ползването тигана става по-омаслен, но за яйца не е ок и ще се наложи да купя един тефал- само за яйца и омлети. Определено в чугуна храната има друг вкус- в добрия смисъл.
Сега се замислям за оребрен тиган и приемам препоръки  Peace

# 53
  • Мнения: 4 450
Здравейте,  имам въпрос към тези, които са си "омаслявали" тиганите- може ли да споделите как точно го правите?
От няколко месеца имам тиган Лава,  но все още ми залепва. То се и вижда, че не е омаслен равномерно...поне се надявам от това да е проблема, че ми беше голям мерак такъв съд Tired
По препоръки на Лава го намазах с олио и на максимална фурна, но обърнат обратно, го пекох около час и половина. Явно трябва да го направя още няколко пъти newsm78
Има значение миенето!
Само топла вода и гъба БЕЗ ПРЕПАРАТИ,а след измиване задължително обтриване със салфетка напоена с олио.Ако ползваш препарат те връща в изходна позиция по отношение образуването на покритие.Това разбира се само за съдове  от чугун без емайл.
Да не стават за яйца. Peace

# 54
  • Мнения: 10 571
Скоро гледах чугунени съдове в Метро, мисля че на Лава бяха. Много се изкушавах да взема, но реших първо да попрочета. Дъното не ми се стори перфектно гладко, следователно си мисля, че мога да си надера керамичния плот. Може ли да се ползват на тези котлони, изглеждат ми груби.
Това омазняване след измиване, после така омазнен ли се прибира в шкафа? За оребрения тиган, вкуса като на скара ли е, дими ли като се пече месо върху него? И това пукване, дето някой писа, има ли по-специално изискване за употреба, например за глинения гювеч, знам че трябва да се затопля постепенно, винаги внимавам да не го пръсна с вода, вадя го на суха подложка, не доливам студена вода. Пукването на чугуна, води ли до протичане на храната която се приготвя в момента извън него или не?
Предварително ви благодаря за насоките Hug

# 55
  • София
  • Мнения: 44 230
Да, като при глинените, загрява се бавно и постепенно и другите там както си описала... и аз въпреки, че го пазех ми се спука,  излязоха няколко капки мазнина докато си досготвя, нищо фатално.
Поне при мен доста дими и да като на скара ми е вкуса, но пък все пак няма дървени въглища Wink

# 56
  • Мнения: 10 571
Angel_Dust , благодаря, ще поразгледам  Simple Smile

# 57
  • Мнения: 14 501
Вярно е, че с ползването тигана става по-омаслен, но за яйца не е ок и ще се наложи да купя един тефал- само за яйца и омлети. Определено в чугуна храната има друг вкус- в добрия смисъл.
Сега се замислям за оребрен тиган и приемам препоръки  Peace


Купи си керамичен за яйца и омлет, в тях няма проблем. Peace

# 58
  • Мнения: 395
Вече години ползвам чист чугунен тиган (lodge). Яйца на очи или омлет не залепват. Когато го мия, водата се плъзга по дъното.
Като го купих измих, омаслих и пекох. След употреба мия с гъба и гореща вода, подсушавам, слагам на котлона да се затопли и да няма със сигурност вода, мажа с растително масло.

# 59
  • Варна
  • Мнения: 373
Да, чугуна се нагрява бавно, но и бавно изстива после....т.е. можете да намалите котлона на минимум, след като се е нагряла добре тенджерата или тигана, така спестявам газ... в моя случай. Simple Smile
Върху керамични плотове може да се ползва чугуна, но трябва да се внимава да не се провлачва, защото наистина може да надере керамиката.

Появата на пукнатини по чугунените тигани изобщо не пречи на функционалността им, освен това не мисля, че има опасност да се отделят канцерогенни вещества в храната през тези пукнатини... При всички случаи по-опасно е да се готви в тигани с тефлоново покритие, от колкото в чугунен тиган с напукан емайл.
Апропо ... има онлайн магазин, в който се продават чугунени съдове LAVA, които са с малки дефекти - точно такива пукнатини или пък чукнати и с паднал цветен емайл.
Ето линк, за който има интерес: http://www.lavabulgaria.com/


Общи условия

Активация на акаунт