Тенджери и тигани от лят чугун

  • 58 537
  • 75
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 19 527
Понеже и аз си взех чугунен тиган на лава оребрен, реших все пак да попитам и вас как точно да процедирам, чета че трябва да се омасли, изпече и т.н. и да не се мие със сапун. На моето упътване си пише да се мие със сапунена вода и даже може да се изтърква с мека четка. Та кое е вярното сега и как да го експлоатирам безопасно? Доста пари дадох за него, отвътре е малко грапав, но пише, че е емайлиран - нищо не разбирам. Имам една друга чугунена тенджера на Le Creuset, тя е със светъл и гладък емайл отвътре, нея я мия спокойно с веро. Този обаче как да го мия не знам. И ако не е с препарат, тези ребра като се набият с мазнина и месо от скарата как точно ще се изчисти. На едно място не препоръчват киснене на чугунени съдове дълго време във вода, в упътването препоръчват 10-15 минути накисване и после миене....Някой има ли с такъв тиган да помогне със съвет?

# 61
  • Мнения: 1 110
Съдовете на Лава се поддържат както си пише в упътването Simple Smile.
Мия си ги най-редовно с препарат, включително пръскам и обезмаслител (рядко).

# 62
  • Мнения: 73
Понеже и аз си взех чугунен тиган на лава оребрен, реших все пак да попитам и вас как точно да процедирам, чета че трябва да се омасли, изпече и т.н. и да не се мие със сапун. На моето упътване си пише да се мие със сапунена вода и даже може да се изтърква с мека четка. Та кое е вярното сега и как да го експлоатирам безопасно? Доста пари дадох за него, отвътре е малко грапав, но пише, че е емайлиран - нищо не разбирам. Имам една друга чугунена тенджера на Le Creuset, тя е със светъл и гладък емайл отвътре, нея я мия спокойно с веро. Този обаче как да го мия не знам. И ако не е с препарат, тези ребра като се набият с мазнина и месо от скарата как точно ще се изчисти. На едно място не препоръчват киснене на чугунени съдове дълго време във вода, в упътването препоръчват 10-15 минути накисване и после миене....Някой има ли с такъв тиган да помогне със съвет?

Охххх и аз сега си купих същия, но моят няма упътване. В сайтът им пише, че стават и за миялна. За омасляването не ми е ясно, на всякъде пише различно. Четох за вариант, че се намазва хубаво с олио и се изпича във фурната за 30 мин на 180-200 градуса. Другаде пише - на максимална температура за 1 час... Кое е вярното? И големият ми проблем, стават ли наистина за миялна? newsm78

# 63
  • Варна
  • Мнения: 373
Понеже и аз си взех чугунен тиган на лава оребрен, реших все пак да попитам и вас как точно да процедирам, чета че трябва да се омасли, изпече и т.н. и да не се мие със сапун. На моето упътване си пише да се мие със сапунена вода и даже може да се изтърква с мека четка. Та кое е вярното сега и как да го експлоатирам безопасно? Доста пари дадох за него, отвътре е малко грапав, но пише, че е емайлиран - нищо не разбирам. Имам една друга чугунена тенджера на Le Creuset, тя е със светъл и гладък емайл отвътре, нея я мия спокойно с веро. Този обаче как да го мия не знам. И ако не е с препарат, тези ребра като се набият с мазнина и месо от скарата как точно ще се изчисти. На едно място не препоръчват киснене на чугунени съдове дълго време във вода, в упътването препоръчват 10-15 минути накисване и после миене....Някой има ли с такъв тиган да помогне със съвет?

Охххх и аз сега си купих същия, но моят няма упътване. В сайтът им пише, че стават и за миялна. За омасляването не ми е ясно, на всякъде пише различно. Четох за вариант, че се намазва хубаво с олио и се изпича във фурната за 30 мин на 180-200 градуса. Другаде пише - на максимална температура за 1 час... Кое е вярното? И големият ми проблем, стават ли наистина за миялна? newsm78

Хм, а защо няма упътване?  newsm78

Иначе вижте тук статията им за омасляването и изпичането на чугунените им тигани.
http://www.lavabg.eu/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%85- … 0%BF%D0%BD%D0%B0/

Много нагледно са описали. ... Някой по-нагоре беше питал как точно става това.  Simple Smile

# 64
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
Добре е обяснено, благодаря. За жалост, моят грил-тиган (Staub) не се побира във фурната, така че не е изпечен.  Mr. Green Старая се да не ползвам мазнина, заради което което трудно се мие и частици от храната стават като полепнал, спечен въглен върху него.

# 65
  • София
  • Мнения: 44 285
Staub ако го минеш с телове и гъби както е описано ще му свалиш цялото покритие...

# 66
  • Мнения: 1 110
Добре е обяснено, благодаря. За жалост, моят грил-тиган (Staub) не се побира във фурната, така че не е изпечен.  Mr. Green Старая се да не ползвам мазнина, заради което което трудно се мие и частици от храната стават като полепнал, спечен въглен върху него.

Вода, сода бикарбонат и на котлона да поври. Остави го десетина минути. Всичко би трябвало да падне, ако покритието е качествено.
Ако не е - не знам.

# 67
  • Варна
  • Мнения: 373
Добре е обяснено, благодаря. За жалост, моят грил-тиган (Staub) не се побира във фурната, така че не е изпечен.  Mr. Green Старая се да не ползвам мазнина, заради което което трудно се мие и частици от храната стават като полепнал, спечен въглен върху него.

Този тиган може да изпечете и върху котлон, разбора се след добро почистване с топла вода, сода бикарбонат и препарат за съдове. После омазняване вътрешността и нагрявате на котлон, докато започне да пуши. Отстранявате от котлона, охлаждате тигана, омазнявате пак и отново нагряване ... така поне 5 - 6 пъти.  Simple Smile

# 68
  • Мнения: 2
Здравейте!
След като изчетох с голям интерес темата ми хрумна "гениалната" идея  Laughing
Дали не е възможно да "омасля" ужасно лепнещия си керамичен тиган като чугунен?

# 69
  • Мнения: 2 420
Здравейте!
След като изчетох с голям интерес темата ми хрумна "гениалната" идея  Laughing
Дали не е възможно да "омасля" ужасно лепнещия си керамичен тиган като чугунен?

Може да пробваш.
Аз опитах с един такъв, уж незалепващ, керамичен
 WMF CeraDur Profi Servierpfanne
и в момента ми залепва по-малко.
Но не го омаслих както трябва и ще пробвам пак като имам време ( и нерви).
Идеята я взех от едно видео за омасляване на уок.

# 70
  • Мнения: 2
Пробвах да омасля керамичния боклук (трикратно на котлона).
Не се получи идеално, но все пак има някакъв положителен ефект.
Получава се покритие, но не е равномерно. Сигурно ще стане още по-добре, ако го направя отново Simple Smile

# 71
  • гр.София
  • Мнения: 243
Здравейте, тъй като обмислям закупуването на грил-тиган с капак на LAVA ме интересува разликата между двуслоен емайл и трислоен емайл. Разликата в цената е около 50 лв.в полза на двуслойния. По-назад в темата имаше разяснение относно разликите, като третият слой се добавя за цвят. Не ми стана особено ясно, защото не съм ходила до магазина и не съм ги виждала "на живо".
Според вас заслужава ли си разликата в цената и какъв точно е този трети слой. Тези с трислойния емайл еднакво здравословни ли са за готвене, по-дълъг живот ли имат или просто са по-лесни за поддържане и по-привлекателни на вид?
Предполагам, че от време-на време ще ми се наложи да го мия в съдомиялна.
Благодаря!

# 72
  • Варна
  • Мнения: 373
Здравей, Тиа.
Най-добре се обърни към LAVA България за отговор на тези въпроси. Едва ли някой тук би ти дал точен отговор.  Wink

# 73
  • гр.София
  • Мнения: 243
Направих го вече Simple Smile Трислойният не изисквам т.н. "печене" и на външен вид е по-красив. Лошото е че тези модели, които пасваха по размери на моя котлон са изчерпани Sad Така все още съм без тиган.

# 74
  • Злокучене
  • Мнения: 456
Здравейте,
Какво е мнението ви за този:
https://www.amazon.de/gp/product/B000LEXR0K/ref=oh_aui_detailpag … ie=UTF8&psc=1

Общи условия

Активация на акаунт