Суровоядство - трета тема

  • 54 261
  • 369
  •   1
Отговори
# 45
  • filibeto-maina:)
  • Мнения: 127
Здравейте, ако ми позволите да пусна тук едно съобщение.
В Пловдив ще се отваря заведение за суровоядци, вегани и вегетарианци, търсе се човек за кухнята.
Ако има интерес пишете ми на лични, за повече информация.
Извинявам се ако не е по темата, просто на другите места за подобни обяви не се срещат суровоядци.

П.П. Видях че се пита за хормонален дисбаланс, та реших да споделя.
При мен нещата се оправиха със суровата храна, а също и включих пчелно млечице и пчелен прашец. Особено млечицето е уникален за подобни дисбаланси. Успех!

Последна редакция: пт, 10 юли 2015, 15:54 от Nade77

# 46
  • Мнения: 10 012
Привет, суровоядни!
Днес закусих плодова слалата манго & авокадо поръсена с лимон. Страхотна комбинация, особено съм доволна, че моят тийн я оцени, ММ също.

Снак на плажа: праскова.
Обяд: салата от карфиол (поварих го малко) със стафиди и лук на колелца и октоподчета (варени, с лимонов сок и сол).

Десерт: Мус от 4 банана и 1 авокадо с 4 ч.л. какао. Миксирах в блендера и излязоха 4 порции, за мен 1. Отново фамилията я оцени, освен дребното, но и на него ще му просветне, надявам се. Той не яде никакъв плод освен банан засега.

Вечерята ще е салата.

# 47
  • Мнения: 8 163
Дези, на колко е дребното? Наскоро излезе една чудесна книга за веган хранене на бебета от 6 до 12 мес.

# 48
  • Мнения: 10 012
Фея, аз му казвам "дребно", но той е на 6г.  Laughing Най-малкия от тримата е, и отнася бебешко заглавие като аноним из темите.
Той е с ASD и избягва доста храни, чудя се до какви трикове да прибягвам вече.

# 49
  • Мнения: 268
Nade 77, благодаря ти за споделения опит  bouquetВ момента взимам пчелен прашец,но ще включа и пчелно млечице .

От понеделник съм изцяло на сурова храна,като цяло се чувствам много добре.
Старая се да се храня разообразно,правя си и зеленчукови сокове,салати,различни плодове .но имам страхотни газове и корема ми е много издут.Освен това съм качила 1.5 Shocked
Сигурно е резултат от многото въглехидрати в комбинация с ядки,тахан.
Трябва ли да изключа ядките или трябва да се вмествам до някакво количество на ден?

# 50
  • Мнения: 5 713
Според мен не е хубаво да се изключат нацяло ядки и семена т.е. мазнините.
Но и не е хубаво да се прекалява.
Относно количеството - едни казват шепа за целия ден, други 20-30 гр...
Предполагам знаеш, че е препоръчително да се накисват.

Мисля, че си се подула от увеличен прием на фибри, а 1.5кг е от задържана вода.

Може да пробваш да изключиш ядките (мазнините) за известен период, но не знам в дългосрочен план как ще се чувстваш.
От моя опит и наблюдения свързани с хора интересуващи се от суровоядство, така често се чувстват гладни.

Зависи какво целиш с предимно сурова храна. За кратко или за дълго.
Ако е за дълго, ще е хубаво да си готвиш, да си отглеждаш кълнове и поници, да има в менюто ти зеленолистни. Ако няма да имаш време, желание и възможност, ще трябва да вклюваш и термично обработена храна - зърнени, бобови.

Другият вариант е да караш на големи количества плодове и зеленчуци.

Ако е за кратко, все някак ще изкараш на по-просто хранене; особено сега лятото. Т.е. без да мислиш рецепти, менюта и да висиш в кухнята.

Трябва ти да прецениш най-вече според това как се чувстваш и как ги виждаш нещата.

# 51
  • Мнения: 268
Много ти благодаря,Вери.
За сега мисля да влюча повече сурова храна,като 1-2 пъти седмично да ям и нещо готвено ,т.е. ако ми се дояде готвено ще хапна.Сега лятото е лесно,но студените месеци ще е по трудно,но като цяло
суровата храна ще преобладава.
За момента правя кълнове от лимец и елда.Днеска ще сложа и люцерна да покълвам.
Наблягам и на всякакви зелени неща,като започнах да си правя и зелени сокове.
За днес съм решила да направя крекери ;0)) до сега не съм правила ще ми е за сефте ;0)).
Ще експериментирам,дори може няколко вида да направя ;0))
Хубав и слънчев ден

# 52
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 739
Аtyty, успех! Наистина лятото е много по-лесно да бъдем суровоядци. По принцип през лятото българите сме на салати и плодове,предимно дини и пъпеши. Моят мъж, 100% сицилианец, не минава ден без спагети #Cussing out, та като дойдем в България, се чуди на огромните салати по рестораните. Коментарът му е:"Отиват в ресторант да ядат слати!Прекрасно наредени блюда, направо картини, ама -трева #Crazy!"
Много вероятно от смесването на зеленчуци и плодове, да се образуват газове и подуване. Доколкото помня, трябва да се ядат разделно-първо плодове, а после зеленчуци и да се дъвче много добре, защото голяма част от храната се усвоява в устата, а и слюнката помага за храносмилането, така че е препоръчително да се дъвче много. Уви, напоследък се глезим с пасиране и прескачаме този важен етап ooooh! Аз не съм 100 % суровоядец , но през лятото почти 80% Mr. Green

# 53
  • Мнения: 268
Благодаря Danilu ;0)) Благодаря за съветите ,наистина е важно да се дъвчи, а аз си признавам че не дъвча кой знае колко добре.От 2 дни се чувствам по добре и газовете понамаляха .
Наистина сега е сезона в който много лесно може да се мине на сурова храна, а има и изобилие от плодове и зеленчуци, така че се възползвам от това на 100%.
 

# 54
  • Варна
  • Мнения: 3 251
Здравейте, предполагам че въпросът ми е тъп, но искам да попитам има ли тук бременни момичета, консумиращи голям процент сурова храна? Аз от година някъде консумирам 70-80% сурова храна и 60-70% веган храна.Много рядко хапвам продукти с лактоза, месо почти никога и само под формата на сурови деликатеси,но пък веднъж седмично или на две седмици хапвам риба или скаридки, рядко ям мед (най-често ползвам фурми и кокосова захар) и два-три пъти седмично добавям сурово яйце в смутито си.Идеята ми е че не мога да се нарека нито вегетарианка, нито веган, нито суровоядка.Та можете ли да ми дадете насоки или дори примерно меню при бременност.Трябва ли да променя нещо в начина си на хранене сега? Деси преди имаше в блога си доста материали за суровоядство по време на бременност, но ги е махнала. В 6 г.с съм ако има значение.Благодаря ви предварително!

# 55
  • Мнения: 8 163
Диди, не съм била суровоядец по време на бременностите си, така че не мога да дам личен пример. Само бих препоръчала да внимаваш със суровите животински продукти. Поне докато си бременна.

Ако владееш английски, мога да препоръчам това. Има препратки към полезна информация и издания.

# 56
  • Варна
  • Мнения: 3 251
Да,мисля да заместя яйцата с покълнал лимец,ръж, елда.Добавям ги към салати и смутита.Не знам защо обаче спрях месото без никакви усилия и хич не ми липсва,с изключение на меса тип филе Елена (което в интерес на истината пак са сурови).Лошото е че пък дори и домашни,съдържат страшно много сол, която също ограничавам принципно.Аз съм привърженик на Гайдурков и той дори дава рецепти за сушено месо и сушена риба.Така и още не съм се престрашила да пробвам, но определено сега не е моментът Simple Smile

# 57
  • Мнения: 5 713
Диди, с 3-та бременност бях на растителна храна само, но не знам колко % сурова и колко термично обработена. Никога не са ме вълнували подобни изчисления и не знам как хората го правят....

Ето какво съм писала тук за 6 дена (била в началото на 5-ти месец):

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=652886.msg21898676#msg21898676

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=652886.msg21948676#msg21948676

На друго място съм писала почти всеки ден менюта в рамките на 6 месеца; ако искаш, мога да допиша на лични (да копирам от там).

Вит Д, Б12, омега 3, фолиева киселина, желязо, протеин - важни са.

Не мога да дам съвет дали нещо да променяш и как да ги направиш нещата, за да са оптимални и здравословни.
Аз от днешна гл.т. (след близо 3 години) имам някои резерви относно моето меню и не бих го повторила.

Щом си фен на Гайдурков, може би той би могъл да даде по-точни и разумни насоки. Все пак е от години в бизнеса.
А и една мадама в БГ се популяризира като нутриционист последните 2-3 години, която съветва специално таргета - бременни, кърмещи и захранване на деца.

Ако държиш да си само на растителна храна - зеленолистни, кълнове и поници, ядки и семена, бобови и зърнени, плодове...разнообразявай.
Аз лично не съм се пазила от мазнината от раст. източници. Ядях авокадо, маслини, много кокос (млад), но не съм в БГ.
Също така спирулина, хлорела, някои други видове водорасли към салата, хранителна мая; ферментирали храни - мисо, зеле, други зеленчуци.

Забравих да спомена, че соя, царевица и хляб съм избягвала; почти не съм яла.

Последна редакция: сб, 18 юли 2015, 21:37 от Вери

# 58
  • Варна
  • Мнения: 3 251
Права си, и аз не съм много сигурна в тия проценти, просто мога да кажа, че примерно закуската и обядът ми със сигурност са сурови, понякога след обяд си взимам от магазинчето на работа едни кукита, които са долу горе с добър произход, но не са сурови и евентуално вечерята ми е сготвена, но не винаги. Вери, ти си някакъв виртуоз, много са ти завъртяни манджичките Simple Smile Аз съм по по-простите неща, естествено причината е че рядко ми се занимава, защото мъжът ми не е суровоядец и готвя отделно за двамата. Аз хапвам сега лятото повечко плодове, правя си богати салати,сурови кюфтенца, ядкови тараторчета, смутита... Наскоро преоткрих кокосовото брашно и си правя понякога хляб от него ( естествено не е суров ) и си го мажа с ядкова майонеза. Покълвам си разни нещица и си ги добавям в смутита и салатките . За мазнините съм съгласна- в салатите си слагам само авокадо, а като готвя е с кокосово масло или гхи.От хранителните добавки пия засега единствено пшенична трева на прах. Кои са добрите растителни източници на фолиева киселина? А за нутриционистката - Маги Пашова ли имаш предвид? Ако е тя, за нея съм малко раздвоена, има добри идеи, понякога съм чела много смислени неща от нея и същевременно много глупости. Ама както гласи любимото ми изречение последно време - "Щом го пише в интернет, значи е вярно". Или с други думи, чета много по темата и взимам от всеки по нещо, имам глава на раменете за да мога да отсявам разумното от не до там разумното Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 юли 2015, 19:25 от Didi_Bidi

# 59
  • Мнения: 8 163
Диди, има много сурови растителни източници на вит. В9. Зеленолистни, аспержи, броколи, цитруси... Спанакът, примерно, е чудесен: в една ч. ч. има 263 mcg (65% от препоръчителната дневна доза).

Общи условия

Активация на акаунт