Днес , утре и в петък трябваше да замествам в училище. То пък от утре обявиха грипна ваканция и работих само днес. Затова пък си имам една чанта с тетрадки за проверка.
Здравче, за теб взето от друга тема
Маламакарона
За тестото:
•750 гр. брашно
•300 мл. слънчогледово олио (или лек зехтин)
•150 гр. меко масло
•100 гр. захар
•1 яйце
•150 мл. пресен портокалов сок
•2 чаени лъжици бакпулвер
•1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
•1 чаена лъжица канела
•1 чаена лъжица настъргана портокалова кора
•100 гр. смлени орехи за поръсване
•малко канела за поръсване
За сиропа:
•300 гр. захар
•300 гр. мед
•350 мл. вода
•1 пръчка канела
Фурната се нагрява на 180°C.
Брашното се пресява с бакпулвера.
Тестото за сладките се приготвя като първо се смесват заедно маслото и олиото. Към тях се добавя захарта, последвана от яйцето. Разбиват се добре.
Содата се смесва с портокаловия сок и веднага се добавя към сместа. Слагат се канелата и портокаловата кора. По малко се добавя от брашнената смес. Замесва се меко тесто. Не трябва да се меси дълго, а само колкото да стане хомогенно.
От тестото се оформят топки с големина на голям орех. Подреждат се в тава върху хартия за печене. Отгоре се нашарват с вилица, като се внимава сладките да не се сплескват прекалено. Трябва да останат топчести, защото това ще повлияе на текстурата им след като се изпекат. Ако се направят прекалено плоски, ще бъдат сухи и много ронливи.
Сладките се пекат в предварително нагрятата фурна за 20 минути, докато придобият кафеникав цвят. Изваждат се и се оставят да се охладят добре.
Сиропа се приготвя като се смесят всички продукти. Оставят се на умерен огън да поврат 5 минути. Сиропа се държи на изключен котлон топъл (не горещ).
Изстиналите сладки се потапят в топлия сироп. Работи се с няколко сладки наведнъж, в зависимост от обема на съда, в който е сиропа. Сладките се оставят да се напоят добре за около 3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят върху скара да се отцедят. Веднага се поръсват със смлените орехи и канела. Оставят се да изстинат напълно. След това се прибират в кутия.
Забележка: Възможни са варианти на подправките, които се слагат в меломакарона, но задължителни са канелата и портокаловата кора. Може да се добави още карамфил и да се поръсят със сусам, вместо орехи.
Бели курабийки
Продуктите за около 35 курабии:
•1 ч. ч. размекната мас (масло)
•1 ч. ч. пудра захар
•1 яйце
•1 с. л. ванилов екстракт
•1 с. л. розова вода (ако нямате, пропуснете я)
•2 1/2 ч. ч. брашно
•100 гр. бадеми (или орехи, но с бадеми е много по-вкусно)
Приготвянето:
Запичам бадемите и ги оставям да изстинат. Не ги беля, но ако предпочитате да са обелени, накиснете в топла вода, обелете и тогава запечете.
Rазмекната мас изглежда така. Не е течна, но не е и твърда. Ако е по-течна, маста ще поеме повече брашно. Към маста добавям пудрата захар, ванилията, розовата вода, брашното и яйцето. Омесвам тесто и ако стане много меко добавям още половин чаша брашно. Ако е твърдо и не се събира – добавям 1 с. л. студена вода. Накрая добавям бадемите, които нарязвам на едри парчета.
Може да сложите бадемите в торбичка и да ги натрошите с чука за пържоли или да ползвате чопъра на ниска степен. Тестото го меся чевръстичко, докато се събере.
Разделям наполовина и само с притискане си оформям лист с дебелина около 1.5 см. Не ползвам точилка, защото тестото е меко и много лесно се оформя. Изрязвам с формичка и подреждам върху хартия за печене.
Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Знаем, че фурните пекат различно, така че трябва да се наблюдават. Съвсем леко да порозовеят и ги вадя от фурната. Още докато са горещи ги наръсвам обилно с пудра захар.
Ако останат, може да приберете в кутия с капак да отлежат, защото стават още по-вкусни, но у нас почти никога не стигаме до този момент.