Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 44 823
  • 763
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 1 708


Току що нахранен квас и от остатъка направен нов, но още не съм решила за какво да го оползотворя. Thinking
В ляво квасът майка храня 1-5-5, в дясно остатъка.
Моята техника е храня си кваса веднъж седмично и след това го държа в хладилника до следващото хранене. Захранвам с каквото брашно имам под ръка. Техники и начини на приготвяне много, всеки сам да си намери, този който му допада най-много.
Когато реших да се захвана с това прочетох не малко информация. Първият път се провалих със захващането на кваса, но втория път се получи и така вече не зная колко време. Помня, че с Морена по едно и също време се похвалихме, че вече си имаме квас Wink Купих си и една книжка ,ходих и на двудневен курс с майстор пекар в тази област, силно казано двудневен по-скоро 4 часа от любопитство и накрая намерих най-удачния за мен начин за поддържане на кваса и правене на печива от него.  Винаги съм готова да науча и опитам нещо ново Smiley





# 736
  • Мнения: 2 861
И моят квас си стои в хладилника и го храня по веднъж на седмица. Понякога даже не активирам когато съм забравила, а хляба е на свършване. Загребвам една лъжица от КМ и замесвам, става си чудесен хляб.

Мен не ме е страх да експериментирам и постоянно се уча, но вече не му се церемония толкова. Както и да го въртя си става - някой път по-добре, друг път не толкова. Simple Smile

Сега като поизстина хляба, забелязвам, че кората му е много нежна и е по-мек и въздушен.
На мен не ми стига занимавката с вас, та мм ми домъкна и кефирна гъба. Simple Smile Вече се чудя къде да дявам кефира и много се радвам, че му намерих приложение.

Последна редакция: пт, 02 фев 2024, 19:27 от Sysly

# 737
  • Мнения: 77
Здравейте отново!
Както обещах, включвам се с резултата от миналата седмица (след хладилника го оставих на стайна температура, за да си довтаса още час-два). Ето това се получи:
Хлябът е с 250 гр бяло, 100 гр пълнозърнесто брашно. Вода не помня обаче колко сложих. Мисля, че се виждат “лъскавините”, които аз наричам гумен вид. Не мога да определя дали е превтасал или недовтасал… Благодаря за мненията, съветите и помощта на всички!!!

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 19:04 от Lemoncupcakes

# 738
  • Мнения: 3 379
Тесто за мекици колко време може да стои в хладилника?

# 739
  • Мнения: 1 708
Тесто за мекици колко време може да стои в хладилника?
Ако въпросът е към мен - до 1 седмица. Даже в момента има замесено тесто в неделя  и ще ги приготвям в събота.

# 740
  • Мнения: 3 379
Благодаря!
И аз искам да ги правя събота/неделя и ще ми е по-лесно ако тестото ми е готово от по-рано.
Тъй като съм начинаеща ще ме извините за глупавите въпроси 😔
По рецепта след сгъванията тестото втасва за 6 часа на стайна температура след това 10-12 часа в хладилника и после преди приготвянето се оставя пак на стайна температура.
Трябва ли да променям нещо?

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 20:13 от Ze-ze

# 741
  • Sofia
  • Мнения: 21 699
Благодаря!
И аз искам да ги правя събота/неделя и ще ми е по-лесно ако тестото ми е готово от по-рано.
Тъй като съм начинаеща ще ме извините за глупавите въпроси 😔
По рецепта след сгъванията тестото втасва за 6 часа на стайна температура след това 10-12 часа в хладилника и после преди приготвянето се оставя пак на стайна температура.
Трябва ли да променям нещо?
Това за мекиците ли?  Или за хляб. Понеже тестото за мекици е толкова хидратирано, та сгъвания...
Няма глупави въпроси, всички сме били начинаещи. Simple Smile


Lemoncupcakes, снимай цяла филийка.  Доколкото мога да преценя от половинки е попревтасал.  И по-добре такъв от недовтасал.  Simple Smile

# 742
  • Мнения: 3 379
Мекици, следвам дословно каквото е написано.

# 743
  • Мнения: 77

Lemoncupcakes, снимай цяла филийка.  Доколкото мога да преценя от половинки е попревтасал.  И по-добре такъв от недовтасал.  Simple Smile
Морена, аз така го режа на малки филийки Worried Кръглото хлебче наполовина през средата и после обръщам половината с меката част надолу и режа на малки филии. Ще пека утре пак и ще снимам цяла филия Simple Smile Тази снимка е от миналата седмица, но нямах възможност да пиша и кача по-рано. Моя грешка!
И благодаря! Значи не е недовтасал Simple Smile
И един въпрос - може ли хляб да се замеси и изпече в същия ден, в смисъл да не стои в хладилника, а след насипната и оформянето да се изпече?

# 744
  • Мнения: 1 708
Цитат
По рецепта след сгъванията тестото втасва за 6 часа на стайна температура след това 10-12 часа в хладилника и после преди приготвянето се оставя пак на стайна температура.
Аз когато го видя ,че е втасало тестото го слагам в хладилника, не следя колко часа втасва - може 3-4 часа, може и 6 в зависимост от температурата в помещението и силата на кваса.
Изваждам от хладилника оставям за половин час и пържа. Ако съм на зор и веднага след изваждането без да го чакам да се отпусне съм пържила.
Цитат
И един въпрос - може ли хляб да се замеси и изпече в същия ден, в смисъл да не стои в хладилника, а след насипната и оформянето да се изпече?
Все още не съм си правила такъв експеримент. Но мисля, че смисъла на слагането в хладилника е да се получи допълнително по-бавно второ втасване на тестото.
Е, може и някой да го е правил ThinkingSmirk

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 20:52 от Danifin1

# 745
  • Мнения: 3 379
Още правя всичко със страх и почитание.
Още не ми е за показване хляба, но ще му хвана цаката, явно си иска опит.
Още веднъж благодаря!

# 746
  • Sofia
  • Мнения: 21 699

Lemoncupcakes, снимай цяла филийка.  Доколкото мога да преценя от половинки е попревтасал.  И по-добре такъв от недовтасал.  Simple Smile
Морена, аз така го режа на малки филийки Worried Кръглото хлебче наполовина през средата и после обръщам половината с меката част надолу и режа на малки филии. Ще пека утре пак и ще снимам цяла филия Simple Smile Тази снимка е от миналата седмица, но нямах възможност да пиша и кача по-рано. Моя грешка!
И благодаря! Значи не е недовтасал Simple Smile
И един въпрос - може ли хляб да се замеси и изпече в същия ден, в смисъл да не стои в хладилника, а след насипната и оформянето да се изпече?
Като го срежеш на половинки снимаш, виж моята снимка за справка. Simple Smile
Разбира се, може.... ако си правила хляб с мая - същото е, само отнема повече време разбира се.  Втасва, оформяш, слагаш в банетона и пак втасва - все на стайна температура.  Само разрези не можеш много добре  да направиш на топло тесто.  А след оформянето ако го сложиш във форма да втасва и печеш  - имаш тост хляб - за снадвичи, за тостера. Simple Smile Трябва да си предвидиш около 8часа до печенето,  зависи от температурата разбира се.

Мекици, следвам дословно каквото е написано.
 Ако нямаш същото брашно и същите температури в помещението като при автора на рецептата...
Може ли рецептата, интересно ми е как ще се сгъва това тесто.

Още правя всичко със страх и почитание.
Още не ми е за показване хляба, но ще му хвана цаката, явно си иска опит.
Още веднъж благодаря!
Абсолютно, с практиката се подобряват нещата.  И провалите учат най добре. Simple Smile
Аз не съм ползвала рацепти, отначалото попаднах на формулата и по нея и  маяния си хляб направих първия си квасен хляб. После само по формулата... така хидратацията си съответства на брашната които ползвам.
Ето и формулата - Ето формулата за хляб  - Брашно (колкото и каквото решиш, за начало е по-добре лесното бяло  пшенично брашно) и останалите продукти са % от него) - 20% Закваска;   2% Сол и от 60-65% нагоре Вода (определящо е брашното и после опита на месещия).

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 23:05 от Morena

# 747
  • Мнения: 3 379
Това е рецептата

Спазвам дословно технологията която е описана.

# 748
  • Sofia
  • Мнения: 21 699
Ze-ze, ползвай си я, дано успееш да сгъваш. Ето хидратцията на въпросното тесто.  Като ако твоят квас е 100% хидратиран, ще и малко по висока на товоето тесто.  И ако брашното ти е с друг протеин ще се отрази също на хидратацията.

# 749
  • Мнения: 2 861
Цитат
И един въпрос - може ли хляб да се замеси и изпече в същия ден, в смисъл да не стои в хладилника, а след насипната и оформянето да се изпече?

Може, пекла съм така.
След насипната ферментация си го оформяш и го слагаш в банетона, и вместо да го прибираш в хладилника го оставяш за още 2 - 3 часа на стайна температура. И печеш. Това е.

Общи условия

Активация на акаунт