Ежедневен план за бързо готвене, почистване и организиране на дома?

  • 21 141
  • 290
  •   1
Отговори
# 255
  • Ст.Загора
  • Мнения: 683
Замразявала съм лук и моркови настъргани за супа , в торбички за една супа и няма разлика във вкуса. Също така и топчета за супа , взимам повече кайма , правя я на топчета едната част правя в момента , другата замразявам в тавичка , след като замръзнат ги разделям в торбички за 3-4 супи. Спестява ми време когато бързам .

И аз много пъти съм се замисляла да направя така. А когато ги замръзяваш убрашнила ли си ги  или не?
Да , в тавичка на един ред , на другия ден в торбички .

# 256
  • Мнения: 13 199
Никога не слагам брашно на нищо за фризера. Няма никаква нужда.

# 257
  • Ст.Загора
  • Мнения: 683
Никога не слагам брашно на нищо за фризера. Няма никаква нужда.
Не ги набрашнявам заради фризера , а заради самите топчета , да са ми готови за супата . И по- точно винаги когато правя супа топчета , набрашнявам топчетата и ги пускам във врящия бульон, по този начин си стоят цели и не се разпадат.

# 258
  • Мнения: X
Аз не набрашнявам топчетата, но никога не са се разпадали. По-скоро, брашното прави супата плътна, а без брашно остава бистра.

# 259
  • Мнения: 13 139
Пробвала съм и по двата начина, но тая операция с набрашняването ми е излишна играчка... и съответно я прескачам с удоволствие.  Слагам белтък в каймата и не се разпадат, жълтъкът отива в застройката после. Предполагам че си е и въпрос на вкус де, но на мен са ми вкусни и със, и без брашно, така че не държа да го има и да се цапам с още едно нещо. Правенето на топчетата е достатъчно досадно и без това.

# 260
  • Мнения: 13 199
На топчета и кюфтета никога не съм слагала брашно и никога не са ми се разпадали. Топчетата пускам директно във врящата вода.

# 261
  • Ст.Загора
  • Мнения: 683
Аз не набрашнявам топчетата, но никога не са се разпадали. По-скоро, брашното прави супата плътна, а без брашно остава бистра.
В къщи я обичаме плътна , правя и застройка в която не слагам брашно на супа топчета . В другите супи слагам по една с.л. брашно за да е по-плътна .

# 262
  • Мнения: 384
Не съм готвила сушена коприва, но предполагам, че ще се получи и по моята рецепта. Тя е следната :
В сгорещено олио задушавам на ситно нарязан лук, добавям червен пипер и сол, малко вода. Подправката ми е джоджен/гюзум. Като заври водата, слагам копривата да омекне. След това изваждам отцедената коприва в тавичка. Идеята е да не е много течно.  Добавям 2-3 яйца, 2 лъжици брашно и натрошено сирене. Пека във фурната до готовност.

Ще си потърся сушена коприва, за да пробвам.

Ежедневният ми план за по-бързо почистване и организиране се свежда до това своевременно да слагам нещата на местата им и да не допускам да настане пълен хаос!!!

За бързо готвене често ползвам тенджерата ми под налягане. Манджи, които ще ми отнемат час, в тази тенджера стават за 20 минути. Горещо препоръчвам. Картофите се варят за 6-7 минути и стават супер.

Тенджерата не е подходяща за готвене на ориз!

Ето някои от любимите ни рецепти:
- пиле с картофи, пресен лук и пресен девисил. /По нашия край много се ползва тази подправка, препоръчвам ви да я опитате, трябва да е прясна./  Време за готвене 20 минути от намаляне на котлона.

-пиле с картофи и моркови. По желание с лук, без лук. Подправка джоджен/гюзум;  Време за готвене 20 минути от намаляне на котлона.

- на същия принцип правя и ядене със свинско месо - с картофи, моркови и т.н. Време за готвене 30 минути от намаляне на котлона. Времето за свинското е малко повече.

-свинско варено на супа - картофи, маркови, пипер, лук, глава целина.  30 минути от намаляне на котлона.

-варени картофи - обелени, нарязани на едро. 7 минути от намаляне на котлона.
Правя ориз в тенджерата под налягане.  Задушаващ ако искаш лук или чесън , добавяш ориза и го разбъркваш за малко слагаш вода и затваряш. За три минути от свистенето.  Една чаша ориз  на чаша и половина вода. Така правя бял ориз за гарнитура например .м
Зелен боб за 10 мин в тенджерата с много малко вода, някъде 100 грама. Понякога правя с по малко или без. Става като на пара. Сол, олио. Може да добавиш и картофи и моркови.
Картофи на тънки филийки с 100гр вода и толкова лъжици зехтин колкото порции има. Сол . За 5 мин Използват се за тортия с яйца после или гарнитура вместо пържени
Картофи с пюре от домати за 5 -7 мин с много малко вода.

# 263
  • Мнения: 887
Здравейте, някой замразявал ли е настъргани ябълки? Дали ще се получи, пробвала съм само с горски плодове и банани.

# 264
  • Мнения: 2 273
Ябълките ги има целогодишно, а домашните имат варианти за дълготрайно съхранение, чела съм из интернет. Замразени едва ли ще остане нещо като вкус. Потърси съхранение на ябълки, излизат варианти.

# 265
  • Мнения: X
Ще съсипеш ябълките със замразяване. Те са изключително трайни. Ако нямаш мазе, можеш да ги съхраняваш в щайга на терасата, но като паднат температирите под 0 градуса, трябва да ги завиваш с някаква дебела черга. Така ще стоят пресни и хрупкави до март-април.

# 266
  • София
  • Мнения: 13 455
На закрита тераса се е случвало да съхранява ябълки с месеци. В пластмасово шкафче за плодове на дупки (не знам дали ставя ясно какво, но от тези в магазините за домашни потреби или "левчетата"). Единствено веднъж на 10-тина дни ги преглеждах и отстранявах леко загнилите, за да не се докосват до другите. Ако е сухо и хладно, но не студено, се запазват идеално. Само леко им се набръчква кората.

# 267
  • Мнения: 1 719
Според мен въпросът за ябълките е свързан с пестене на време, а не че не знае, че има ябълки целогодишно. Като готвя ползвам нарязан изсушен лук, но не защото нямам откъде да взема лук. Много по-бързо е да се направи щрудел, ако имаш готов пълнеж. Такава е и темата.

# 268
  • Пловдив
  • Мнения: 23 773
А аз например имам домашни ябълки няколко щайги, няма да ги хвърлям. Био, еко-меко,собствено производство - това ще рече, че ни мързи да ги пръскаме и сами си растат по дървото - и тази година има 2 щайги ябълки и 2 зимни круши.

# 269
  • Мнения: 887
Според мен въпросът за ябълките е свързан с пестене на време, а не че не знае, че има ябълки целогодишно. Като готвя ползвам нарязан изсушен лук, но не защото нямам откъде да взема лук. Много по-бързо е да се направи щрудел, ако имаш готов пълнеж. Такава е и темата.

Да въпросът ми беше породен точно защото имам 1) голямо количество домашни ябълки и искам да ги съхраня по най-добрия начин без да ги унищожа 2) за сега всяка сутрин например си стържа една две ябълки за закуската, но си е времеемко.

Общи условия

Активация на акаунт